Το φωνάζω από την αρχή του κοψίματος! Και η Ζάτουνα, και η Ελάτη (Βύτινα, Μαγούλιανα) και η Νεμέα ΕΠΡΕΠΕ να είναι μέσα στα βασικά Κ.Ε. ενώ ήταν φυσικά στην αρχική μελέτη του Καψάλη που κάποιοι πίεσαν να κοπούν! Αν δηλαδή αντί για 19 στήναν 22 Κ.Ε. θα τους πείραζε? Μιλάμε για μεγάλα χωριά με τουριστική κίνηση αλλά όπως πάντα οι "κόφτες" έμειναν μετεξεταστέοι στη γεωγραφία.... Έτσι άφησαν απέξω περιοχές όπως η Βλαχέρνα (που είχε χαρακτηριστεί και βασικό Κ.Ε.) και τα περισσότερα χωριά της Γορτυνίας! Άντε τρέξτε δήμαρχοι!!!
Είναι πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου Ηλία.
Το Λεβίδι (υψόμετρο 1.040 μ) δεν είχε ουσία που μπήκε - ουσιαστικά καλύπτει μόνο το χωριό, το οποίο κατά 60% θα έπιανε ψηφιακή και από τα Δολιανά. Το 42 (ΝΕΤ) παλιά σκότωνε όταν έβγαινε με 20 KW (420 KW ERP), απλά μέσα στο χωριό έβγαζε είδωλα. Ένα Gap Filler και μάλιστα μικρό, θα ήταν αρκετό για το Λεβίδι.
Η Ζάτουνα (υψόμετρο 1.310 μ) είναι στρατηγικής σημασίας Κέντρο Εκπομπής. Στην πραγματικότητα από τους ντόπιους αλλά και την ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) η κορυφή ονομάζεται Αχτίχοβα, αλλά κάποιοι την μετονόμασαν πρόσφατα σε Ζάτουνα επειδή βρίσκεται σχετικά κοντά στο ομώνυμο χωριό.
Πέρα από την τουριστική Δημητσάνα που είναι δίπλα της, καλύπτει πάρα πολλά ακόμα χωριά και οικισμούς ανατολικά και βόρεια (Ζυγοβίστι, Ράδου, Καρκαλού, Καλονέρι κλπ), ενώ στα δυτικά & νότια έχει πιάτο από κάτω της ένα τεράστιο κάμπο με πάρα πολλά χωριά από του Ράφτη, την Παναγιά, το Σαρακίνι και του Βλαχοράπτη, μέχρι του Κόκκορα, τα Μπαλαίικα, Σέκουλα, Πευκί, Δαφνούλα, Τριποταμιά, Καπελλίτσα, Λειβαδάκι, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος, Χώρα, Ράχες, Αμπάρι, Αχλαδιανοί, Βίλλια - μέχρι και του Λάλα φτάνει πολύ καλά.
Την εποχή που δεν είχαμε δορυφορική πηγή για τους αναμεταδότες, η Αχτίχοβα ήταν το ΚΕ εκπομπής που τροφοδοτούσε τους αναμεταδότες στα Μαγούλιανα, τη Λυσσαρέα, την Κοντοβάζαινα, αλλά και στον οικισμό του Υ.Η.Σ. της ΔΕΗ στο Λάδωνα.
Είναι δηλαδή ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο για το γενικότερο σχεδιασμό και δεν έχει καμιά σχέση με το πολύ υποδεέστερης σημασίας Λεβίδι.
Αν δείτε και τις καλύψεις από τη Μελέτη Κανάτα, το παραπάνω φαίνεται πολύ καθαρά.
Για ποιό λόγο έγιναν αυτές οι επιλογές?
Προφανώς για οικονομία κόπηκε (κακώς) η Αχτίχοβα και προφανώς λόγω κάποιων προσωπικών σχέσεων (ή ρουσφετιού?) επιλέχτηκε να παραμείνει το Λεβίδι.
Τα περισσότερα από τα άλλα 7 ΚΕ του allotment 23 που κόπηκαν από τη μελέτη Κανάτα, είναι επίσης σημαντικά και κυρίως αυτά της Γορτυνίας.
Γιατί κόπηκαν αυτά τα επτά σημαντικά ΚΕ? Η απάντηση είναι γνωστή.
Η μορφολογία του εδάφους σε αυτές της περιοχές είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, με καλές “τρύπες” διάδοσης όμως, οπότε φαίνεται πως θα έπρεπε να διατηρηθούν όλα τα ΚΕ της μελέτης Κανάτα και κατά την άποψή μου να προστεθούν τουλάχιστον δύο ακόμα:
- τα Μαγούλιανα (υψόμετρο 1.395 μ) που πέρα από το ομώνυμο χωριό καλύπτουν την τουριστική Βυτίνα, το Πυργάκι, πολλά χωριά βόρεια μέχρι βαθειά στην Αχαΐα, αλλά και τη Δάφνη.
- τη Λυσσαρέα που καλύπτει μια ευρύτατη περιοχή με τα μεγάλα χωριά Τρόπαια, Βυζίκι, Σταυροδρόμι, Δόξα, Καλλιάνι κλπ.
Είναι φανερό πως αυτές οι επιλογές των άγριων περικοπών “ελαφρώνουν” σημαντικά το κόστος του ιδιώτη παρόχου και επιβαρύνουν δυσανάλογα τον κρατικό προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τους δήμους για να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσθήκες Gap Fillers ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των περιοχών.
Εννοώ πως αν στη γενικότερη τεχνικοοικονομική μελέτη δούμε το συνολικό κόστος των ΚΕ + των Gap Fillers ανεξάρτητα με το ποιος θα το πληρώσει, η επιλογή που έγινε για 3 μόνο ΚΕ στο allotment 23, έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από την επιλογή των 10 ΚΕ της μελέτης Κανάτα συν τα δύο ΚΕ που ανέφερα παραπάνω, δεδομένου πως με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των Gap Filler που θα έπρεπε να εγκατασταθούν θα ήταν πολύ μικρότερος.