Η νέα κατάταξη και σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων (ΦΕΚ)
Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για τη νέα κατάταξη και σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με αυτήν όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα – εκτός των διαφημιστικών μηνυμάτων και των μηνυμάτων τηλεπώλησης – κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό δυσμενούς επίδρασης που μπορεί να έχει το περιεχόμενό τους στην προσωπικότητα και στην εν γένει σωματική, ηθική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των ανηλίκων. Κατ’ εξαίρεση, είναι υποχρεωτική η σήμανση των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων κινηματογραφικών έργων που προβάλλονται στους κινηματογράφους ή σε οποιοδήποτε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Η κατάταξη των προγραμμάτων στις πέντε κατηγορίες γίνεται από εσωτερική επιτροπή επιστημόνων (Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων) που συγκροτείται σε κάθε τηλεοπτικό φορέα το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους. Η επιτροπή αυτή είναι πενταμελής και θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, όπως ψυχολόγους, παιδαγωγούς-εκπαιδευτικούς, νομικούς, ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας και στελέχη φορέων που είναι υπεύθυνα για την επιλογή, τον σχεδιασμό και τη διάρθρωση του προγράμματος.
Σε κάθε κατηγορία κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων αντιστοιχεί το καθοριζόμενο οπτικό σύμβολο που συναρτάται με την ηλικία των τηλεθεατών. Το κάθε σύμβολο μεταδίδεται σε εμφανές σημείο της οθόνης, σε μέγεθος ένταση και διάρκεια που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό του από το μέσο τηλεθεατή.
Για την πληρέστερη προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών προβλέπεται και ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου των προγραμμάτων, ανάλογα με τη βλάβη που αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ανηλίκους (λ.χ. σκηνές βίας, σεξουαλικές σκηνές, χρήσης ουσιών και σκηνές απρεπούς εκφοράς λόγου). Η λεκτική σήμανση εμφανίζεται κάτω από το οπτικό σύμβολο κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων
Η τηλεοπτική σήμανση θα εμφανίζεται κατά την έναρξη κάθε τηλεοπτικού προγράμματος και ύστερα από κάθε διακοπή του, ενώ θα ακούγεται και ηχητικό σήμα της κατηγορίας κατάταξής του.
Το πρώτο σήμα (Κατάλληλο για όλους) είναι στην ευχέρεια του παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων για το πότε θα χρησιμοποιηθεί.
Το δεύτερο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 8 ετών) είναι και πάλι στην ευχέρεια του παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος καθώς και τριάντα λεπτά πριν και μετά τη ζώνη αυτή.
Το τρίτο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 12 ετών) θα αφορά τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλονται μετά τις 21.00 έως τις 06.00 – Παρασκευή, Σάββατο παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά τις 22.00.
Το τέταρτο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 16 ετών) θα αφορά τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται μετά τις 22.00 έως τις 06.00.
Το πέμπτο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 18 ετών) θα αφορά τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται μετά τις 24.00 έως τις 06.00.
Ειδικότερα για τις ενημερωτικές και τις ψυχαγωγικές εκπομπές, η κατάταξη και η αντίστοιχη σήμανση μπορεί να είναι διαφορετική για ορισμένα τμήματα ή σκηνές των προγραμμάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την εμφάνιση του οπτικού συμβόλου ο παρουσιαστής των εκπομπών οφείλει να ενημερώνει το κοινό τουλάχιστον τρία λεπτά πριν από τη μετάδοση τμημάτων ή σκηνών της εκπομπής που αντιστοιχούν στις κατηγορίες προγράμματος κατάλληλων για παιδιά άνω των 12, 16 και 18 ετών.
Τέλος, τα δελτία ειδήσεων εξαιρούνται από την υποχρεωτική σήμανση, υποχρεούνται όμως στην προφορική ειδοποίηση.
Αν κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα περιέχει γρήγορες εναλλαγές φωτεινότητας, χρωμάτων και σχημάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που έχουν φωτοευαίσθητη επιληψία, πρέπει να υπάρχει προφορική και γραπτή ειδοποίηση κατά την έναρξη και ύστερα από κάθε διακοπή του προγράμματος.
Πηγή:digitaltvinfo.gr
Δείτε το ΦΕΚ: