Εδώ το προσεγμένο άρθρο και εδώ τα παρακάτω τα τσίμπησα από το ανοιχτό φόρουμ, όπου μιλάνε γνωστοί ραδιοερασιτέχνες από Ξάνθη και αλλού. Τα βάζω εδώ για να ξέρουμε ότι χρειάζεται προσοχή:
Το χομπι μας εχει τους κινδύνους του και πρεπει ολοι μας να εχουμε τα μυαλα μας σε οτι κανουμε...........ετσι εχασα και εναν φιλο απο Καρδιτσα που μολις τον γνωρισα μετα απο μια εβδομαδα εφυγε......τον Γιάννη τον αισθηματια... Το χόμπι μας είναι επικίνδυνο όσο είναι του κυνηγού, του ψαροτουφεκά, του ορειβάτη και άλλων, με τη διαφορά ότι ο κίνδυνος είναι μη ορατός που σημαίνει πως ό,τι και αν κάνουμε προέχει η ατομική ασφάλεια. Και ειδικα οταν βλεπω μηχανηματα ανοιχτα σασια καλωδια λες και πλεκεις πουλοβερ μ/ς εκτεθημενους διαμορφωτες το ιδιο ε αυτα ειναι θανατος.... Δυο φορές θυμάμαι που με φύλαξε ο θεός.... η μια σε ένα τροφοδοτικό υψηλής σε linear FM όταν έσκυψα και ακούμπησε ο σταυρός από τον λαιμό στον μετασχηματιστή 1700V: 3 απανωτά καρδιογραφήματα και 24 ώρες νοσοκομείο... και πριν από 3 χρόνια στην υψηλή 5 kV ξεφόρτισαν στο χέρι μου....για μισή ώρα δεν το ένιωθα. αλι θα πω να εχουμε τα μυαλά μας και τιποτα να μην αφηνεται στην τυχη.....εχω μπει πολες φορες σε υποσταθμους μεσης τασης στα 22 κιλα και παντα ακομα και στον χειρισμο των διακοπτων με γαντια υψηλης καουτσουκ δαπεδο δεξι ποδι μπροστα κ.α. Τεσπα....ακομη και εμπειροι την εχουν πατησει απο σιγουρια.........γιαυτο τον νου σας ρεμαλια να μην εχουμε τετοιες δυσαρεστες ειδησεις.....φτανουν τα προβληματα που εχουμε το χομπυ μας κανουμε για να ξεφευγουμε λιγο.......
Πριν από 3-4 χρόνια όταν έφτιαξα το μηχάνημα με την 813, "έφαγα" ένα επαγωγικό "σουτ". Δεν μπορείς να βασίζεσαι στο ότι γνωρίζεις καλά το ρεύμα και στο ότι είσαι προσεκτικός. Επαγωγικά με χτύπησε το ρεύμα. Μού έσκισε το δάχτυλο, έκανε μήνες για περάσει. Μάζευε πύον και αίμα. Υπέστη ελαφρά βλάβη το νεύριο γιατί ακόμη το σημείο στο δάχτυλο το αισθάνομαι σαν να έχει κάτι μέσα. Κάτι πήγα να ακουμπήσω που δεν εέιχε ρεύμα να δω αν ζεσταίνεται και εγινε το τόξο από το μιλλΑ. Από τότε οτιδήποτε θέλω να δω δια της αφής, κλείσιμο οι διακόπτες. Πέρα από αυτό το επαγωγικό χτύπημα που είχα, δεν είχα άλλο σχετικό συμβάν. Τουλάχιστον σοβαρό. Κανένα χτυπηματάκι από κάποιον ηλεκτρολυτικό που δεν εκφόρτισε καλά. τ΄τοια . Διοδάκι στη φάση και ουδέτερο στο σασί δεν δούλεψα ποτέ. Γέφυρα στα 220 ή μ/σ. Πολλές φορές μας φύλαξε ο Θεός. 12 χρονών έφτιαξα το πρώτο "καλό" μηχάνημα ΑΜ. Αυτοταλάντωτο ελ34 στα 300. Στους γονείς μου έλεγα ψέψατα ότι δουλεύει με μπαταρίες. Τώρα που μεγαλώσαμε και εξακολουθούμε να μεγαλώνουμε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε καλησπερα σας απο αυτο εδω εχω φαει την υψηλη και τα εχω δη ολα ααα....με πεταξε σε αποσταση 5 μετρα σαν σκουπιδι εκανα να συνελθω μερες ....και να σκεφτειτε οτι απο κατω το δαπεδο που πατουσα ειχε λαστιχο 5 ποντους και φορουσα παπουτσια με λαστιχο ....δοξα το θεο ζω !!!!!! δοξα τον θεο που μας εχει ζωντανους ...η τρελλα που εχουμε πολλες φορες σκοτωνει !!!!
εχω χασει φιλο μπροστα στα ματια μου απο υψηλη 5kv το περασε απο μπροστα μου λες και ετρεχε ο ανθρωπος ....εβγαλε αιμα απο την μυτη του και απο τα αυτια του και μετα απο λιγα λεπτα εβγαζε νερο ...ειναι αυτο που λενε το αιμα νερο δεν γινετε και ομως γινετε .
....
ακομα ειμαι αναστατομενως ουτε παταω στην γιαφκα παιδια. αυτο που πρεπει να βαλουν ολοι παιδια ειναι ενα αγκυστρο πανω σε ενα σκουποξυλο ξυλινο συνδεμενο με ενα καλωδιο 6αρι-10αρι στην γη.πριν βαλουν τα χερια μεσα στο μηχανημα-τροφοδοτικο κλεισιμο τα εναλασομενα και ακουμπας το ανγκιστρο στην υψηλη και μετα κανε οτι θες. εγω το εχω αυτο εδω και δυο χρονια δεν βαζω χερι αν δεν κανω αυτα που σας ειπα.ειναι κριμα μεγαλο απο το χομπι να χανονται ανθρωποι.δεν μπορω απο την κυριακη,συνεχεια το εχω στο μυαλο μου.