Την άνοιξη του 2009 αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η παροχή συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης από την Hellas Sat, θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ.
Ήδη, η Ηellas Sat, η οποία απέκτησε τη σχετική άδεια από το ΕΣΡ (απομένει η τυπική υπογραφή της από το υπουργείο Επικρατείας), βρίσκεται σε συζητήσεις με εγχώριους και διεθνείς προμηθευτές περιεχομένου (καναλιών).
Παράλληλα, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στο ΕΣΡ για παροχή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, προκειμένου να εισέλθει στο «Χάρτη Συχνοτήτων».
Μέχρι πρότινος, η Hellas Sat δεν μπορούσε να παράσχει υπηρεσίες συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης ελληνικού περιεχομένου, εξαιτίας της νομοθεσίας περί «Βασικού Μετόχου», καθώς η μητρική εταιρεία, ο ΟΤΕ αποτελεί βασικό προμηθευτή του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνδρομητική τηλεόραση που θα λανσάρει η Hellas Sat θα παρέχει high definition τηλεοπτικές υπηρεσίες, σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στον τομέα της προμήθειας του βασικού εξοπλισμού, όσο και των μηνιαίων τελών.
Με την κίνηση αυτή, η οποία προϋποθέτει την έγκριση της D.T., o OTE, μέσω της Hellas Sat, εισέρχεται στο «μονοπώλιο» της Forthnet, η οποία ολοκλήρωσε την εξαγορά της Nova. Σήμερα, η Nova διαθέτει περισσότερους από 350.000 πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο.
To 85% της χωρητικότητας έχει καλυφθεί
Πάντως, η «εξωστρέφεια» της Hellas Sat ξεκίνησε, πριν από λίγο καιρό, με την παροχή φθηνού δορυφορικού ίντερνετ με την επωνυμία «Hellas Sat Net». Ήδη, η εταιρεία καταμετρά περισσότερους από 105 πελάτες, η πλειονότητα των οποίων είναι οικιακοί χρήστες.
Στελέχη της Hellas Sat χαρακτηρίζουν λογικές και εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή αγορά, τις τιμές προμήθειας του δορυφορικού εξοπλισμού και τα μηνιαία τέλη.
Σήμερα, ο δορυφόρος της Hellas Sat, ο οποίος κόστισε 160 εκατ. ευρώ, διανέμει κέρδη από το 2007. Διαθέτει 100 πελάτες σε 30 χώρες, ενώ το 85% της χωρητικότητάς του έχει καλυφθεί (υπάρχουν κάποιοι κενοί αναμεταδότες στη Ν. Αφρική).
Ο δορυφόρος της Hellas Sat, ο οποίος έχει 15 χρόνια ζωής, όπως κάθε δορυφόρος, «περιμένει» την έλευση της DT, η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλον του.
Το ζήτημα είναι λεπτό, γιατί ο Hellas Sat αποτελεί το μοναδικό ελληνικό δορυφόρο (μικρό ποσοστό έχει η Κυπριακή Δημοκρατία).
Φώτης Φωτεινός για το capital.gr