ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL FM»
KAI ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές σας.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μια δύσκολη ημέρα σήμερα για σας, αλλά φαντάζομαι ότι είναι και μια μέρα που κρύβει προκλήσεις στους χειρισμούς που θα κάνετε στο Βουκουρέστι με την έννοια ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση το να πείσετε τους εταίρους για το εθνικό μας δίκαιο στην υπόθεση αυτή.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ' αρχήν να πω ότι είναι μεγάλη δύναμη για την ελληνική κυβέρνηση αυτό το οποίο είπατε πριν. Ότι ακολουθούμε μια εθνική στρατηγική. Στρατηγική η οποία έχει την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, αλλά πιστεύω και του συνόλου του ελληνικού λαού. Ακολουθούμε στρατηγική, η οποία έχει έναν στόχο: Την επίλυση του θέματος. Και θέλω απλώς να το επαναλάβω αυτή τη στιγμή, ότι εμείς δεν βάζουμε βέτο για το βέτο. Δεν είναι αυτοσκοπός το βέτο. Το βέτο είναι ένα όπλο της ελληνικής διπλωματίας, το οποίο με πολλή περίσκεψη και με πολλή σοβαρότητα χρησιμοποιείται, όταν χρειάζεται, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις ελληνικές θέσεις αποτελεσματικά και να πετύχουμε μακροπρόθεσμα το στόχο μας.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κα Μπακογιάννη, ποια είναι η κόκκινη γραμμή; ’κουσα τον κ. Παπανδρέου μπαίνοντας και εξερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου, να μιλά για μια κόκκινη γραμμή στο εθνικό θέμα και θέλω να ρωτήσω ποια είναι αυτή τη κόκκινη γραμμή, δηλαδή ποια είναι τα όριά μας στην υπόθεση αυτή.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εμείς έχουμε πει ότι αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι να έχουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, καλές σχέσεις γειτνίασης και ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης είναι προϋπόθεση και βάση για οποιαδήποτε συμμαχική ή εταιρική σχέση. Κι αυτό είναι μια απλή αλήθεια και πιστεύω πως το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος.
Ξέρω ότι υπάρχουν χώρες που δεν τους αρέσει αυτή ή κουβέντα, ενδεχομένως γιατί εκείνες δεν γειτνιάζουν με τα Σκόπια ή δεν έχουν τα προβλήματα τα οποία έχουμε εμείς. Η ουσία όμως είναι ότι για την Ελλάδα είναι ένα θέμα ουσιαστικό, υπαρκτό, πολιτικό και ένα θέμα το οποίο αφορά την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή.
Ποια είναι λοιπόν η γραμμή της χώρας η οποία πολλάκις έχει κατατεθεί και στη Βουλή και εγώ την έχω πει και βεβαίως ο Πρωθυπουργός την έχει εξαγγείλει πάρα πολλές φορές: Επιθυμούμε μια ονομασία, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό η οποία θα είναι erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις. Αυτή είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί ήρθε στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες και φαντάζομαι ότι ήρθε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η πρόταση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα Fyrom, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απάντησα κ. Χατζηνικολάου ότι εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε αποδεκτή αυτή την πρόταση διότι το όνομα «Fyrom» το υπονόμευσαν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί σε μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια την οποία έχουν κάνει για να το ακυρώσουν. Αυτό είναι αν θέλετε και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο επιθυμούμε λύση. Τελείωσε η προσωρινή ονομασία με την έννοια της χρησιμότητας την οποία κάποια στιγμή είχε, από τους ίδιους τους Σκοπιανούς. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αυτήν ουσιαστικά ως βάση.
Κι έτσι όταν άρχισαν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1997, την άλλη μέρα το πρωί πήγε επιστολή του τότε Σκοπιανού Πρωθυπουργού, του τότε Πρωθυπουργού ο οποίος λέει: «Υπέγραψα μεν με Fyrom, αλλά δεν αποδέχομαι το «Fyrom», το όνομά μου είναι «Μακεδονία». Αυτό δείχνει την διαχρονική θέση την οποία οι Σκοπιανοί έχουν και επιβεβαιώνει την ορθότητα, κατά τη γνώμη μου της ελληνικής θέσης, ότι «κύριοι πρέπει να βρούμε λύση, και πρέπει να βρούμε λύση ουσιαστική, μακροπρόθεσμη, συνεκτική, πρακτική, λειτουργική κτλ.».
