Λοιπόν. Ειναι γεγονός οτι λόγω της παντελους απουσίας ελεγχου στις εγκαταστάσεις των οικιών,
που αφορουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ και όχι ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ δίκτυο σε πολυκατοικίες (δομημένη καλωδίωση, διανομή τηλεφωνικου σήματος και λοιπών ασθενών ρευμάτων με επικαιροποιημένες (πχ ADSL συμβατές) προδιαγραφές, και για το θέμα μας, σωστή διανομή τηλεοπτικου σήματος,
εχουνε προκύψει πάμπολλα προβλήματα
(πχ. παρεμβολές απο εκπομπή των φερόντων του adsl και πλέον του vdsl εκτός της "παράλληλης γραμμής μεταφοράς" του τηλεφωνικου δικτυου της οικίας)
και στο θέμα μας προβληματική λειτουργία των εσωτερικών δικτύων διανομών UHF σήματος.
Ο μαυροκακομοιρης ο σπιτονοικοκύρης δεν φταίει που ο εργολάβος δεν εβαλε ηλεκτρονικό εγκαταστάτη με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ραδιοτεχνίτη τουλάχιστο, αλλά εβαλε τον ηλεκτρολόγο να στρίψει τα καλώδια! Το κομμάτι με πονά πολυ γιατι όντως εχω πεινάσει διότι δεν εγινε ποτέ υποχρεωτική η σφραγίδα επαγγελματία εγκαταστάτη ηλεκτρονικου. Δεν παυει όμως να ισχυει - καινουριες ολοκαίνουριες πολυκατοικίες εχουν ως και 10 μπρίζες διελευσης σε σειρά...
Οσο για την ισχύ εκπομπής, βεβαίως και δεν το ήξερα πως εντός της Χαλκίδας τα αναλογικά παιζουν με πεντάβατα. Οντως εκει αν ειχες 10W ψηφιακής στο ίδιο πάνελ, στην χειρότερη με μιά ρυθμιση των παραγώγων ενδοδιαμόρφωσης του ενισχυτή εικόνα θα εβλεπες.
Υπάρχουν όμως και βεβαίως περιπτώσεις που όντως το σήμα φθάνει εκει που φαντάζει αδυνατο (οι αντανακλάσεις προσθέτουν πιθανότητα σωστου συμβόλου αντί να παράγουν είδωλα οπως θα γινόταν στην αναλογική)
αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που επιλεκτικές διαλείψεις εντός του φάσματος (πχ multipath ισχυρότατο, θάλασσα και θερμοκρασιακές αναστροφές) μπορουν να δωσουν tilt τέτοιο στο φάσμα (η διόρθωση των συμβόλων αφορά τους πιλότους που εκπέμπονται για τον δέκτη και στο τέλος, το χαμηλότερο σε ένταση κομμάτι του φάσματος ειναι αυτό που καθορίζει και το BER before viterbi. Οπότε τα 100 χλμ. ειναι κάπως αισιόδοξη σαν εκτίμηση ακόμα και για KW αφου ουτως ή άλλως η μόνη περίπτωση που μπορεί να αφορά 100χλμ κάλυψη στην Ελλάδα ειναι πάνω απο θάλασσα (αντε και στον θεσσαλικό κάμπο που κι εκεί το Πήλιο εχει την τιμητική του). εν κατακλείδι, ο τελικός σκοπός ειναι η αδιάλειπτη μετάβαση.
Το να εχεις περίσσεια ισχύος στις αρχικές παραγγελίες δεν ειναι απαραίτητα κακό. Αν οι πομποι ειναι modular εχεις εφεδρεία ισχύος on-site αν τα παίξει μιά βαθμίδα, ενω ο MER ανεβαίνει στο θεό με σωστά ρυθμισμένους πομπους και βαθεία κάτω απο το intercept. Επειτα, αξιολογείς τα δεδομένα, εχεις δυνατότητα ακριβους ρυθμίσεως των επι μέρους ισχύων εκπομπών στο SFN, ωστε οι γραμμές εκτός GI να "σκάνε" σε ακατοικητες ή πολυ απομακρυσμένες περιοχές.
Μπορεί να ειναι ακριβότερο, αλλά ανεβάζει τον MTBF στον θεό, και κάνει απόσβεση έτσι στα σίγουρα (ειναι ανάστροφο τετράγωνο, το MTBF συναρτήσει της ονομαστικής ισχύος προς την ισχυ πραγματικής λειτουργίας, ήτοι ενας πομπός που παίζει στην μισή της ονομαστικής του αναμένεται να κρατήσει 4 φορές περισσότερο λόγω μικρότερης θερμικής καταπόνησης στα υλικά του. Στην Ελλάδα το ξέρεις ήδη πως έχουμε πολυ πιό βαναυσα καλοκαίρια. Επίσης μιλάμε για χαμηλότερες θερμοκρασίες στις ψύκτρες - εχουμε οικονομία στον κλιματισμό έτσι, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί ψηλότερα αφου οι επιφάνειες ψύξης θα ειναι μεγαλύτερες και οι Tj θα ειναι χαμηλότερες ανα ενεργό στοιχειο στον τελικό ενισχυτή. Τελικά, πιό πολυ θα ζεσταίνονται τα process του stream (sync buffers για το SFN) απο τις βαθμίδες εξόδου!
Και οι καταναλώσεις πλέον στην ψηφιακή εποχή ειναι κάτω απο το 1/5 των αντίστοιχων ενεργειακών απαιτήσεων των 5 πομπών της ίδιας ονομαστικής ισχύος. Μέχρι και τα φίλτρα στους πομπους θέλουν αραιότερο καθάρισμα, και κάθε δυσλειτουργία μεταφράζεται σε πετρέλαια - πολλά πετρέλαια, πάρα πολλά πετρέλαια... Σε μεροκάματα, σε οπισθοδρομήσεις στο deployment. Ακομα και fully doubled for redundancy να εισαι, οταν καεί το ενα θα πρέπει να τρέχεις να φτιάχνεις μπας και καεί και το άλλο. Κι άλλα πετρέλαια.
Θελεις και references?
να, εδω εχει μία!
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε