Λήψη δορυφόρου Eutelsat 5 West BΑυτή την εβδομάδα, ο γαλλικός δορυφορικός πάροχος Eutelsat έθεσε σε εμπορική λειτουργία τον δορυφόρο Eutelsat 5 West B. Ο δορυφόρος σταθμεύει στις 5 ° W, όπου σταδιακά θα παραλάβει τις υπηρεσίες του απερχόμενου δορυφόρου Eutelsat 5 West A.
Από μια συγκεκριμένη άποψη η αλλαγή του δορυφόρου στη θέση 5 ° W είναι μια απλή διαδικασία - οι συχνότητες των multiplex για τους τηλεθεατές δεν αλλάζουν και στην ιδανική περίπτωση στην περιοχή για την οποία μεταδίδονται τα κανάλια ο τηλεθεατής την αλλαγή του δορυφόρου δεν θα την καταλάβει. Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι τόσο ιδανική. Την εκπομπή από την θέση των 5°W οι τηλεθεατές την λαμβάνουν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην συνθήκες λήψης.
1. Τόπος λήψηςΜε την άφιξη του νέου δορυφόρου έχει ριζικά αλλάξει η κάλυψη. Οι προηγούμενες δέσμες Super και Wide beam αντικαθίστανται σταδιακά από τη νέα δέσμη Transalpine beam . Ενώ οι αρχικές δέσμες προσφέρανε κάλυψη στο μεγαλύτερο μέρος ή και σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην περίπτωση της δέσμης Wide beam και τις περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η νέα δέσμη Transalpine beam παρέχει κάλυψη για τα εδάφη της Γαλλίας και της Ιταλίας - τις δύο βασικές αγορές τις οποίες πρόκειται να εξυπηρετήσει ο νέος δορυφόρος. Έξω από αυτές τις δύο χώρες το σήμα σιγά σιγά εξασθενεί.
Δεν υπάρχουν καταστροφικά σενάρια με την περίπτωση τερματισμού της λήψης της θέσης 5 ° W. Το σήμα έπεσε ελαφρώς στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας (ανάλογα με τη θέση της λήψης), ενώ παρατηρείται μεγαλύτερη πτώση για τους τηλεθεατές στη Σλοβακία, ειδικά στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο και εκεί παρόλο που θεωρητικά η λήψη είναι επίσημα εκτός του χάρτη κάλυψης, η λήψη εξακολουθεί να είναι δυνατή και με κάτοπτρα σχετικά μικρής διαμέτρου. Και πάλι η λήψη εξαρτάται από τον τόπο λήψης.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
ΣυνδεθείτεΑποτύπωμα Footprint του δορυφόρου Eutelsat 5 West B, δέσμη Transalpine beam (χάρτης: Eutelsat)Όλοι οι αναμεταδότες με τα κανάλια για την γαλλική και την ιταλική αγορά θα έχουν ενιαία δέσμη- την δέσμη Τransalpine beam. Η αρχικά προγραμματισμένη ευρωπαϊκή δέσμη δεν θα είναι πιθανώς διαθέσιμη λόγω του ατυχήματος στο νότιο ηλιακό πάνελ με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τη δορυφορική χωρητικότητα. Ο δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με 35 αναμεταδότες σε ισοδύναμο μονάδων 36 MHz. Λόγω του ατυχήματος ο πάροχος μπορεί να υπολογίζει μόνο στο 45% της δορυφορικής χωρητικότητας, δηλαδή περίπου σε 16 αναμεταδότες. Κατά συνέπεια ο Eutelsat πρέπει να χρησιμοποιεί βέλτιστα τον κάθε αναμεταδότη. Για αυτό ορισμένες υπηρεσίες τις μετακινεί σε άλλες τροχιακές θέσεις. Ένα παράδειγμα είναι το SCPC κανάλι Numidia TV το οποίο ο πάροχος το μετακίνησε στις 7 ° E και τους ιταλικούς πολυπλέκτες διανομής, κυρίως σε λειτουργία multistream , που λειτουργούν πρόσφατα στην ιταλική δέσμη του δορυφόρου Eutelsat 9B (9 ° E). Μέχρι στιγμής διαδίδονται ταυτόχρονα και από τις δύο θέσεις.
