Έτσι ...
@Thanassis
Φίλε μου Θανάση μπερδεύτηκα χειρότερα!
Αν τα 220Watt της Digea γίνουν 400Watt και η ERP πάει από 2.2KW σε 4KW τότε αυτά τα ποταπά 3db για τα οποία γίνεται τόσος λόγος κάνουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά, δεν είναι τόσο αμελητέα όσο παρουσιάζονται!
Εξάλλου και για 2.2KW να το πάρεις, ακόμα και αυτή η ακτινοβολούμενη είναι ισχυρή δεν θα έπρεπε να έχει τόοοσα προβλήματα σε σχέση με τις άλλες!
Μήπως τελικά δεν έχουμε καν τόσης ισχύος εκπομπές ή όντως τα πάνελ έχουν μικρό κέρδος?
Είναι απλά τα πράγματα Ηλία μου.
Άσχετα με την απολαβή του κεραιοσυστήματος, σε κάθε αλλαγή της ισχύος εξόδου ενός πομπού, υπάρχει
αντίστοιχη αύξηση της εκπεμπόμενης ισχύος.
Σε κάθε
διπλασιασμό ισχύος, έχουμε
3 db αύξηση στην ονομαστική ισχύ και αντίστοιχα επίσης
3 db αύξηση στην εκπεμπόμενη ισχύ.
Επομένως αν τα 200W της ονομαστικής ισχύος γίνουν 400W με τοποθέτηση μεγαλύτερης βαθμίδας εξόδου και παράλληλα δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο κεραιοσύστημα, η διαφορά που θα δουν οι χρήστες στις κεραίες λήψης τους θα είναι και
πάλι 3 db.
Δηλαδή αν κάποιος έπιανε σήμα 50 dbμV, μετά την αλλαγή θα δει σήμα 53 dbμV, αν κάποιος είχε σήμα 37 dbμV θα δει σήμα 40 dbμV.
Τόσο απλά!!!
Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι τα 3 db
δεν θα κάνουν τεράστια διαφορά.
Δηλαδή:
1. Όσοι έπιαναν καλό σήμα - ας πούμε > 40 dbμV ή > 50 dbμV - θα πιάσουν πιο δυνατά, αλλά
δεν θα καταλάβουν καμιά διαφορά.
2. Όσοι έπιαναν πολύ χαμηλό σήμα - ας πούμε < 30 dbμV - και δεν τους άνοιγαν τα stream, θα πιάσουν καλύτερα, αλλά και πάλι
δεν θα τους ανοίγουν.
3. Όσοι έπιαναν μέτριο σήμα - ας πούμε ~ 35 dbμV - θα πιάσουν καλύτερα και αυτοί θα δουν κάποια βελτίωση. Αν είχαν εικόνα με πολλά παγώματα, τώρα θα έχουν εικόνα με λίγα παγώματα - αν είχαν λίγα παγώματα, τώρα θα έχουν λιγότερα ή καθόλου.
Αυτοί θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι - αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν θα είναι πολλοί.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος που ξέρει το αντικείμενο, έτσι ώστε να πιάσει καλό και σταθερό σήμα εκεί που οι άλλοι δεν πιάνουν.
Και δεν αναφέρομαι σε ζεύξη κεραιών (που παρεπιπτώντως και αυτή 3 db μεγαλύτερη απολαβή δίνει - σαν να μεγαλώσουμε δηλαδή
εμείς τον πομπό με τα διπλάσια Watt), αλλά σε απλές λύσεις που κύριο κριτήριο έχουν την
σωστή επιλογή των υλικών
χωρίς να αυξάνεται το κόστος: χαμηλός συντελεστής θορύβου του ενισχυτή, επιλογή τόσης απολαβής για τον ενισχυτή και τόσης στάθμης εξόδου που να εξαλείφη τον κίνδυνο ενδοδιαμόρφωσης λόγω άλλων δυνατών τοπικών αναλογικών σημάτων, κλπ.