Μιας και έχω κάποιο καιρό να γράψω στο νήμα αυτό για τους εδώ πομπούς των προγραμμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, είναι ευκαιρία να αναφέρω μερικά πράγματα, αφορμούμενος από ένα πρόβλημα που υποψιαζόμουν εδώ και μέρες, αλλά διασταύρωσα σήμερα. Αυτό είναι ο προβληματικός συγχρονισμός ήχου του Πρώτου Προγράμματος μεταξύ Πλάκας και Λευκίμμης, με την τελευταία να είναι κάπου στο μισό δευτερόλεπτο, μπορεί και λίγο παραπάνω, πίσω σε σχέση με την Πλάκα και η διαφορά στην αυτόματη εναλλαγή ανάμεσα στα δύο κέντρα είναι εμφανέστατη.
Συνεχίζοντας, στο κυρίως μέρος, παραμένω στη Λευκίμμη και διατυπώνω τα παράπονά μου για τις συχνές διακοπές εκπομπής του εν λόγω κέντρου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μια τέτοια διακοπή πέτυχα και στις 4 του τρέχοντος μηνός, όταν και ανέβαινα με το λεωφορείο την Εθνική Οδό Αρδανίου-Ορμενίου. Επί τη ευκαιρία, τσέκαρα την κάλυψη του νέου πομπού του TRT Radyo Haber στα 91.7 από Uzunköprü, η οποία είναι κάτι παραπάνω από καλή και μου φάνηκε πως το νέο πρόγραμμα είναι το ισχυρότερο του σημείου. Αξίζει να αναφερθεί πως οι Τούρκοι φρόντισαν, μετά από χρόνια, το κέντρο αυτό και πλέον όλα τα προγράμματα έχουν RDS, ενώ επιδιορθώθηκε και το χρόνιο πρόβλημα του ήχου στο TRT Radyo 1 97.9 (έπαιζε μόνο από το ένα κανάλι ήχου).
Πέρα, όμως, από τα καλά λόγια για τους "γείτονες", έχω -όλως παραδόξως- να πω και μερικά αντίστοιχα λόγια και για τη δική μας ΕΡΑ (λίγα όμως). Όταν κατηφόριζα στις 8 του μηνός τον ίδιο δρόμο, είχαν επανέλθει τα προγράμματα της ΕΡΑ από Λευκίμμη και έτσι είχα τη δυνατότητα για πλήρη λήψη των πομπών της στην περιοχή.
Καταρχάς, το Πρώτο Πρόγραμμα, το μοναδικό που έχει πομπούς και στα 3 κέντρα (Πύθιο, Λευκίμμη, Πλάκα) και με RDS σε όλους, είχε ωραία εναλλαγή μεταξύ Πυθίου και Λευκίμμης, καθώς νοτιότερα του Διδυμοτείχου, όταν και άρχιζε να λαμβάνεται η τελευταία, το ένα κέντρο συμπλήρωνε το άλλο στην κάλυψη. Ο συγχρονισμός ήχου ανάμεσα στους δύο πομπούς ήταν αρκετά καλός, με τη Λευκίμμη να ήταν ελάχιστα μπροστά σε σχέση με το Πύθιο, όχι όμως κάτι το ενοχλητικό.
Από Λευκίμμη, τη μεγαλύτερη κάλυψη στον κεντρικό Έβρο είχε το 89.8 του Πρώτου, ενώ το 91.8 του Δεύτερου αντιμετώπιζε πλήθος παρεμβολών από το Τουρκικό 91.7. Επίσης, το Δεύτερο πρέπει να έχει γενικά χαμηλότερη ισχύ σε σχέση με το Πρώτο.
Από Πύθιο, το 88.1 του Τρίτου Προγράμματος και το 98.9 του Πρώτου είχαν τη μεγαλύτερη κάλυψη, ακολουθούμενα από το 93.8 του Δεύτερου, που και αυτό τα πήγαινε αρκετά καλά. Με μεγάλη διαφορά ακολουθούσε το 101 της ΕΡΑ Ορεστιάδος, το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, μου ακούστηκε ασθενέστερο σε σύγκριση με παλιότερα, ενώ αυτό αντιμετωπίζει και το "τέρας" του TRT Nagme 100.9 Απογοητεύτηκα πλήρως από την κάλυψη της ΕΡΑΣπορ 89.4, η οποία κάποτε "θέριζε". Χάθηκε πολύ εύκολα στα ζόρικα για το Πύθιο σημεία στα Λάβαρα και τις γύρω περιοχές και ακουγόταν ως το Σουφλί περίπου. Από εκεί και νοτιότερα ούτε σαν αναλαμπή δεν έπιανε. Από το Αρδάνιο και μετά "μπαίνει" ξαφνικά η Πλάκα και η ΕΡΑ Σπορ ακούγεται από εκεί αδιάλειπτα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Αξίζει να αναφέρω πως το 98.9 του Πυθίου, κατεβαίνοντας στον Αυτοκινητόδρομο Α4 (Μαρίτσα), έπιανε χαμηλά από το Χαρμανλί ως το Σβίλενγκραντ, όπου και χάθηκε, για να εμφανιστεί μαζί με τα υπόλοιπα του Πυθίου λίγο πριν την Ορεστιάδα.
Τα συμπεράσματα που εξήγαγα από αυτές τις λήψεις ήταν τα εξής:
1. Χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει κάτι με το Δεύτερο Πρόγραμμα στη Λευκίμμη, είτε αυξάνοντας την ισχύ είτε αλλάζοντας συχνότητα, αφού προς το παρόν η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ο πομπός εξυπηρετεί μόνο τις Φέρες και το Τυχερό, αφού βορειότερα κυριαρχεί ο Τούρκος. Ευτυχώς που το 93.8 του Πυθίου κάνει καλή δουλειά.
2. Ομοίως με την ΕΡΑ Ορεστιάδας και την ΕΡΑ Σπορ από Πύθιο. Για αυτές συνιστώ και την τοποθέτηση πομπού στη Λευκίμμη, για καλύτερη κάλυψη.
3. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό κάλυψης στην περιοχή του Τριγώνου. Απαραίτητη, λοιπόν, θεωρώ τη δημιουργία ενός κέντρου εκπομπής εκεί, έστω με σχετικά χαμηλή ισχύ και μόνο με τα βασικά προγράμματα.
Σε όλες τις παραπάνω λήψεις χρησιμοποίησα το κινητό μου τηλέφωνο LG G2 mini με την εφαρμογή Spirit2, που σίγουρα δεν είναι ούτε όπως ένας δέκτης αυτοκινήτου ή ενός καλού φορητού ραδιοφώνου, αλλά είναι πολύ καλός για κινητό και σίγουρα καλύτερος από φτηνά ραδιοφωνάκια του ενός ή των δύο ταλήρων.
Κλείνοντας, να αναφέρω και κάτι άσχετο με την παραπάνω αναφορά, σχετικά με την Πλάκα. Εδώ έχω παρατηρήσει πως ο ήχος του Πρώτου Προγράμματος ακούγεται πιο χαμηλά σε σύγκριση με όταν πρωτοξεκίνησε, αλλά εκείνος του Δεύτερου έγινε αρκετά πιο δυναμικός και δεν έχει καμία σχέση με τον "ξεψυχισμένο" που ακούγαμε τόσο καιρό. Λογικά ο συμπιεστής ήχου άλλαξε πρόγραμμα, κατ' εμέ καλύτερα, αφού το Δεύτερο είναι και μουσικό πρόγραμμα.
Αυτά... Θα επανέλθω σε λίγες μέρες...