δεν κανουμε εμεις για ψηφιακες εκπομπές τα βλεπεις τα χαλια στη τηλεοραση, στο ραδιο θα ειναι ακομα χειροτερα
Το DAB+ μεταφέρει τη «λογική» της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στο ραδιόφωνο. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι με την επίγεια ψηφιακή. π.χ. η Σάμος είδε για πρώτη φορά συγκροτημένα σωστή (δωρεάν) λήψη των ελληνικών καναλιών, είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα συμβεί και με το επίγειο ψηφιακό ραδιόφωνο, μακριά από τις παρεμβολές των τουρκικών FM.
Στο DAB+ (όπως και στην DVB-T) καθοριστικό ρόλο παίζει ο
πάροχος δικτύου. Αυτός πραγματοποιεί την οικονομική επένδυση, στήνει το δίκτυο, είναι τεχνικά υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του και είναι υπόλογος στην ΕΕΤΤ.
Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί γίνονται «πάροχοι περιεχομένου» που πληρώνουν τον πάροχο δικτύου για την εκπομπή του προγράμματός τους. Παράλληλα με την αδειοδότηση τους από το ΕΣΡ, η ένταξη των ραδιοφωνικών σταθμών σε πολυπλέκτες DAB+ από πάροχο δικτύου, μπορεί να οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα της αγοράς, κυρίως στην επαρχία.
Σταθμοί που εκπέμπουν με ηλεκτρικό ρεύμα που τους «χαρίζει» ο τοπικός δήμος ή το κλέβουν από άλλους, σίγουρα δεν πρόκειται να χαρούν με την ιδέα της νομιμότητας ή του DAB+. Σταθμοί που όλη τη μέρα παίζουν μουσική από playlist ή αναμεταδίδουν συνέχεια το πρόγραμμα κάποιου αθηναϊκού σταθμού, σίγουρα θα πουν ότι «δεν βγαίνουν οικονομικά».
Πιστεύω, λοιπόν, ότι αδειοδότηση και DAB+ θα συμβάλλουν στην εξυγίανση του ραδιοφώνου και στην Ελλάδα.
Και να σκεφτεί κανείς, πόσους περίπου ραδιοφωνικούς σταθμούς μπορεί
τεχνικά να φιλοξενήσει το DAB+ στην Ελλάδα, αν του παραχωρηθούν και οι τηλεοπτικές συχνότητες VHF σε κάθε allotment…
α) 2 πανελλαδικοί πολυπλέκτες x 15 =
30 σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας (ένας πολυπλέκτης SFN κι ένας MFN).
β) 34 allotments x 60 σταθμοί (4 πολυπλέκτες) =
2.040 τοπικοί σταθμοίγ)
Επιπλέον αριθμός σταθμών σε Αθήνα και Κρήτη, λόγω των περισσότερων συχνοτήτων (blocks) VHF που τους έχει αποδώσει ο χάρτης της ITU RRC-06.