Μίλησα τις προηγούμενες μέρες με κάποιους ιδιοκτήτες περιφερειακών - όντως η τιμή της γραμμής που χρειάζεται, κοστίζει γύρω στα 300 € το μήνα.
Κάποιοι με ρώτησαν αν μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με μια αφοσιωμένη VDSL που θα έχει upload 5 ή 10 Mbps, χρησιμοποιώντας encoders με έξοδο ASI ή IPTV.
Το VDSL υπάρχει σε αρκετές πρωτεύουσες νομών όπου έχουν έδρα τα κανάλια και το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο - γύρω στα 30 € το μήνα.
Encoders που να δίνουν H.264 σε επιλογή bit rate από 1 έως 20 Mbps υπάρχουν, οπότε εδώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα για το 1,5 ή τα 3 Mbps που θα χρειαστούν τα κανάλια.
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν μια απλή σύνδεση VDSL μπορεί να εξασφαλίσει την υψηλή διαθεσιμότητα της υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για μια τέτοια υλοποίηση.
Η δική μου VDSL φαίνεται πως μου δίνει ένα "σταθερό" 47-48 Mbps στο download και ένα 4,6-4,7 Mbps στο upload, μπορεί όμως κάτι τέτοιο να θεωρηθεί πραγματικά σταθερή τιμή ακόμα και για μια γραμμή αφοσιωμένη μόνο στο upload μιας τέτοιας ζεύξης με συνεχή ροή?