2. Ρύθμιση και κατάλληλος τύπος του LNBΒρίσκεστε στη ζώνη κάλυψης και τώρα έχετε κακή λήψη σήματος από το νέο δορυφόρο Eutelsat 5 West B? Μάλλον θα χρειαστείτε στην κεραία λήψης να κάνετε νέα ρύθμιση του LNB στην θέση 5 ° W.
Οι γαλλικές ιστοσελίδες αναφέρουνε ότι σε σύγκριση με το παλιό δορυφόρο Eutelsat 5 West A είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το LNB για καλύτερα αποτελέσματα λήψης σήματος - είναι απαραίτητο να περιστρέψετε το LNB κατά 3,5 ° αριστερόστροφα.
3. ΠόλωσηΜια άλλη πτυχή που μπορεί να επηρεάσει την προκύπτουσα λήψη του νέου δορυφόρου Eutelsat 5 West B είναι η επιλογή του κατάλληλου LNB για τη θέση αυτή . Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους δορυφόρους εδώ μεταδίδεται ταυτόχρονα στις ίδιες συχνότητες σε διαφορετικές πολώσεις. Παράδειγμα αποτελεί το multiplex Fransat στους 11.471 GHz σε κατακόρυφη πόλωση και το μικρό ραδιοφωνικό multiplex στους 11.472 GHz σε οριζόντια πόλωση.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πακέτο διανομής multistream στην συχνότητα 11.509 GHz σε οριζόντια πόλωση έναντι του συνδρομητικού πακέτου Bis TV στους 11.512 GHz.
Η μετάδοση στις ίδιες συχνότητες στις δύο πολώσεις δεν είναι ανώμαλη. Ωστόσο εάν ο τηλεθεατής αντιμετωπίζει προβλήματα με αδύναμο σήμα, το σήμα εδώ μπορεί να χαθεί. Συνεπώς για αυτήν την θέση είναι κατάλληλο ένα LNB με καλά διαχωρισμένες πολώσεις.
4. Παράμετροι multiplexΗ λήψη επηρεάζεται επίσης από τις παραμέτρους των multiplex στον δορυφόρου. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί το ήδη αναφερθέν multiplex με γαλλικά κανάλια στους 11,509 GHz. Το πακέτο δεν είναι σχεδιασμένο για DTH και ως εκ τούτου έχει σχετικά υψηλό FEC 8/9, για να επιτύχει την απαιτούμενη χωρητικότητα για περαιτέρω διανομή προγραμμάτων σε επίγειους πομπούς.
Για την λήψη ενός τέτοιου mux - εκτός από ένα set top box με υποστήριξη multistream - ο χρήστης χρειάζεται επίσης ένα αρκετά ισχυρό σήμα. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται ήδη S / N (σήμα / θόρυβο) με ελάχιστη τιμή 10,7 dB. Ως εκ τούτου απαιτείται "δορυφορική ρύθμιση" για την επίτευξη των καλύτερων τιμών σήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα mux διανομής σε λειτουργία multistream δεν προορίζονται για λήψη DTH. Η εκπομπή χρησιμεύει μόνο ως διαδρομή διανομής για επίγειους πομπούς. Υπάρχει περίπτωση ανά πάσα στιγμή μια απροσδόκητη αλλαγή στην διανομή - κωδικοποίησης καναλιών, ή άλλες τροποποιήσεις στην αλυσίδα διανομής - όπως η μετάβαση σε T2-MI κ.ο.κ. Η δωρεάν μετάδοση και η τεχνική διαθεσιμότητα όμως αποτελούν πόλο έλξης για τη λήψη καναλιών που δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε άλλους δορυφόρους.
Πηγή: parabola.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz