ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Ρόδος, 22.10.15
-«Να διασφαλιστεί επιτέλους η ποιοτική κάλυψη όλων των νησιών της Δωδεκανήσου από ψηφιακό σήμα ζήτησε στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης» «Το πρώτο βήμα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση έγινε. Μένει να προχωρήσει άμεσα και η υλοποίηση τους. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την εφαρμογή ενός δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης που να καλύπτει τόσο με γεωγραφικά, όσο και με πληθυσμιακά κριτήρια το σύνολο της Δωδεκανήσου με ισχυρό σήμα», τόνισε χθες (21.10.15) στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Γάκης. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου στη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, έθεσε κρίσιμα ερωτήματα που η επίλυσή τους θα διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των Δωδεκανησίων στην ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία. Συγκεκριμένα, ο Δημήτριος Γάκης στην παρέμβασή του σημείωσε τα εξής: «Θέλω να απευθύνω μια ερώτηση η οποία αφορά τη DIGEA, αλλά και την ΕΡΤnet, την καινούργια δομή που πάει να δημιουργηθεί.
Έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός, διενεργήθηκαν οι κατάλληλες προσμετρήσεις για την βέλτιστη υλοποίηση του έργου της μετάβασης από την αναλογική τηλεόραση στην ψηφιακή τηλεόραση στα Δωδεκάνησα; Γιατί, πάρα πολλές περιοχές ακόμα και στη Ρόδο, αλλά και ολόκληρα τα νησιά μας δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βλέπουν άλλους, ξένους σταθμούς και όχι ελληνικούς, τους δικούς μας. Θα ήθελα επίσης, να κάνω και στην κυβέρνηση δύο ερωτήματα. Είναι συνεπής η DIGEA, απέναντι στις συμβατικές της υποχρεώσεις για την κάλυψη του νομού Δωδεκανήσου με επίγειο ψηφιακό σήμα; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και σε ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να επιτευχθεί σύντομα η κάλυψη όλων των περιοχών του νομού Δωδεκανήσου, με επίγειο ψηφιακό σήμα. Αυτό αφορά και την ΕΡΤnet που πάει να μπει στο «παιχνίδι» της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής .
Για τα ερωτήματα αυτά, στη διάρκεια της συζήτησης ο γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Ν. Μιχαλίτσης, υπογράμμισε ότι η κάλυψη που υπάρχει σήμερα δεν αφορά στο (προβλεπόμενο) 98% και τεκμηρίωσε τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην παροχή ποιοτικού σήματος σε «δύσκολες» γεωμορφολογικά περιφέρειες (όπως είναι ο νομός Δωδεκανήσου). Οι απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα της κάλυψης με ψηφιακό σήμα των νησιών μας, μέσα από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο και των εκπροσώπων των φορέων, ανέδειξαν τα προβλήματα που δημιουργεί η σημερινή – χωρίς ανταγωνισμό – κατάσταση και τον κύριο υπαίτιο για την ψηφιακή τηλεοπτική απομόνωση των νησιωτών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας: Τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που επέτρεψαν τη δημιουργία ενός ελλιπούς ψηφιακού χάρτη κάλυψης περιοχών και η σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την διαγωνιστική διαδικασία και που οδήγησαν στην ανάθεση του έργου στη Digea. Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση με διαφάνεια και συγκεκριμένες – στοχευμένες - ρυθμίσεις, θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός πραγματικού ψηφιακού χάρτη στο Νότιο Αιγαίο. Θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των νησιωτών στην έγκυρη και αδέσμευτη ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ -.-
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε: