Δεν θέλω να βγω άλλο off-topic καθώς το θρεντ είναι για την Ε.ΡΑ, αλλά μια που την ανοίξαμε την κουβέντα: Πέρα από το intermodulation δυο πομπών, δεν μπόρεσα να βρω τίποτα στου Γκουγκλ για το τι εκπέμπει ο εσωτερικός ταλαντωτής ενός δέκτη. Είναι φιξ η απόκλιση της συχνότητας ή κυμαίνεται ανάλογα με τα εσωτερικά χαρακτηριστά του ταλαντωτή; έχετε κανένα λινκ;
Οπως ακριβώς παράγεται η ενδοδιαμόρφωση, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο παράγεται η ετεροδύνωση.
Μετα τον ενισχυτή ραδιοσυχνότητας (που ενισχύει το σήμα RF απευθείας) ακολουθεί ο μίκτης,
ο οποιος ετεροδυνώνει (Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε) ολη την μπάντα των FM (εν προκειμένω) με την συχνότητα του τοπικου ταλαντωτή, η οποια ειναι 10,7MHz* παραπάνω απο την επιθυμητή ΠΑΝΤΑ**. (για τους 100ΜΗz παράδειγμα ΤΤ ειναι οι 110.7***.
Και αυτό γιατι ακολουθει ενας ακόμα ενισχυτής "Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε(IF)" o οποιος ειναι ΠΟΛΥ επιλεκτικός (χάρη σε κεραμικά φίλτρα διέλευσης) και ενισχύει ΜΟΝΟ τους 10.7MHz και εχει ευρος τόσο ωστε να περνά μόνο ενα στερεοφωνικό (με rds & SCA ενίοτε) σήμα.
αυτό το σήμα αφου ενισχυθεί,
περιορίζεται κατα πλάτος μεσω του περιοριστή (limiter) ωστε να απομακρυνθουν οι μεταβολές πλάτους που πιθανόν να επηρέαζαν την αποδιαμόρφωση προσθέτοντας θόρυβο,
και οδηγείται στον αποδιαμορφωτή, ο οποιος μετατρέπει τις μεταβολές συχνότητας (εξ ου και FM) σε μεταβολές πλάτους τις οποιες μετα οδηγει στον ενισχυτή ακουστικών συχνοτήτων (η στον αποδιαμορφωτή Stereo και μετά στους ενισχυτές, πλέον).
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε________________________________
* (εκτός κι αν ο δέκτης ειναι υπερευρείας περιοχής, τα γνωστά μας scanner που έχουν άλλες IF, αλλά και πάλι εχουν 10.7MHz IF μέσω 2ης ετεροδύνωσης, αστα δηλαδη παραέγινε πολύπλοκο).
**κάποιες πολλαπλής χρήσης συσκευές (οπως mp3 players με FM εχουν βρεθεί να εχουν IF στους 21.4 MHz. Κάθε κατασκευαστής που σέβεται τον εαυτό του στις προδιαγραφές του ραδιοφώνου (κάλυψη συχνότητων 87,5 - 108, λ.χ.) οφείλει να γράφει και την ενδιάμεση συχνότητα.
***παίξτε με τον ΤΤ ενος δέκτη επιλέγοντας εναν σταθμό στο άνω άκρο της μπάντας σε ενα ραδιόφωνο (π.χ. 105,7 ΜΗz) και σε ένα άλλο ραδιόφωνο, επιλέξτε την συχνότητα που απέχει 10.7MHz παρακάτω (στο παράδειγμά μας τους 95). Θα δείτε οτι οταν πλησιάζετε το ραδιόφωνο σας στους 95 στο άλλο που ακουει τον σταθμό στους 105, 7, ο σταθμός αυτός εξαφανίζεται!
Αυτός επίσης ειναι ενας τρόπος να δεις αν όντως παράγεται αρκετά ισχυρό πεδίο απο τον ΤΤ. Προσοχή ομως - το σήμα του VOR ειναι απείρως πιό ασθενές απο το σήμα ενος ραδιοφωνικου σταθμου (αφου να σκεφτείτε οτι παρεμβάλλεται αποπαράγωγα ενδοδιαμόρφωσης που ειναι 100.000 φορές χαμηλότερα σε ένταση (50db) απο το κυρίως σήμα και σε αποστάσεις ανάλογες με αυτή που εχει το ραδιοφωνάκι σας απο τον σταθμό.)
**** υπάρχουν δέκτες διπλής μεταγωγής που ετεροδυνώνουν εκ νέου το σήμα ωστε να το επεξεργάζονται στους 455 ή και 470 ΚΗz. αυτοι διακρίνονται για την επιλεκτικότητά τους και την υψηλή τους ευαιισθησία, αλλά δυστυχώς και απο το πολύ υψηλό τους κόστος.
*****οι ΑΜ και SW δέκτες εχουν συνήθως IF στους 455 - 456KHz.