Η βιασύνη αυτή είναι το λιγότερο υπερβολική για την Ελλάδα... Όπως έχω ξαναπεί, τα κράτη που συζητούν για κλείσιμο των FM έχουν τουλάχιστον μια πολύχρονη εμπειρία με τις μεταδόσεις DAB και DAB+ και οι πολίτες έχουν μυηθεί και στα δύο συστήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα... Ακόμα και για τη Νορβηγία, που έκανε την αρχή στο switch-off, σχολιάστηκε αρνητικά το ότι έκαναν όλους τους Νορβηγούς να πρέπει να αγοράσουν καινούριο ραδιόφωνο με το "έτσι θέλω"! Ακόμα, η διείσδυση των συσκευών DAB+ δεν έχει φτάσει ούτε στο 90%, βρίσκεται ακόμα στο 78%, πράγμα που σημαίνει πάνω κάτω πως 22% των νορβηγικών νοικοκυριών δεν έχει πρόσβαση στα ραδιοφωνικά προγράμματα! Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 χρόνια συνύπαρξης των DAB+ με τα αναλογικά ραδιόφωνα, να γίνουν παρατηρήσεις σε βάθος χρόνου για το βαθμό πωλήσεων που θα γίνουν στους δέκτες, καθώς και τα σχόλια που θα γίνουν για την ποιότητα μετάδοσης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες... Αν η διείσδυση της τεχνολογίας καταφέρει και ξεπεράσει το 70-75%, τότε το συζητάμε για αναλογικό switch-off... Τώρα αν μέσα σε 2 χρόνια ολοκληρώσουμε το δίκτυο DAB+ και κλείσουμε τα FM το επόμενο διάστημα, μας βλέπω από τη μία να παραπονιόμαστε για την κακή κάλυψη, αλλά θα πάμε να αγοράσουμε καινούρια ραδιόφωνα με τη σέσουλα, άσχετα με το κόστος, έτσι για να κινηθεί και λίγο αυτή η αγορά....
Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, αν δεν είναι αμιγώς αθώο αυτό το κριτήριο της βιασύνης, είναι ότι η τακτική αυτή για επίσπευση του ραδιοφωνικού switch-off σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς καμία απολύτως εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία, δεν ταιριάζει σε δημοκρατική χώρα σε καμία περίπτωση... Συγχωρέστε μου το ύφος αν θίγω κάποια συνείδηση...