Επιστολή διαμαρτυρίας - αίτημα απο το επιμελητήριο Σερρών προς την Digea για την υπαγωγή του νομού στο τηλεοπτικό φάσμα της Κεντρικής Μακεδονίας .
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η κίνηση αλλά η έκτη !!!!!!
Είναι γνωστή από παλιότερα η ιδιαιτερότητα του allotment του Παγγαίου. Το μισό είναι Σερραικό το άλλο μισό Δραμινό. Λύσεις βέβαια υπάρχουν αρκεί να υπάρχει και η καλή θέληση και ίσως λίγο το χέρι στην τσέπη.
Τι θέλω να πω. Να διαιρεθεί το Παγγαίο σε δύο υπο-allotment.
Να μετακομίσουν τα δύο -νομίζω- κανάλια των Σερρών στο μπουκέτο της Κεντρικής Μακεδονίας και να αντικατασταθούν οι περιφερειακοί πομποί στα δύο Σερραικά Κ.Ε. Σερρών και Κ.Ε. Λιθότοπου (Παγγαίο-1) με τις δύο πολυπλεξίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Και να μείνει το Παγγαίο-2 με τα Δραμινά Κ.Ε. Κορύλοβου και Νευροκοπίου και τα περιφερειακά Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.
Ούτως ή άλλως είναι πολλα τα 7+7=14 περιφερειακά για τον πληθυσμό της Ανατ.Μακεδονίας-Θράκης και κατά την ερχόμενη αδειοδότηση αρκετά ίσως αναγκαστικά κλείσουν γιατί οι άδειες θα είναι λιγότερες.
Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό τεχνικά, ένα allotment να διαιρεθεί και να δίνει διαφορετικές πολυπλεξίες, αλλά μπορεί να δοκιμαστεί.
ΥΓ. Ανάλογο θέμα έχει και η Σάμος που έχει ενταχθει τηλεοπτικά μαζί με τα Δωδεκάνησα ενώ η διοικητική της περιφέρεια είναι το Βόρειο Αιγαίο.
Νομίζω είχε γραφτεί ότι υπήρχε και τεχνικό θέμα, δηλαδή δεν επιτυγχάνεται συγχρονισμός του Καγιά και του Λιθότοπου με τα κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα έπρεπε συνεπώς να προβλεφθούν συχνότητες μόνο για αυτά τα δύο κέντρα.
Συμφωνώ όμως ότι το Δίκτυο και το Επιλογές θα έπρεπε να εκπέμπουν μαζί με τα περιφερειακά της Κ.Μ.
Εκτός από τεχνικής άποψης, είναι ανέφικτο γιατί τα Allotments είναι προκαθορισμένα από διεθνείς συμφωνίες. Μόνη λύση είναι να φύγει ολόκληρο το Allotment 4 και να ενταχθεί στη ΠΖ της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται γιατί θα αναγκαστούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στην Κεντρική Μακεδονία να εκπέμψουν σε ένα νέο Allotment το οποίο εκτός από τις Σέρρες εντάσει και τη Δράμα, πληρώνοντας επιπλέον ενοίκιο στη Digea. Κατά πόσο τους ενδιαφέρει και τους συμφέρει αυτό; Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξουν ΠΖ οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σερρών, ΕΠΙΛΟΓΕΣ και ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, όπως και της Δράμας, STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΑΛΦΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΡΑΜΑΣ. Το ενοίκιό τους θα εκτοξευθεί γιατί θα εκπέμπουν πλέον στη 2η πολυπληθέστερη περιοχή της Ελλάδας. Αλήθεια το επιθυμούν αυτό, αυτοί οι τηλεοπτικοί σταθμοί;
Δεν είναι οι μόνες περιοχές που υφίστανται αυτά τα προβήματα. Η Σάμος κι η Ικαρία είναι σε ΠΖ που δεν ανοίκει Διοικητικά. Το Allotment Κυκλάδων είναι μόνο του αντί να ήταν σε μια ΠΖ με το Allotment Δωδεκανήσων. Κι υφίστανται προβλήματα και σε άλλες ΠΖ που δεν θα τα γράψω...
Εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες και τις διεθνείς συμφωνίες, είναι και το συμφέρον των καναλιών από ποια Allotments θα βγούν.