Οι δύο πολυπλεξίες για τις οποίες στήνει τώρα η ΕΡΤ τους νέους πομπούς, προορίζονται αποκλειστικά (με βάση τη νομοθεσία) για δικά της τηλεοπτικά προγράμματα (+ τα διεθνή) και όχι για εμπορική διάθεση σε ελληνικά ιδιωτικά κανάλια.
Για να αναλάβει εμπορικά η ΕΡΤ την εκπομπή των περιφερειακών καναλιών πρέπει:
α) H Digea να επιστρέψει στην ΕΕΤΤ τις συχνότητες των πολυπλεξιών που σήμερα διαθέτει στα περιφερειακά κανάλια.
β) Η ΕΕΤΤ να επαναπροκηρύξει αυτές τις συχνότητες.
γ) Η ΕΡΤ να συστήσει θυγατρική εταιρεία παροχής υπηρεσιών δικτύου, η οποία να αποκτήσει τις παραπάνω συχνότητες καταβάλλοντας αντίτιμο στην ΕΕΤΤ και στη συνέχεια να τις διαθέτει στα περιφερειακά κανάλια για την εκπομπή τους, αποκομίζοντας με τη σειρά της αντίτιμο από αυτά.
δ) Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί γενικά το θέμα, σε πιθανή σύμπραξη ΕΡΤ - Digea.
Άσχετα από τον πάροχο δικτύου, η εμβέλεια των περιφερειακών καναλιών καθορίζεται από τον ισχύοντα χάρτη συχνοτήτων με βάση τις Περιφερειακές Ζώνες (ΠΖ), οι οποίες αποτελούνται από ενώσεις περιοχών απονομής (allotments).
Η μόνη αλλαγή που θα μπορούσε ίσως να φέρει ο αναμενόμενος νέος τηλεοπτικός χάρτης συχνοτήτων (2ο ψηφιακό μέρισμα) θα ήταν η κατάργηση των ΠΖ και η εκπομπή τοπικών καναλιών μόνο σε επίπεδο allotment (κάτι αντίστοιχο προβλέπεται και στον χάρτη συχνοτήτων DAB+).
Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να προσμετρηθούν αρκετοί παράγοντες, όπως το κόστος κάθε πολυπλεξίας τοπικής εμβέλειας. ο αριθμός των περιφερειακών/τοπικών σταθμών που (κάποια στιγμή) θα αδειοδοτηθούν κλπ.
Πολύ σωστές παρατηρήσεις! Στο τελευταίο που έγραψες : ("Η μόνη αλλαγή που θα μπορούσε ίσως να φέρει ο αναμενόμενος νέος τηλεοπτικός χάρτης συχνοτήτων (2ο ψηφιακό μέρισμα) θα ήταν η κατάργηση των ΠΖ και η εκπομπή τοπικών καναλιών μόνο σε
επίπεδο allotment (κάτι αντίστοιχο προβλέπεται και στον χάρτη συχνοτήτων DAB+").
Αυτό το έχω σκεφτεί και εγώ, και φυσικά μιλάμε για ανέπιτρεπτα πράγματα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Οι περιφερειακές ζώνες δεν πρέπει να καταργηθούν γιατί έχουν φτιαχτεί αρκετά σωστά θα έλεγα..Ίσως κάποιες μικρές τροποποιήσεις στις Π.Ζ. και στα allotments να μπορούν να γίνουν, αλλά όχι να καταργήσουν τις Π.Ζ.
Αντί να υπάρξει καλύτερη νομοθεσία ώστε να δωθούν περισσότερες άδειες σε καινούργια περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια, (ειδικά τώρα με την έλευση του DVB-T2 θα υπάρχει και αρκετός χώρος στις συχνότητες) αυτοί είναι ικανοί να μας πάνε 10 χρόνια πίσω, τότε που ο κάθε νομός είχε τα λίγα δικά του κανάλια.. Φαντάσου εγώ εδώ στην Κόρινθο, να βλέπω τα "μεγάλα" κανάλια του Allotment-19.. δεν θα βλέπω τίποτα δηλαδή!..