ΕΡΑ: 14 συχνότητες για 6 ραδιόφωνα σε έναν νομό
Για τους εν κινήσει ακροατές, το δίκτυο της ΕΡΑ σε όλη την επικράτεια βασίζεται στο σύστημα AF (Alternative Frequency), το οποίο είναι εγκατεστημένο σε όλα τα ραδιόφωνα αυτοκινήτου εδώ και πολλά χρόνια. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής: όταν το σήμα της συχνότητας ενός συγκεκριμένου σταθμού χάνεται σιγά σιγά, το AF αναζητά από μόνο του μια άλλη του ιδίου σταθμού αλλά πιο δυνατή σε σήμα, ώστε να συντονίσει αυτόματα την συσκευή σε αυτήν. Αυτό προϋποθέτει την χρήση κοινού PI code (ρυθμίζεται από τον πομπό του κάθε αναμεταδότη) από όλες τις συχνότητες του κάθε σταθμού. Για παράδειγμα, αν το σήμα του Πρώτου Προγράμματος στην Αθήνα χαθεί από τους 105.8 του Υμηττού, το AF «σκανάρει» από μόνο του την μπάντα και συντονίζει αυτόματα τον δέκτη στους 91.6 της Πάρνηθας, αν έχει πιο δυνατό σήμα.
Πηγή: Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Ωραία τα γράφει το e-tetradio. Βέβαια κάνει ένα τεράστιο λάθος από ελλειπή γνώση.
Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Το AF δεν "σκανάρει" την μπάντα κόβοντας βόλτες πάνω-κάτω.
Το AF είναι μια υπηρεσία του RDS όπου ο ιδιοκτήτης ενός ραδιοφώνου, ορίζει στο AF σε ποιές ακόμα συχνότητες εκπέμπει ο σταθμός του. Προφανώς το AF όταν δει ότι δεν λαμβάνει καλά το PI του σταθμού (μέσω του RDS), ψάχνει την συχνότητα που έχουμε δηλώσει. Αν η συχνότητα (η δεύτερη) έχει το ίδιο PI, τότε "κλειδώνει" εκεί. Αν κατά την πορεία δει πως το PI δεν λαμβάνεται σωστά, ξαναψάχνει, πάντα όμως στη λίστα των AF συχνοτήτων που έχουμε ορίσει.
Δείτε την παρακάτω φωτογραφία από ένα RDS της Prais που χρησιμοποιούσα και θα καταλάβετε την λογική του AF.
Το ίδιο μοντέλο είχε ο KLIK FM, ο παλιός ΣΚΑΙ στην Αθήνα και πολλοί-πολλοί άλλοι. Εκτός από τον Kiss FM που είχε Tiesseci.