τις παρεμβολές οπου φαινεται ολόκληρη η εικόνα να κυλάει η μια μεσα στην άλλη εγω τις ονομάζω "σταυρό" καθως το μόνο που φαινεται σιγουρα λογω τεχνολογίας εκπομπής (μεγιστη ισχυς) ειναι το σήμα συγχρονισμου που μοιαζει με σταυρός επι της παρεμβαλλόμενης εικόνας. Καθως σχεδον ποτέ (λογω δορυφορικών δεκτών) δεν εινια σε φάση οι 2 εκπομπές ακόμα και αν δειχνουν το ίδιο κανάλι, ο σταυρός κυλάει πανω -κάτω και δεξιά - αριστερά, και ότα τα 2 σηματα ερθουν στιγμιαια σε φάση η εικόνα τρέμει.
τετοιαπαρεμβολή φαινεται οταν οι στάθμες σήματος διαφέρουν ελάχιστα. Αν διαφέρουν πολύ τοτε υπερισχύει ο ισχυρός και ο αδυναμος προκαλεί μόνο γραμμές. η σταθμη ορίου ειναι περίπου6-10db αναλογα με το κοντραστ της εικόνας.
ΘΕΟΣ όπως πάντα!Μπερδεύτηκα όμως με τη διαφορά στις στάθμες σήματος!
Και για να γίνω πιο σαφής:
Στην παραπάνω εικόνα δεν έχουμε "σταυρό" αλλά τις γνωστές γραμμές!
Εδώ πόση διαφορά σήματος έχουμε; Αν κρίνει κανείς ότι διακρίνει λεπτομέρειες και από τα δύο σήματα και ότι και τα δύο είναι πολύ ισχυρά αφού ελάχιστα υπερισχύει το ένα μέσα στο άλλο, τότε η διαφορά τους δεν θα είναι μεγάλη!
Αντίστοιχα εδώ βλέπουμε κλασσικά "σταυρό"!
Και μου γεννιέται η εξής απορία:
Μήπως στο φαινόμενο του σταυρού παίζουν ρόλο και η απόσταση εκπομπής - λήψης αλλά και η γωνία από την οποία λαμβάνονται τα δύο σήματα?
-
Στην περίπτωση του Star - Βουλή έχουμε ναι μεν παρόμοια ισχύ αλλά και γωνία 180 μοίρες!
-
Στο 35 του ΣΚΑΪ ο ΑΝΤ1 που είχε κατά πολύ πιο αδύναμο σήμα εμφανιζόταν πάλι ως "σταυρός" αλλά πολύ αχνά σαν είδωλο που μάλιστα ανά στιγμές αυξομειωνόταν!
-
Αντίστοιχα σαν σταυρό λάμβανα και στο Κιλκίς το MRT των ιστοριοκάπηλων ελάχιστα μέσα στον ΑΝΤ1!
Στις παραπάνω περιπτώσεις είχαμε γωνία 180 μοίρες αλλά και μεγάλη διαφορά ισχύος από πλευράς λήψης πάντα!
Αντίθετα στην περίπτωση του XTV - 9 στο 48 η γωνία είναι ούτε 90 μοίρες!
'Ομως αντίστοιχα και στην περίπτωση ALTER - NET στο 41 έχουμε κυμάτωση με πάλι 180 μοίρες και οι δύο πομποί έχουν την ίδια στάθμη λήψης!
Νομίζω ότι μπερδεύτηκα περισσότερο τώρα!