Για να δούμε λοιπόν Γιώργο:
1. Τα αναλογικά ήταν παράνομα και το 1970 όταν έμπαιναν αναμεταδότες για την ΕΙΡΤ - ΥΕΝΕΔ. Ήταν παράνομα και από το 1988 όταν γέμισε η Ελλάδα με αναλογικούς αναμεταδότες για τα ιδιωτικά.
Από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ενοχλήσει αυτές τις "παράνομες" εκπομπές.
Λογικό, διότι εξυπηρετούσαν κοινωνικές ανάγκες και βέβαια δεν μπορεί να συνεδριάζουν οι φορείς του κράτους για τον αναμεταδότη των 10 watt της κολοπετεινίτσας ...
Ούτε είχε κανείς (ιδιωτικά & ΕΡΤ) πρόθεση να πληρώσει για αυτούς τους αναμεταδότες, οπότε αυτή η κατάσταση τους βόλευε τα μέγιστα ...
Επομένως δεν σε ρωτάω γιατί δεν τα κλείνουν τώρα, αλλά
γιατί δεν τα έκλεισαν τόσες δεκαετίες2. Λες: "Τα ψηφιακά να τρέξουν μέσω κάποιου παρόχου".
Αυτό δεν φαίνεται καθαρά, αλλά σημασία έχει να δούμε την πραγματικότητα:
- πότε νομίζεις ότι θα ξεκινήσουν οι πάροχοι να κάνουν εγκαταστάσεις μικρών αναμεταδοτών? Το 2020? Το 2030 μήπως? Και πότε θα καλύψουν όλη την Ελλάδα? Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να τρέξουν έγκαιρα τις μεγάλες εγκαταστάσεις για τα κεντρα εκπομπής για τα οποια όπως λένε όλοι (Digea κλπ) πάμε για switch off το 2015 και όχι το 2012.
Αν κλείσουν οι αναλογικοί πομποί το 2015, πότε θα δουν ξανά τηλεόραση οι κάτοικοι των αδικημένων περιοχών???
- Οι πάροχοι μέχρι τώρα δεν έχουν ασχοληθεί (έστω και σαν μελέτη) με καμία περιοχή πέρα από τα 22 κέντρα εκπομπής.
-
Όταν θα μπορέσουν να ενδιαφερθούν οι πάροχοι για τέτοιες μικρές εγκαταστάσεις, πόσο θα ζητήσουν από ένα δήμο και πόσο ένας έμπειρος τεχνικός που για χρόνια φτιάχνει τους αναλογικούς αναμεταδότες του δήμου που μένει και ο ίδιος? Εγώ λέω ότι οι πάροχοι θα ζητήσουν πάνω από τα
διπλά ευρόπουλα ...
Θα μπορέσει ο δήμος να τα πληρώσει ή θα μείνουν χωρίς κάλυψη οι κάτοικοί του?
3. Για το τεχνικό μέρος είναι σαφές ότι
μπορεί να αποφεχθεί το μπάχαλο της αναλογικής. Επειδή έχουμε 4 κανάλια σε μία συχνότητα, επειδή δεν θέλουμε μεγάλη ισχύ, επειδή οι τεχνικοί ξέρουν πλέον, επειδή η φύση της ψηφιακής βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση (δύσκολα παρεμβάλει). Τα έγραψα αναλυτικά παραπάνω - δεν πρέπει να τα ξαναγράψω.
Τέλος δεν έκανα αυτή την τοποθέτηση για να δούμε τι λέει ο νόμος, αλλά για να πούμε τη γνώμη μας επι της ουσίας.
Και πριν υπήρχε νόμος ο οποίος ήταν χαλαρός σε αυτές τις περιπτώσεις - και καλά έκανε ...
Τι θα γίνει τώρα στην ψηφιακή που όλα πρέπει να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα?
Για την αναλογική και τα ιδιωτικά χρειάστηκαν πάνω από 22 χρόνια για να καλυφθεί το 99% των περιοχών της Ελλάδας, ενώ ακόμα υπάρχουν περιοχές με μεγάλα προβλήματα στη λήψη. Η ψηφιακή βοηθάει να λύθούν όλα αυτά, αλλά πότε θα γίνει αυτό?
Για τα αναλογικά χρειάστηκαν κάπου 2.800 σημεία όπου τοποθετήθηκαν αναμεταδότες. Η ψηφιακή έχει από τη φύση της πλεονεκτήματα και θα χρειαστούν λιγότερα σημεία - ας πούμε 2.000.
Όλος ο προγραμματισμός μιλάει για 22 σημεία -κέντρα εκπομπής και όλοι τρέχουν αγκωμαχόντας να τα καλύψουν με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι τώρα.
Τα υπόλοιπα 1978 σημεία (χάριν ευκολίας το νούμερο), πότε θα μπορέσουν να τα καλύψουν οι πάροχοι???
Είναι ευκαιρία λοιπόν να πούμε τη δική μας άποψη για αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα. Και για τα τεχνικά ίσως ...
Ανεξάρτητα από αυτά που λέει ο νόμος (που δεν αναφέρεται στις πολύ μικρής ισχύος αναμεταδόσεις).
Η δική μας γνώμη ποιά είναι? -
επί της ουσίας και όχι για το τυπικό της υπόθεσης.
Όπως γράφεις και εσύ Γιώργο: "
Η Ελευθερούπολη έλαβε ήδη χαρτί από την ΕΕΤΤ για διακοπή τους εντός τριάντα ημέρών (προθεσμία η οποία έχει περάσει και έχει ενδιαφέρον για το τι θα γίνει απο εδώ και πέρα[/b])".