Για την ΕΡΤ τώρα με 100 σημεία με μετάδοση 4 καναλιών-προγραμματων ανά μπουκέτο και με δύο μπουκέτα σε εκπομπή όπως γίνεται τώρα αναλογική χρειάζεται 200 πομπούς.
Tα 100 σημεία εκπομπής FM (και ίσως μελλοντικά για DRM) νομίζω ότι είναι πολύ λίγα για την ΕΡΤ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, θα αναφέρω πάλι την ορεινή Βόρεια Σάμο. Τα FM της ΕΡΤ έχουν παρουσία μόνο στον
Προφήτη Ηλία Ζερβού, την ίδια στιγμή που η τηλεόραση της ΕΡΤ καλύπτει την ίδια ακριβώς περιοχή με αναμεταδότες (δίκτυο SFN) σε
Προφήτη Ηλία Ζερβού, Βουρλιώτες και
Άμπελο. Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, να καταλάβει κανείς γιατί η Βόρεια Σάμος έχει αρκετά ικανοποιητική τηλεοπτική κάλυψη από πλευράς ΕΡΤ, ενώ η αντίστοιχη κάλυψη στα FM είναι μάλλον συμβολική. Βέβαια, στην κατάσταση αυτή, την κύρια ευθύνη φέρνει ο ισχύον χάρτης συχνοτήτων FM του 2001, που προβλέπει ένα και μόνο κέντρο εκπομπής σε ολόκληρη τη Σάμο (Μπουρνιάς) για την ΕΡΤ και τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς!
Επομένως, παράλληλα με τη σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, χρειάζεται και η νομοθέτηση - εφαρμογή ενός νέου χάρτη συχνοτήτων FM που θα προσαρμόζεται κι αυτός (ως προς τα κέντρα εκπομπής) στην ψηφιακή τεχνολογία, αξιοποιώντας τα δίκτυα SFN. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός τηλεοπτικός χάρτης προβλέπει πανελλαδικά 167 κύρια κέντρα εκπομπής για ΕΡΤ – Digea και ο χάρτης DAB+ επίσης 166 για την ΕΡΤ, χωρίς να περιλαμβάνονται τοπικά gap fillers σε δίκτυο SFN. Επομένως, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Η ΕΡΤ πρέπει σε τελική ανάλυση να «ξοδευτεί» για να φτάσει σταδιακά και το μελλοντικό πανελλαδικό ψηφιακό ραδιοφωνικό της δίκτυο (δύο μπουκέτα DRM για 8 ραδιοφωνικούς σταθμούς? ) στα ίδια επίπεδα κάλυψης που έχει και το τηλεοπτικό.