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως οι αναφορές που γίνονται στην ενδιάμεση συμφωνία είναι κατά τη γνώμη σας χωρίς σημασία.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλα έχουν τη σημασία τους στην πολιτική..
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέω με την έννοια ότι πολλοί λένε κα Μπακογιάννη ότι ίσως θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η σημερινή και οι προηγούμενες, του ΠΑΣΟΚ, να έχουν καταγγείλει κάποια στιγμή αυτή την ενδιάμεση συμφωνία με την έννοια ότι τα Σκόπια την έκαναν κουρελόχαρτο παραβιάζοντάς την διαρκώς.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχετε απολύτως δίκιο αλλά δεν είναι σωστό το επιχείρημα της καταγγελίας, γιατί εξακολουθεί και είναι ένα πλαίσιο με το οποίο οι δυο χώρες μπορούν να πορευθούν σε άλλα θέματα. Επί της ουσίας όμως του ονόματος και της διαπραγμάτευσης ναι, έχουν ουσιαστικά παραβεί τα περισσότερα από τα άρθρα της ενδιάμεσης συμφωνίας και κυρίως δεν έχουν μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης, της διαπραγμάτευσης δηλαδή για το όνομα, να εκτελέσουν την εντολή του Γενικού Γραμματέα. Αυτό είναι και η ουσία.
Εμείς λοιπόν καθαρά υποστηρίζουμε σήμερα την Αλβανία και την Κροατία, θεωρούμε ότι η Αλβανία και η Κροατία πληρούν όλα τα κριτήρια, και τα πολιτικά και τα τυπικά και τα ουσιαστικά για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, για να μπουν μέσα στη συμμαχία, δεν μπορούμε να συναινέσουμε για την Fyrom για τους λόγους τους οποίους σας ανέλυσα και οι οποίοι έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσο ανήσυχη είστε για το ενδεχόμενο να υπάρξει, να το πω έτσι πεζοδρομιακά, λαϊκά, όπως το λένε οι πολίτες, ένας αμερικανικός τσαμπουκάς της τελευταίας στιγμής, να βρεθούμε δηλαδή μπροστά σε έναν πολιτικό εκβιασμό;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε έτοιμοι ν αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Και ο Πρωθυπουργός και όλοι εμείς είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε ότι έχουμε μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, είμαστε θωρακισμένοι και πιστεύω ότι ανάμεσα σε φίλες και συμμαχικές χώρες, τέτοιου είδους λογικές δεν μπορούν να επικρατήσουν.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ν απομονωθούμε τη Σύνοδο; Το λέω με την έννοια ότι άκουσα και την κα Μέρκελ, βλέπω και τους Γερμανούς να συντάσσονται μαζί με τους Αμερικανούς υπέρ της ένταξης της γειτονικής χώρας και άκουσα πριν από λίγο, πριν από μερικά λεπτά τον Μπους και πάλι να εκφράζει την ελπίδα ότι θα ενταχθεί η γειτονική μας χώρα.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Είναι σαφές ότι η αμερικανική θέση είναι ότι επιθυμεί την ένταξη όλων, και των τριών χωρών μέσα στη συμμαχία. Δεν με ανησυχεί αυτό το οποίο ονομάζεται «απομόνωση» κ. Χατζηνικολάου, εγώ είμαι ήδη δυόμισι χρόνια Υπουργός Εξωτερικών, έχω ζήσει πάρα πολλές χώρες σε πάρα πολλά συνέδρια, σε πάρα πολλές τέτοιου είδους Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίες όταν υπερασπίζονται τα δικά τους θέματα τα οποία θεωρούν μείζονος πολιτικής σημασίας δεν τους νοιάζει να είναι και μόνοι και είναι και λογικό.
Εμείς έχουμε ένα θέμα, εμάς αφορά, έχουμε κάνει μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων, έχουν αντιληφθεί όλοι ότι εδώ υπάρχει πολιτικό θέμα. Ενδεχομένως δεν συμφωνούν μαζί μας ως προς την ένταξη ή την μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο να μην υποστηρίξει σθεναρά τις απόψεις της. Και θα το κάνει κ. Χατζηνικολάου.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο: Πολλοί λένε ότι θα μπορούσατε στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ να κάνετε διμερείς συζητήσεις με τα Σκόπια μήπως και βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή. Επίσης κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει ένας αμερικανικός αιφνιδιασμός της τελευταίας στιγμή, που μπορεί να φέρει τη θετική και όχι την αρνητική έκπληξη με το όνομα «Νέα Μακεδονία»?
