Θα συμφωνίσω μαζί σου - είναι γεγονός ότι οι μετρήσεις στην ψηφιακή είναι ένα δύσκολο θέμα και τελικά φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μία μόνο παράμετρο.
Έχω ψάξει αρκετά το θέμα λήψεων σε δύσκολες τοποθεσίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω δει αρκετά "περίεργα" νούμερα και συνδυασμούς πχ άριστο MER και κακό CBER που αρχικά μοιάζουν ανεξήγητα.
Είχα την τύχη την τελευταία 10 ετία να συνεργαστώ και κυρίως να μάθω αρκετά για αυτά τα ζητήματα από τα τμήματα R & D των εταιρειών που συνεργάζομαι και επειδή από παιδί - πριν ακόμα σπουδάσω και ασχοληθώ επαγγελματικά - μου άρεσε ότι είναι σχετικό με τις υψηλές συχνότητες, προσπάθησα να αντλήσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπόρεσα για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Αργότερα "έτυχε" να έχω στο εκθετήριο πολλά σοβαρά μηχανήματα από δύο επώνυμους κατασκευαστές (διαμορφωτές COFDM απλούς και HD MPEG4-H264, αναγεννητές COFDM, transmodulators QPSK σε COFDM, ψηφιακούς μεταλλάκτες, echo cancelers κλπ) και σε συνάρτηση με το μεράκι που έχω για τα θέματα διάδοσης, μου δόθηκε η δυνατότητα να παίξω με άπειρους συνδυασμούς ψηφιακών διαμορφώσεων (constellation QPSK - 16 QAM - 64 QAM, GI & Code Rate σε όλες τις τιμές, ελεγχόμενο bit rate κλπ), αλλά και τεχνητών δυσκολιών σε κλειστό περιβάλλον: παρεμβολή ψηφιακού από ψηφιακό, ψηφιακό από αναλογικό, αναλογικό από ψηφιακό κλπ.
Τις ίδιες διατάξεις χρησιμοποιήσαμε και στις ημερίδες που οργανώσαμε για τεχνικούς με υφιστάμενη εμπειρία στον τομέα και προχωρήσαμε σε αρκετό βάθος.
Ψάχνοντας τα όρια και τις ιδιαιτερότητες των μετρήσεων παίξαμε με όλες αυτές τις παραμέτρους να ορίζονται με τηλεχειρισμό των μηχανημάτων μέσω δικτύου προβάλλοντας όλες τις αλλαγές σε ένα προτζέκτορα ώστε να ξέρουν όλοι τις ακριβώς κάνουμε, προβάλλοντας όμως ταυτόχρονα όλες τις αλλαγές στις μετρήσιμες παραμέτρους (στάθμη, C/N, MER, CBER, VBER, constellation κλπ - αλλά και καταγραφές Merogram, Spectrogram) σε μία 2η μεγάλη οθόνη συνδεδεμένη με το κορυφαίο σημερινό όργανο για αυτού του είδους τις μετρήσεις (TV Explorer HD+).
Αλλάζοντας τμηματικά τις στάθμες των σημάτων του κανονικού και του παρεμβάλλοντος stream είδαμε με λεπτομέρειες τον επηρεασμό κάθε συνδυασμού στις επι μέρους μετρήσεις και θα έλεγα ότι αποκτήσαμε για καλή πρώτη εικόνα, για να μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς τις "παραξενιές" των ψηφιακών μετρήσεων.
Για να γυρίσουμε στο θέμα μας - δηλαδή της δυσκολίας λήψης στο 64 της Πλάκας, είναι σαφές ότι η διαμόρφωση 64 QAM είναι πολύ καλή, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο bit rate από την συνηθισμένη 16 QAM και έχει ένα σωρό ακόμα πλεονεκτήματα - όμως είναι πολύ πιο "ευαίσθητη" σε οποιουδήποτε είδους ενοχλήσεις από την 16 QAM.
Απλά να αναφέρω ότι ενώ γενικά μια τιμή MER μεγαλύτερη από 12, μπορεί να δώσει σταθερό αποτέλεσμα χωρίς παγώματα, όταν όμως η διαμόρφωση είναι 64 QAM αλλά έχει κάποιου είδους "ενόχληση" από κάτω, μπορεί να έχουμε μια τιμή 20-22 db στο MER που κανονικά είναι εξαιρετικά καλή, αλλά παρ' όλα αυτά το σήμα να μην συγχρονίζει. Την ίδια ώρα θα διαπιστώσουμε ότι το CBER μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό, δίνοντας μια τιμή λαθών στην -2, η οποία είναι χειρότερη από αυτή που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους τα κυκλώματα διόρθωσης λαθών Viterbi & Reed Solomon.
Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν έχουμε κάποια "ενόχληση" στην ίδια συχνότητα ή γενικά αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με το σύστημα λήψης μας - πχ ενισχυτής ιστού ή απλά ένας δέκτης που έχει ενδοδιαμορφώσει (μπουκώσει), από άλλα ισχυρά σήματα στην λήψη μας.
Για την μέτρηση που έκανες στο Υψάριο, δες τι από τα παραπάνω ενοχλούσε τον δέκτη Horo 7600 HD και είμαι σίγουρος ότι θα βρεις αμέσως την αιτία.
Νομίζω ότι αυτά απαντούν και στην φαινομενικά ορθή απορία του satrrstm:
Τί πρόβλημα να έχει η εγκατάστασή μου απ'τη στιγμή που βγάζω απρόσκοπτα την 24 και την 32 με 70-92% τις περισσότερες ώρες της ημέρας?
Επομένως και σαν συμπέρασμα:
Τα ψηφιακά σήματα μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και σε πολύ χαμηλές στάθμες, αρκεί να είναι καθαρά από κάτω και να είναι σωστή η εγκατάσταση μας.
Τα streams της ΕΡΤ τα διαμορφωμενα σε 64 QAM, είναι λίγο πιο δύσκολα στη λήψη και θέλουν λίγο μεγαλύτερο σήμα, αλλά όμως λίγο ...
Εαν το σήμα που λαμβάνετε είναι καθαρό από κάτω, με λίγη προσοχή & μεράκι στην εγκατάσταση (ή με κάποιο τεχνικό που έχει πεδιόμετρο), είναι σίγουρο ότι ακόμα και σε οριακές συνθήκες μπορείτε να κάνετε άριστη λήψη.
8)