Το BBC λειτουργεί ξανά ένα ραδιόφωνο στα μεσαία κύματα, η ΕΡΤ όμως όχιΟ ένας μετά τον άλλον έκλεισαν οι ραδιοφωνικοί πομποί μεσαίων και βραχέων κυμάτων της Ελλάδας.Άρθρο του Γιάννη Λυβιάκη για το e-tetradio.gr
Ο μοναδικός πομπός της ΕΡΤ που εκπέμπει σήμερα με μεγάλη εμβέλεια είναι του Πρώτου Προγράμματος στους 729 Khz. Οι πομποί του Δευτέρου στους 1386, του Τρίτου (και μετέπειτα «Φιλία») στους 666 και της ΕΡΑ Σπορ (παλαιότερα ΕΡΑ-4) στους 981 έχουν σιγήσει εδώ και χρόνια. Φημολογείται ότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ.
Επίσης έχουν σιγήσει σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί πομποί. Όσο για τους εναπομείναντες πομπούς βραχέων, που μετέδιδαν το πρόγραμμα της Φωνής της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, στις συχνότητες 9.420, 9.935 και 11.645, έκλεισαν και αυτοί.
Έμειναν μόνον τα FM και το Διαδίκτυο. Πολλοί θα πουν: «Μα ποιος ακούει σήμερα μεσαία και βραχέα; Άλλωστε, για να βρεις καλό ραδιόφωνο με βραχέα πρέπει να απευθυνθείς σε εξειδικευμένα καταστήματα ή στο διαδίκτυο». Κι όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σε περιπτώσεις που το διαδίκτυο –προσωρινά έστω– καταρρέει, οι επικοινωνίες ραδιοφώνου σε μακρινές αποστάσεις είναι εφικτές μόνο μέσα από τα μεσαία και τα βραχέα.
Γιατί όμως κάνουμε αυτές τις επισημάνσεις; Αφορμή αποτελεί ο πόλεμος στη Γάζα και το BBC! Πρόσφατα με αφορμή τη Γάζα το BBC ανακοίνωσε την επαναλειτουργία πομπού μεσαίων στη συχνότητα 639 Khz με εκπομπές προς τη Μέση Ανατολή. Είναι, υποθέτουμε, ο πομπός Κύπρου του BBC, ισχύος 500 KW, που είχε κλείσει το 2015! Συγκεκριμένα, το BBC News Arabic ανακοίνωσε την 1η Νοεμβρίου, μια «ραδιοφωνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για τη Γάζα ως απάντηση στη σύγκρουση στην περιοχή».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης –Gaza Daily– θα μεταδίδει καθημερινά ζωτικής σημασίας ειδήσεις στον λαό της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επείγουσας ανάγκης. Θα παρέχει στους ακροατές στη Γάζα τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και εξελίξεις, καθώς και συμβουλές ασφάλειας σχετικά με το πού να έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο, τρόφιμα και προμήθειες νερού. Παράγεται στο Κάιρο και το Λονδίνο και μεταδίδεται στα μεσαία κύματα».
Η ραδιοφωνική αυτή μετάδοση του BBC ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Το παράδειγμα του BBC αποδεικνύει τη σημασία που έχουν τα μεσαία κύματα, ακόμα και στην ψηφιακή εποχή. Και καλό θα ήταν η ΕΡΤ να ξανακοιτάξει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας, ορισμένων πομπών μεσαίων κυμάτων, ως εναλλακτικού τρόπου ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον πομπό στους 981 Khz που ήταν ο ισχυρότερος της χώρας, ενδεχομένως για μετάδοση της «Φωνής της Ελλάδας», τους πομπούς Κέρκυρας στους 1008, Χανίων στους 1512, Κομοτηνής, Ρόδου. Αλλά ακόμα και την επαναλειτουργία, έστω για λίγες ώρες την ημέρα, του ισχυρού πομπού της «Φωνής της Ελλάδας» στους 9.420 Khz.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε