ηλεκτροπληξία μέσω επαγωγής; Εννοεί την εκφόρτιση του δυναμικου λόγω κατάρρευσης του αέρα. Ο ξηρός αέρας αντέχει ~3ΜV/m δυναμικου προτου καταρρευσει διηλεκτρικά. Ο υγρός λόγω πολικότητας του μορίου του νερου, λιγότερο.
3MV/m=30KV/cm, παλιότερα με τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις με τις pl504 στον οριζόντιο συγχρονισμό, εκκινουσα βολταϊκά τόξα απο τον ανορθωτή σε γειωμένο κατσαβίδι δεμένο σε ξυλινο σκουπόξυλο απο το 1cm (που να κωλώσει η λάμπα;;;
και λόγω υπάρχουσας πλασμοποίησης τα "τραβουσα" περίπου στα 10cm. Αν φυσουσες απο απόσταση σβήνανε. Τέτοιες μλκς εκανα κι εγω σαν παιδί. Μετά έμαθα πως το ξερό σκουπόξυλο εχει ~1MΩ/m αντίσταση και τα κανα πάνω μου. Αν ειχε φύγει το γειωτικό δεν θα σας μιλούσα κάν. 500ΚΩ μισό μέτρο σκουπόξυλο +100ΚΩ εγω με τα παπούτσια = 600ΚΩ@25KV, περίπου 41,7mA, @ 4KV, 160 W. σπρώχνεις ραδίκια και πολυ χονδρικά υπολογισμένο.
μετά μεγάλωσα, σοβαρευτηκα, εκπαιδευτηκα και τα θυμάμαι και γελώ με τα χάλια μου.
Αντιλαμβάνεται βεβαίως κανείς οτι για να την "φάς" απο βολταϊκό τόξο ειναι τόσο δύσκολο οσο το να ακουμπήσεις μια άνοδο εν λειτουργία. Ακόμα και 4Χ ανοδική να ειναι το στιγμιαίο transient στο συντονισμένο κύκλωμα, 30KV?