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, δεν ξέρω από πού βγήκε το όνομα «Νέα Μακεδονία»?
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες, γι αυτό ρωτώ.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κι εγώ το διαβάζω αλλά δεν έχει κατατεθεί ούτε υπάρχει ένα τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Αν μου μιλάτε για το τι θα γίνει εάν υπάρχουν προτάσεις, αν υπάρχουν δραστηριότητες, η Ελλάδα προσέρχεται σε κάθε συζήτηση. Προσέρχεται δε, με τη δύναμη των επιχειρημάτων της, με την σοβαρότητα η οποία την διακρίνει και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι ο στόχος είναι η επίλυση του Προβλήματος.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που σημαίνει ότι μπορεί να πάτε και σε διμερή συζήτηση στο περιθώριο της Συνόδου; Δηλαδή μπορεί να δούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για παράδειγμα να συναντάται με το Σκοπιανό Πρωθυπουργό;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο αλλά δεν υπάρχει και κανείς ο οποίος να φοβάται ή να αρνείται τον οποιονδήποτε διάλογο. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω πλήρως, είναι μια διάσκεψη που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, για όλες τις συναντήσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν θα ενημερωθεί όλος ο κόσμος αμέσως. Εγώ δεν αποκλείω τίποτα, σας λέω απλώς ότι οι θέσεις της χώρας μας είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες, απολύτως συμπεφωνημένες, ξέρουμε πού βαδίζουμε, ξέρουμε πού πάμε, ξέρουμε πού στοχεύουμε.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό το «Νέα Μακεδονία» μου είπατε δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι, ψάχνετε κι εσείς να βρείτε από πού βγήκε.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι ένα όνομα που θα μας «βόλευε», να το πω έτσι; Σας ρωτώ γιατί μιλούμε για γεωγραφικό προσδιορισμό, το «Νέα Μακεδονία» είναι ιστορικός προσδιορισμός και κατά την ταπεινή μου γνώμη μπορεί ίσως να δίνει μια λύση με την έννοια ότι, να το πω έτσι, πάλι «πεζοδρομιακά», η Νέα Σμύρνη δεν είναι η Σμύρνη.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι, αλλά εγώ δεν θα μπω σε αυτό αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά ονόματα τα οποία ενδεχομένως μπορεί να παίξουν. Η Ελλάδα δεν θέλει να επιβάλλει όνομα, θέλει απλώς να βάλει τους άξονες, να ξεκαθαρίσει πλήρως τους άξονες που πρέπει να έχει ένα όνομα, τη λογική δηλαδή που πρέπει να έχει ένα όνομα, δεν τσακωνόμαστε για το ίδιο το όνομα, έχουμε διαφορές για το τι συμβολίζει το όνομα το οποίο υπάρχει σήμερα. Αυτοί οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί που επιτρέπουν τις αλυτρωτικές λογικές, που επιτρέπουν την άνθιση εθνικιστικών τάσεων κτλ., αυτό είναι το οποίο πρέπει να πολεμήσουμε.
’ρα υπάρχουν οι κεντρικές περιγραφές του οποιουδήποτε ονόματος θέλουμε, με το οποίο θα μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε και να ζήσουμε. Ένας αριθμός ονομάτων ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το ζητούμενο είναι να μπούμε στη λογική ότι χρειάζεται αυτή η απόφαση, ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση απ τη σκοπιανή ηγεσία.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τελευταίο ερώτημα: Φοβάστε ότι αυτό το βέτο μπορεί να έχει κόστος για την Ελλάδα, μελλοντικό κόστος, να πληρώσουμε δηλαδή?
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε κ. Χατζηνικολάου, κάθε δράση έχει και αντίδραση και μέσα στη λογική αυτή θα υπάρξουν και ενδεχομένως κάποιες αντιδράσεις. Από κει και πέρα όμως αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αποδοχή είτε τετελεσμένων είτε αν θέλετε πολιτικών οι οποίες μακροπρόθεσμα δεν βοηθούν να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.
κος Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή επιτυχία, να πάνε όλα καλά. Ευχαριστώ πολύ κα Υπουργέ. Καλημέρα σας.