Θα μου επιτρέψετε λίγο να πω τον καημό μου για τα κρατικά ραδιόφωνα στην περιοχή μου, αλλά και γενικά στην περιοχή του νοτίου Έβρου.
Όπως γνωρίζετε, ο νότιος Έβρος έχει σε αρκετά σημέια λήψη από Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε. Η λήψη αυτή μπορεί να είναι από αξιοσηεμίωτα δυνατή όπως στην περιοχή των Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε έως και ασθενική στην περιοχή των Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε. Ανάλογα, βεβαίως, με την ισχύ εκπομπής και με το διάγραμμα ακτινοβολίας. Πχ. η ΕΡΑ Σπορ από Θάσο στους 104.7 ανέκαθεν έστελνε σήμα κατά εδώ και αν κάποιος έκανε λήψη στο αυτοκίνητο έπιανε καθαρά ακόμα και μεσα στην Αλεξανδρούπολη. Το σήμα ακουγόταν ακόμα και μέτρια προς ασθενικά έως και τα Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε. Αντιθέτως, η ΕΡΑ 2 στους 95.1 από το ίδιο σημείο δεν έστελνε ισχύ προς την περιοχή μας και ζοριζόταν αρκετά εδώ, με εξαίρεση μόνο τα ΝΔ του νομού. Από Θάσο εξέπεμπαν επί ΕΡΤ τα ΕΡΑ2 στους 95.1, ΕΡΑ Καβάλας στους 106.7 αρχικά και μετά στους 96.3 (δεν είμαι και 100% σίγουρος γι' αυτήν), Α' Πρόγραμμα Μακεδονίας στους 100.8 και ΕΡΑ Σπορ στους 104.7
Ένα άλλο κέντρο εκπομπής το οποίο λαμβάνουμε εδώ είναι αυτό του Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε. Αυτό λαμβάνεται σε λίγα σημεία καθαρά και αυτά περιορίζονται μόνο στην περιοχή των Δικέλλων. Οπότε δεν μπορώ να πιστεύω ότι θεωρούνταν πως κάναμε λήψη από εκεί. Από Παγγαίο εξέπεμπαν τα ΕΡΑ1 89.2, ΕΡΑ2 91.2, ΕΡΑ3 97.5 και ΕΡΑ Σπορ 107.3
Το κέντρο εκπομπής το οποίο επίσημα θεωρούταν ότι κάλυπτε τον νότιο Έβρο μέχρι και το 2010, οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά, ήταν αυτό της Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε. Αυτό το σημείο κάλυπτε καθαρά μεγάλο μέρος της περιοχής κοντά στο ποτάμι του Έβρου, από τα Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε μέχρι κάτω τα Λουτρά. Στην Αλεξανδρούπολη περνούσε μέτρια στα ανατολικά - βορειοανατολικά, ενώσε κάποια σημεία της πόλης το σήμα ζοριζόταν αρκετά. Θυμάμαι ότι από εκεί εξέπεμπαν οι ΕΡΑ1 89.8 και η ΕΡΑ Ορεστιάδος 103.5 Νομίζω ότι εξέπεμπε και άλλο ένα πρόγραμμα, αλλά δε θυμάμαι ούτε συνότητα ούτε ποιο ήταν.
