Νick πώς θα τον ..βαθμολογούσες σε σχέση με τον αντίστοιχo της ΕΡΑ στα FM, με καλή ληψη; Όταν τον πρωτοάκουσα, η πρώτη δικιά μου εντύπωση ήταν οτι έχει πιο "καθαρά" πρίμα και πιο ενισχυμένη την στερεοφωνική αισθηση (stereo image, την αίσθηση του χώρου σα να βρίσκεσαι σε αμφθέατρο, αλλά όχι εξαιτίας κάποιας αντήχησης). H κωδικοποίηση AAC+ υποτίθεται ότι πέρα απ΄το ότι είναι πολύ αποδοτική (λιγότερα δεδομένα), έχει ήχο που αισθητικά αρέσει. Απ'την άλλη, θα βρεθούν αρκετοί που θα σου πουν οτι τα ψευτο-κρυστάλλινα αυτά πριμα που βγαίνουν, είναι αφύσικα, και ότι δεν αποδίδουν τον πραγματικό ήχο αλλά τον καταστρέφουν. Απ'τους δικούς μου τους κατά καιρούς πειραματισμούς, έχω συμπεράνει οτι είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί το AAC+ έναν καλορυθμισμένο, αργα-κομπρεσαρισμένο ήχο στα FM. Για να φτάσει την ποιότητα των (καλών - όχι ότι νά'ναι) FM, πρέπει το bitrate να πλησιάσει τα 192 Kbps.. Όχι ότι και στα 96Κbps δεν θα έχεις πρίμα και και ευχάριστο ήχο, θα έχεις. Όμως, σαν 'φυσικός' ' ΔΕΝ ακούγεται. Π.χ. τα πιατίνια των ντραμς, επειδή έχουν πολλές γρήγορες μεταβατικές συχνότητες (transients), δεν μπορούν να αποδοθούν σωστά κάτω απ τα 192Κbps.. Ακούγονται φανταχτερά, αλλά ΄κάπως΄'.
Απ'την άλλη, ακόμα και τα καλά FM, τέλεια στην απόδοση των υψηλών συχνοτήτων ουτε κι αυτά είναι - πάντα οι υψηλές θα είναι λίγο 'μουντές'. 'Οχι τόσο επειδή ο ήχος τους δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 15ΚΗz ..(όπως δηλ μπορούν τα CD), αλλά επειδή κατά την εκπομπή, με σκοπό να πετυχουμε τον πιο χαμηλό θόρυβο κατά τη λήψη, οι υψηλές συχνότητες ενισχύονται σημαντικά ως τους 15ΚΗz και μετά κοβονται μαχαίρι (limiting), και κατά την λήψη γίνεται το αντιστροφο - δηλαδή μειωνονται σημαντικά. Όλα ως εδώ καλά.. 'Eλα όμως που στη λήψη είναι παρά πολύ δύσκολο να μιμηθουμε πώς ηταν ο αρχικός ήχος πριν την συμπιεση και πριν απ αυτό το αναγκαίο απότομο μετέπειτα κόψιμο.. Επίσης, στα FM οι στερεοφωνικές πληροφορίες (οι διαφορές μεταξυ των δύο καναλιών αριστερού κ δεξιού) τοποθετούνται στο διαμορφωμένο σήμα δεξιά προς το *άκρο του* ( στους 38ΚΗz)..εκεί που όμως δυστυχώς είναι πιο ευαίσθητο στο θόρυβο.. Που πρακτικά σημαίνει οτι για να έχεις καλή στερεοφωνικότητα και καλά πρίμα, πρέπει να έχεις και άριστο κ δυνατό σημα στη λήψη. Γιαυτό και οταν το σήμα είναι απλά καλούτσικο, ο δέκτης μας αμέσως μειώνει τις υψηλές (για να μειωσει τον θορυβο στις υψηλες) και επίσης η στερεοφωνικότητα του ηχου μειώνεται δραστικά..