Παιδιά, τα Watt δεν είναι στραγάλια και ... μη πυροβολείτε τον πιανίστα.
Ευτυχώς που τα γράφεις και εσύ και δε νιώθω μόνος
Ναι, παιδιά, τα μαθηματικά αυτό λένε. Στην πράξη όμως ενα σήμα 100 φορές πιό αδύνατο ειναι εξαιρετικά επιρρεπέστερο σε καταστροφικές συμβολές σε ανακλάσεις απο πολλαπλές διευθύνσεις. Ακριβώς επειδή τα ανακλώμενα ειναι ισχυρότερα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιο απο τα πολλα να επιβιώσει (αφου οι επι μέρους στάθμες τους θα ειναι μεγαλύτερες, αν ηταν δηλαδή να επιβίωνε ενα αρχικό σήμα 20dbuV πλέον αυτό θα ειναι 30 και μπορεί να συνεισφέρει σύμβολα). Δεν μιλάμε για free-space model εδω, ούτε παίζουμε με 2 σήματα με μίκτη σε ενα φορτίο να δουμε τι γίνεται. Μιλάμε για κροσσους ανακλάσεων εξ εδάφους, μιλάμε για θάλασσα με τυχαίο ύψος - απόσταση κύματος, μιλάμε για... ντεπόζιτα σε ταράτσες, για φρεσκοστημένες τεράστιες (100μ^2) επιφάνειες φωτοβολταϊκών, μιλάμε για χίλια δύο. Οποιος προσπάθησε να στήσει κεραία τηλεόρασης εχοντας θέα στο λιμάνι του Ηρακλείου θα ξέρει επακριβώς τι εννοώ, τεράστιες μεταλλικές επιφάνειες που υπάρχουν την μιά και δεν υπάρχουν την άλλη στιγμή (τα φέρρυ)
Γιάννη μου έχω γράψει καθαρά για συνθήκες
ελεύθερου πεδίου και όχι για χίλια δύο ...
Έγραψα επίσης πως
ΑΝ ένας αναλογικός πομπός των 1.000 Watt σε συνθήκες ελεύθερου πεδίου κάλυπτε μια συγκεκριμένη περιοχή και οι κάτοικοι είχαν καθαρή λήψη ΧΩΡΙΣ ενισχυτή,
τότε στην ΙΔΙΑ θέση και με το ΙΔΙΟ κεραιοσύστημα ένας πομπός 10 Watt
θα κάλυπτε το ίδιο καλά και μάλλον καλύτερα την ίδια περιοχή και με τις ίδιες συνθήκες, την ίδια κεραία και χωρίς ενισχυτή.
Φαντάζομαι ότι με τα παραπάνω, συμφωνείς απόλυτα, σωστά?.Άλλωστε αν μιλούσαμε για μια περιοχή με όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που περιγράφεις (κροσσους ανακλάσεων εξ εδάφους, θάλασσα με τυχαίο ύψος - απόσταση κύματος, ντεπόζιτα σε ταράτσες, φρεσκοστημένες τεράστιες επιφάνειες φωτοβολταϊκών, κλπ), η αναλογική λήψη των κατοίκων από τον πομπό των 1.000 Watt ΔΕΝ θα ήταν καθόλου ιδανική, αλλά το αντίθετο γεμάτη από είδωλα και αστάθεια - δηλαδή
δεν αφορά το παράδειγμα που έφερα.
Με όλα τα άλλα ενδιαφέροντα που αναφέρεις, δεν θα μπορούσα να έχω διαφορετική γνώμη.
Άλλωστε με έχουν απασχολήσει αρκετά - δες ένα ενδιαφέρον Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε.
πχ:
Σε αυτή τη θέση έχω τεράστιο εμπόδιο, αναλογικό κανάλι
πάνω στο ψηφιακό με 20-25 db παραπάνω με μόνο 12,5ο διαφορά μεταξύ τους και έντονες ανακλάσεις από τη θάλασσα με μη σταθερό και απρόβλεπτο κυματισμό. Περνάω στα όρια της 1ης ζώνης Fresnel του ελλειψοειδούς εκ περιστροφής του σημαντικού όγκου ραδιοεκπομπής, με το ψηφιακό να παίζει μεταξύ 25-30 dbuV και το αναλογικό σταθερό στα 50 dbuV. Δηλαδή σοβαρό πρόβλημα και κατά την οριζόντια έννοια και κατά την κατακόρυφη!
Φυσικά το έφτιαξα και σήμερα έχω 29 db MER στο "παρεμβαλλόμενο" ψηφιακό και σταθερή την στάθμη λόγω θάλασσας ...
Δεν ήταν δουλειά, αλλά μια πρόκληση να δω αν μπορώ να κάνω στην πράξη αυτά που ήξερα στη θεωρία και επειδή για πολλά χρόνια εχω ασχοληθεί με πολύ δύσκολες λήψεις, κυρίως επειδή μου αρέσουν ...
Επομέως θα συμφωνήσω μαζί σου για τις ειδικές περιπτώσεις με δυσκολίες στη λήψη.
Όμως αν
δεν έχουμε μια ειδική περιοχή με παρεμβολές από την Αφρική ή τους Ιταλούς, με ferry boat να ενοχλούν και όταν θα είμαστε σε
πλήρη ψηφιακή κατάσταση - δηλαδή χωρίς αναλογικά τέρατα ξεχασμένα να κάνουν ζημιά, όλα αυτά που αναφέρω είναι σωστά και η αλήθεια είναι πως οι επιλογές που έχουν γίνει για την ισχύ των πομπών, είναι μάλλον υπερβολικά υψηλές και όχι χαμηλές, όπως επιμένουν εδώ πολλοί φίλοι μας.
Άλλωστε
οι ομαλές συνθήκες είναι ο κανόνας στη χώρα μας και όχι οι εξαιρέσεις, για τις οποίες φυσικά θα πρέπει να πάρουμε
ειδικά μέτρα, συμπεριλαμβάνοντας και την μεγάλη αύξηση της ERP στην κατεύθυνση των περιοχών που "πονάνε".