Το κέντρο εκπομπής το οποίο καλύπτει καθαρά σχεδόν όλο τον νότιο Έβρο (με εξαίρεση την περιοχή των Φερών) είναι αυτό της Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε. Το 2010 μετά την καταστροφή των πομπών της Λευκίμμης, η ΕΡΤ είχε πει ότι θα τοποθετούνταν πομποί των πανελλαδικών προγραμμάτων της ΕΡΑ στην Πλάκα για την αναπλήρωση του κενού που άφησε η Λευκίμμη στον νότιο Έβρο σκεπτόμενοι ότι ο κεντρικός και βόρειος Έβρος μπορούν να καλυφθούν μόνο με το Πύθιο. Δυστυχώς για εμάς τους κατοίκους του νοτίου Έβρου, τα μοναδικά ραδιόφωνα της ΕΡΑ που ήρθαν στην Πλάκα ήταν αυτά της ΕΡΑ2 στους 90.6 και της ΕΡΑ Ορεστιάδος στους 103.5 Μάλιστα ακούγαμε και ως δικαιολγία το ότι "εσείς τα έχετε στην τηλεόραση. Βάλτε αποκωδικοποιητή" (ακόμα το θυμάμαι και βράζω απ' τον θυμό μου). Από Πλάκα εξέπεμπε ήδη η ΕΡΑ Κομοτηνής στους 98.1, η οποία όμως δεν είχε θέματα με ειδησεογραφία από τον Έβρο, αυτό ήταν δουλειά της ΕΡΑ Ορεστιάδος. Η ΕΡΑ2 από Πλάκα τροφοδοτούνταν από την ελεύθερη δορυφορική εκπομπή (φημισμένη για την υπό του μετρίου ποιότητα ήχου) και εξέπεμπε μονοφωνικά. Μετά από λίγο καιρό, άρχισε η υπεριδαμόρφωση η οποία συνεχίστηκε μέχρι και έναν μήνα περίπου πριν το κλείσμο της ΕΡΤ. Σε αυτήν την περίοδο είχαμε μια αλλαγή συχνότητας στους 90.7 (η οποία δε θυμαμαι πότε ακριβώς έγινε) και την έναρξη της στεροφωνικής εκπομπής τον Δεκέμβριο του 2012. Από την άλλη, η ΕΡΑ Ορεστιάδος στους 103.5 πρέπει να ήταν ανέκαθεν στερέοφωνική από Πλάκα (αν ήταν μονοφωνική θα ήταν μόνο στην αρχή-αρχή). Λίγο καιρό μετά την έναρξη της εκπομπή από Πλάκα, άρχισαν και τα προβλήματα στην τροφοδοσία με έναν καρακλιπαρισμένο ήχο ο οποίος παρέμεινε μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ΕΡΑ Κομοτηνής εξέπεμπε με γιαλαντζί στερεοφωνία, δηλαδή μονοφωνικός ήχος και στο stereo μόνο για να ανάβει το λαμπάκι. Από κάλυψη στον νότιο Έβρο και τα τρία τα πήγαιναν πολύ καλά.
Επί ημερών ΝΕΡΙΤ, ναι μεν καταργήθκαν οι περιφερειακοί σταθμόι, αλλά αυτό που ήθελε να κάνει η ΕΡΤ το 2010 φάνηκε σα να γίνεται σιγά σιγά. Αρχικά εξέπεμψε στους 90.7 το 3ο πρόγραμμα και μετά το 2ο πρόγραμμα, ενώ στους 103.5 ήρθε και το 1ο. Ο Θανάσης είχε πει ότι ήθελαν να βάλουν και το Kosmos στους 98.1, κάτι το οπίο δε συνέβη ποτέ.
Τώρα λοιπόν που ξανανοίγει η ΕΡΤ έρχομαι και ρωτώ. Θα εκπέμψουν επιτέλους όλα τα πανελλαδικά προγράμματα της ΕΡΑ στην Πλάκα; Υποτίθεται ότι πληρώνουμε την ΕΡΤ για να την ακούμε και στα FM, εντούτοις αυτό δεν ισχύει για τον νότιο Έβρο στον οποίο βρίσκεται και η πρωτεύουσα του νομού. Ξέρω ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές και γι' αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απαιτηθεί. Θα με ικανοποιούσε προσωπικά αν η ΕΡΑ εξέπεμπε έστω και με 300 βατ τα πανελλαδικά προγράμματα από Πλάκα. Αν στέλενει την ισχύ μόνο στον νότιο Έβρο θα καταφέρει να κάνει δουλειά. Άλλωστε προτιμούμε τη χαμηλή-μέτρια ισχύ από το τίποτα.
Συγγνώμη για αυτήν την παρένθεση, αλλά είναι πράγματα τα οποία ήθελα να πω από την εποχή της ΕΡΤ.