Συμπληρώνω ορισμένα ακόμα σημεία που γνωρίζω (είτε απο πρώτο χέρι, είτε απο διηγήσεις συναδέλφων τεχνικών), για να έχουμε όσο το δυνατόν μια πλήρη εικόνα του 981KHz:
- o αρχικός πομπός εγκαταστάθηκε στο Γουδί
- Σύντομα μετεγκαταστάθηκε στην Κατεχάκη
- Εγκαταστάθηκε ο πομπός στον Λόφο του Σταυρού (1962). Κατασκευαστής: GATES (Αμερική) 20ΚW. Δεν γνωρίζω αν αυτός ήταν ο ιδιος αρχικός πομπός που ήταν και στο Γουδί. Επίσης δεν γνωρίζω πότε μετατράπηκε σε 200ΚW - αν αναβαθμίστηκε ή αφιχθη άλλος. Έχω κάποιες μαρτυρίες οτι ίσως να έγιναν δύο οι πομποί στον Σταυρό: o αρχικός να έγινε εφεδρικός και σε ελαφρά πιο υψηλή συχνότητα (πχ 1120 ΚΗz), και να ήρθε καινουργιος κεντρικός πομπός.. Θα μάθω σχετικά και θα επανέλθω στο συγκεκριμένο με ακρίβεια.
- η αρχική κεραία αναφέρεται οτι ήταν 100μ. Αργότερα ομως, αναφέρεται ως '150μ'.. Ισως να πρόσθεσαν τμήματα, ίσως ομως και οι αναφορές απλά να μην ήταν σωστες..
- Φυλασσόταν απο στρατιωτική φρουρά. (Εξού κα τα φυλάκια και το κτίριο του γραφείου του ΑΞΥΠ, στις φωτος). Radiobuzzer, αυτό ίσως εξηγεί γιατι επιλέγθηκε η τοποθεσία - δεν ήταν τόσο θέμα γεωγραφικά ιδανικής τοποθεσίας, όσο το οτι θα είχε 24ωρη στρατιωτική φύλαξη ΚΑΙ θα ήταν σε τοποθεσία μακριά από κατοικημένες περιοχές (κατι που αργότερα άλλαξε!)
- Στην δεκαετία του '80 άρχισε να λειτουργεί το 'νεο' σύγχρονο κέντρο εκπομπής Μεσαίων στα Μέγαρα. Ο πομπός στον Σταυρό λειτουργούσε εφεδρικά - μια με δύο φορές τη βδομάδα - και μόνο οταν γίνονταν συντηρήσεις. Κάποια στιγμή ο πεπαλαιωμένος πλεόν πομπός στον Σταυρό εγκαταλειφτηκε πλήρως, και όχι μόνο ο καθεαυτό πομπός, αλλά και ολα τα περελκόμενα.. (εγκατάλειψη στυλ ..Ολυμπιακών εγκαταστάσεων)
Εγκαταλείφτηκαν τα κτίρια, η συντήρηση του ιστού της κεραίας, καθώς ΚΑΙ ο φωτισμός της για αεροπορική ασφάλεια)
- Η περιοχή του Γέρακα και του Σταυρού ήδη γνωρίζει ραγδαια οικιστική ανάπτυξη και γίνεται πυκνοκατοικημένη. Οι κατοικοι αρχίζουν και φοβούνται για τον ασυντήρηστο και χωρίς νυχτερινή φωτεινή σήμανση ψηλό ιστό.
- η ΕΡΤ, είτε προληπτικά είτε κατόπιν παραπόνων, μισθώνει εργολάβο να μειώσει το ύψος του ιστού (ωστε να είναι ο ιστός λιγότερο επιρρεπής σε πιθανή πτώση από ανέμους). Ο εργολάβος τα κάνει θάλασσα και ο ιστός καταρρέει τελείως!
- Προσθέτω 2-3 ακόμα φωτογραφίες που δεν ειναι κοινοποιημένες διαδικτυακά. Ολες οι φωτός είναι απ'το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Δημητριάδη, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα.