Υπόψη ότι τα κανάλια της εθνικής εμβέλειας δεν έχουν πάρει άδεια για την μετά Switch off εποχή αλλά μόνο για την μεταβατική περίοδο. Ο χάρτης που έγινε από τον Ρουσόπουλο αναφέρεται μόνο στην περίοδο αυτή, με την προοπτική να συνταχτεί ο τελικός χάρτης ως και το τελικό switch off.
Το κράτος έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει όπως αυτό νομίζει τον τελικό χάρτη που ναι μεν θα βασίζεται στον αρχικό του Ρουσόπουλου, αλλά με όλες τις τελικές προσαρμογές όπως άδειες συχνότητες, όπως και καθορισμό του κόστους και της όλης διαδικασίας να πάρει κάποιος ψηφιακή άδεια.
Σε αυτόν τον τομέα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενεργεία και η κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί έτσι ώστε όχι να ανακόψει την Digea (δεν υπάρχει λόγος ούτος η άλλος) αλλά να την προλάβει να γίνει «καθεστώς» όπως έγινε και το 89, διεκδικώντας τις ανάλογες δάφνες και υποχωρήσεις.
Το ότι δεν είχαν μόνιμη άδεια δεν ήταν και τόσο κατά τους, αν το υπολογίσουμε σε οικονομικούς όρους, και αυτό του ότι γίνονται υποχείρια της κάθε κυβέρνησης για το αν τελικά τους δοθεί μόνιμη άδεια, ακούγεται 20 χρόνια μετά αστείο… γιατί φανταστείτε τι διαμαρτυρία και πόσο άσχημο θα φανεί αυτό στους πολίτες αν ξαφνικά χωρίς λόγο κοπεί η άδεια ενός πανελλαδικού καναλιού. Αυτό βέβαια φαντάζει αντίστροφο στα περιφερικά κανάλια και εκεί γίνεται το παιχνίδι εξουσίας μιας και αυτά όσο περίεργο και αν ακούγεται παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας για θέματα που τους αφορούν άμεσα.
Αν το καταφέρει αυτό σύντομα (δηλαδή μέσα στο 2010) ή τουλάχιστον να υπάρχει απόλυτα καθαρή γραμμή για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τότε δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την Digea όσο και να κλαίγονται ότι δεν έχουν λεφτά.
Παλιότερα, δεν ξέρω πόσο έγκυρη ήταν η πηγή, στην κεντρική σελίδα ανέφεραν ότι ο αέρας της Ελλάδος έχει αξία 40 δις Ευρώ. Μια κανονική άδεια πανελλαδικής συχνότητας κοστίζει περίπου 300-500 εκ ευρώ. Όποτε αν υπολογίσουμε ότι στις καλές μέρες το MEGA είχε έσοδα πάνω από 30εκ το μήνα (τώρα έχει πέσει στα 22εκ) το κόστος μια άδειας είναι τα έσοδα του καναλιού για 1-2 χρόνια. Δεν είναι αστεία λεφτά.
Τώρα αν αναλογιστούμε ότι το κράτος δανείστηκε το 2009 60δις για να αντεπεξέλθει και θα πάρει άλλα τόσα και το 2010 καταλαβαίνουμε τι πλούτος είναι αυτός που για 20 χρόνια τους τον χάριζαν.
Με το σκεπτικο οτι οι περισσοτεροι θα παρουν αποκωδικοποιητη MPEG4(που παιζει και MPEG4 και MPEG2) αφου τα εθνικης εμβελειας ειναι πιο δημοφιλη οπως και να το κανουμε,ποιος ο λογος να παιξει η ΕΡΤ σε MPEG4?Μια σκεψη εκανα...
Εδώ υπάρχει το έξης παράδοξο. Αν η ΕΡΤ εκπέμψει πχ ψηφιακά σε Mpeg2 ενώ οι υπόλοιποι σε Mpeg4 τότε άμεσα υπάρχει μια ανισορροπία στον τομέα της τηλεθέασης. Επίσης γίνεται μια συνήθεια που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και κόντρα ανάμεσα στα κρατικά κανάλια και τα ιδιωτικά από πλευράς διαμαρτυρίας των πολιτών που δεν καταλαβαίνουν (ή καλύτερα δεν θέλουν να καταλάβουν) γιατί επιλέχτηκε το Mpeg4.
Πάντως όπως είχαμε διαβάσει παλιότερα, η ΕΡΤ έχει πάρει ήδη την γραμμή να μεταδώσει και αυτή σε Mpeg4. Οπότε μάλλον είναι άσκοπο να συζητάμε το ενδεχόμενο του Mpeg2.