Για το DRM, διαχωρίζεται σε DRM30 που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ΑΜ εκπομπές κάτω των 30 MHz και στο DRM+ που εξυπηρετεί το φάσμα άνω των 30 MHz μέχρι τα 300 MHz και συμπεριλαμβάνει τις εκπομπές στη μπάντα των VHF-III (DAB) και των FM.
Στην τελευταία έκδοση του DRM Handbook (5-5-2020) αναφέρεται ότι οι όροι DRM30 και DRM+ δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Απλώς και μόνο DRM για όλες τις μπάντες ραδιοφωνικών συχνοτήτων.
"Historically, the terms “DRM30” and “DRM+” have been used to differentiate the technical parameter sets for DRM transmissions below and above 30 MHz, respectively. However, these terms are no longer used because they could be seen as confusing".
Συγχώνευση: Κυρ 5 Σεπ 2021, 11:42
αφου πεφτει στο τραπεζι και το drm ... ενα σεναριο που υποψιαζομαι ειναι να δωσουν τελικα αδειες fm (οποιος μπορεσει να τις παρει) με δυνατοτητα σιγα σιγα ψηφιοποιησης DRM σε fm που ισως να κοστισει πιο φτηνα στον παροχο (σε σχεση με το dab) και τελικα αυτη να ειναι η ψηφιακη ραδιοφωνικη μεταβαση
Το άρθρο των Τυπολογιών (11-8-2021) που γράφει
«Στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο πλαίσιο της επιτροπής για τις ραδιοφωνικές άδειες έδαφος φαίνεται να κερδίζει το σενάριο της απευθείας μετάβασης στην τεχνολογία DRM, τεχνολογία που έλαβε ήδη την άδεια της ITU», καθώς και η χτεσινή αναφορά του teletkv ότι δεν έχουν καταλήξει στην ΕΡΤ για το ψηφιακό σύστημα, φανερώνουν ότι έχει ανοίξει συζήτηση περί DRM.
Συμφωνώ απόλυτα με τον babis3g ότι είναι αρκετά πιθανόν στη συζήτηση που γίνεται στην Ομάδα Εργασίας για το Ραδιόφωνο
(αλήθεια συνεδριάζει ακόμα ή «πάγωσε» με την αλλαγή του αρμόδιου υπουργού; ), οι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί να προτιμούν σαν ψηφιακό σύστημα το DRM, καθώς θα μπορούν στην ίδια συχνότητα FM να κάνουν ψηφιακές εκπομπές παράλληλα με τις αναλογικές και με ελάχιστο κόστος αλλαγής εξοπλισμού. Ίσως εδώ να «κολλάει» και η πληροφορία της Αυγής (2-8-2021)
«Τμήματα των ΑΕΙ, η Εκκλησία, οι δήμοι, ιδρύματα, εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους εκπομπή, όχι όμως στα FM. Γι’ αυτούς επιφυλάσσεται, σύμφωνα με τις προτάσεις, η περιοχή των μεσαίων κυμάτων, ξεχασμένη, εδώ και δεκαετίες, στην ανυπαρξία». Με το DRM μπορούμε να έχουμε εκπομπή ψηφιακού ραδιοφώνου και στα μεσαία κύματα.
Μερικά βασικά πλεονεκτήματα του DRM είναι:
1) Παρέχει δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής σε όλο το ραδιοφωνικό φάσμα συχνοτήτων και είναι αναγνωρισμένο σύστημα από την ITU.
2) Δίνει τη δυνατότητα εκπομπής 4 ραδιοφωνικών σταθμών (ή 3 ραδιοφωνικών σταθμών + data) σε εύρος 100 KHz στην μπάντα των FM. Επομένως, ένας ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί χρησιμοποιώντας βασικά τον ίδιο εξοπλισμό με ελάχιστες μετατροπές να εκπέμπει ψηφιακά προγράμματα παράλληλα με τα αναλογικά. Σε εύρος 300 KHz της μπάντας FM (πλήρης ψηφιοποίηση), o σταθμός μπορεί να εκπέμπει μέχρι 12 ψηφιακά προγράμματα (ή 9 προγράμματα + data). Συγκριτικά, σημειώνεται ότι το εύρος ενός πολυπλέκτη DAB+ για 18 περίπου προγράμματα είναι 1,7 MHz (περίπου 1.700 KHz).
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε
3) Έχει όλες τις δυνατότητες ενός ψηφιακού συστήματος, όπως π.χ. δημιουργία δικτύου SFN για κάλυψη μιας μεγάλης περιοχής στην ίδια πάντα συχνότητα.
Μερικά βασικά μειονεκτήματα του DRM:
1) Μέχρι στιγμής το DRM κινείται εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και συναντάται κυρίως σε χώρες BRICS (π.χ. Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Ν. Αφρική). Φυσικά, αυτό δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή χώρα να επιλέξει DRM.
2) Υπάρχει βασικό θέμα έλλειψης ραδιοφωνικών δεκτών. Αν επιλεγεί το DRM πρέπει να γίνουν μαζικές παραγγελίες και εισαγωγές ραδιοφωνικών δεκτών DRM/FM/AM από Κίνα και Ινδία για να εξασφαλιστούν και χαμηλές τιμές. Παράλληλα, πρέπει στις προδιαγραφές των νέων αυτοκινήτων που εισάγονται στην Ελλάδα να μπει το ραδιόφωνο DRM, καθώς και να διατίθενται μετατροπείς DRM για τα υπάρχοντα αυτοκίνητα.
Προσωπικό μου συμπέρασμα: Αν δεχτούμε ότι το DAB+ «πάγωσε» στην Ελλάδα (και από πλευράς ΕΡΤ) επειδή δεν το θέλουν τα ιδιωτικά ραδιόφωνα, ας ελπίσουμε τουλάχιστον να συμφωνήσουν όλοι (κυβέρνηση, ρυθμιστικές αρχές, ΕΡΤ, ιδιωτικά ραδιόφωνα) στη χρήση του DRM, γιατί σε κάθε περίπτωση το RF ραδιόφωνο πρέπει να περάσει στην ψηφιακή εποχή. Αρκεί να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί ένας ολοκληρωμένος χάρτης συχνοτήτων και κέντρων εκπομπής FM (ίσως και μεσαίων κυμάτων; ), καθώς και να χορηγηθούν οι αντίστοιχες αναλογικές & ψηφιακές άδειες ραδιοφώνου.