Με τα ΦΕΚ του 2000 δεν έχουμε Πλάκα άλλη συχνότητα.Εχει προωθηθεί στο υπουργείο και στη ΕΕΤΤ επίσημη έγκλιση για απόδοση σε όλα τα κύρια κέντρα εκπομπής 6 συχνοτήτων και στα μικρότερα 5 καθώς και απόδοσης συχνοτήτων σε πολλά νέα σημεία.
Συγχώνευση: Δευ 19 Ιουλ 2021, 08:36
Καθώς και αύξηση ισχύος στα αστικά κέντρα λόγω πυκνότητας οικοδομών
Πολύ σωστά η ΕΡΤ θίγει στις αρμόδιες αρχές το θέμα των πανάρχαιων χαρτών συχνοτήτων FM των ετών 2000 – 2001. Ολόκληρη η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει επίγεια μέσω RF τα 5 πανελλαδικά ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ και 1 περιφερειακό με αυτόνομο πρόγραμμα (όχι αναμεταδότη των πανελλαδικών).
Για τη Σάμο π.χ, ο χάρτης FM (ΦΕΚ Β 364/5-4-2001) προβλέπει 5 συχνότητες για την ΕΡΤ, μόνο από το Κ.Ε. Μπουρνιάς που καλύπτει μόνο τη Νότια Σάμο! Προς τιμήν της η ΕΡΤ μετέφερε «παράνομα» την 89,7 στον Προφήτη Ηλία Ζερβού κι άλλες δύο συχνότητες στον Πλάτανο (87,7 – 91,7), αλλά φυσικά το πρόβλημα κάλυψης παραμένει άλυτο. Πολύ καλά κάνει λοιπόν, με το να πιέζει τις αρμόδιες αρχές για αλλαγές.
Αντίστοιχα, τα ιδιωτικά ραδιόφωνα «παρανόμησαν» επίσης, χρησιμοποιώντας 3 κέντρα εκπομπής (Μπουρνιάς, Θιός-Βαθύ, Καρλόβασι) σε μονοσυχνικό δίκτυο (SFN), προσφέροντας ικανοποιητική (Τούρκου επιτρέποντος) κάλυψη του νησιού στην ίδια πάντα συχνότητα! Τεχνικά, η κάλυψη θα ήταν ακόμα καλύτερη, αν χρησιμοποιούσαν και το Κ.Ε. Βουρλιώτες.
Κατά τη γνώμη μου, σταδιακά, μπαίνουμε σε κρίσιμο στάδιο για τα FM:
α) Ως τον Ιούνιο του 2023 πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για το ραδιόφωνο, με αντίστοιχους χάρτες συχνοτήτων και Κέντρων Εκπομπής. Γι' αυτό συγκροτήθηκε και σχετική Ομάδα Εργασίες που άρχισε ήδη τις συνεδριάσεις.
β) Η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας 162 νέων πομπών FM. Αν υποθέσουμε ότι βελτιώνεται ο χάρτης συχνοτήτων και Κ.Ε. των FM, θα έχει η ΕΡΤ τη δυνατότητα να βελτιώσει το δίκτυό της ή θα αντικαταστήσει απλώς τους υπάρχοντες πομπούς; Θα μπορεί π.χ. να καλύψει όπως πρέπει τη Σάμο σε δίκτυο SFN (όπως οι ιδιωτικοί σταθμοί), χρησιμοποιώντας συνολικά 3 KE x 6 = 18 αναμεταδότες FM;
Αν δεν βρεθούν οι λύσεις σε νομοθετικό και τεχνικό επίπεδο, υπάρχει ο ολοκληρωμένος χάρτης συχνοτήτων DAB+ (με τα 167 κέντρα εκπομπής) που κάποια στιγμή η ΕΡΤ πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει για την πολυπλεξία ERT DAΒ+, χρησιμοποιώντας 167 πομπούς για κάλυψη όλων των προγραμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.