... Νομίζω ότι περισσότερα μπορεί να πει για το θέμα ο κ. Θανάσης.
Ένα Gap Filler με τροφοδοσία από επίγειο ή από τα τρέχοντα δορυφορικά streams, το οποίο τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές (ίδια συχνότητα, constellation, GI, CR κλπ) με τα ΚΕ ενος allotment, έχει πολύ λογικό κοστολόγιο.
Οι επιτρεπτές τεχνολογίες είναι τα Echo Cancellers για αναμετάδοση από επίγειο ΚΕ και τα DVB-S/S2 -> DVB-T transmodulators για λήψη από δορυφόρο.
Οι δύο αυτές τεχνολογίες είναι ευρέως διαδεδομένες και τα κοστολόγια λογικά.
Υπάρχουν δύο ακόμα τεχνολογίες για την αναμετάδοση από επίγειο ΚΕ: της διπλής μεταλλαγής του ψηφιακού σήματος (converters) και της αναγέννησης (regenerators). Δεν είναι κακές τεχνολογίες γενικά, αλλά είναι κατάλληλες μόνο για MFN όπου τα Gap Fillers μπορούν να λειτουργήσουν σε νέες συχνότητες εκπομπής, διαφορετικές από τη συχνότητα λήψης. Δεν είναι δηλαδή συμβατές με ένα δίκτυο SFN και καλό θα είναι να μην χρησιμοποιηθούν, μια που θα εμφανιστούν και πάλι τα γνωστά προβλήματα από το παρελθόν.
Τα DVB-S/S2 -> DVB-T multistream transmodulators για λήψη από δορυφόρο, έχουν πολύ μικρή διάδοση σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες και αποτελούν εξαιρετικά ακριβότερη λύση, με μια σχέση κοντά στο 4πλάσιο ή 5πλάσιο κόστος.
Αφορούν συνήθως κεντρικές εφαρμογές για ένα πάροχο με λίγες λήψεις (πχ μεγάλα καλωδιακά δίκτυα) και σε αυτή την περίπτωση το κόστος δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Για μικρές εφαρμογές όπως τα πολλά gap Fillers που χρειάζεται μια χώρα, αποτελούν μια λύση με δυσανάλογο μεγάλο κόστος.
Αν συγκριθεί με τη διαφορά κόστους ενοικίασης bandwidth στο δορυφόρο για απλά streams σε σχέση με multistreams, θα δούμε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την απόσβεση του κόστους για τον αρχικό εξοπλισμό multistream.
Αν κάνουμε μια συνολική τεχνικοοικονομική προσέγγιση, των δύο λύσεων, χωρίς να πάρουμε υπ' όψη μας ποιός θα πληρώσει το κάθε επιμέρους κόστος (δηλαδή τα Gap Fillers οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό), είναι σαφές των η λύση των απλών streams έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτή των multistreams.
Νομίζω πως τα gap fillers θα παίρνουν στη πλειονότητά τους από επίγειο σήμα. Όπως έπαιρναν και οι αναμεταδότες πριν τις μονοκάναλες κάρτες.
Αυτή η λογική έχει ξεπεραστεί πλέον. Το μεγάλο της μειονέκτημα ήταν πως οι αναμεταδότες έπρεπε να μπουν σε σημείο που υπήρχε λήψη από ΚΕ.
Εδώ και μια δεκαετία η λήψη με κάρτες R έχει δώσει τη δυνατότητα να γίνεται η λήψη από δορυφόρο σε θέσεις όπου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της προς κάλυψη περιοχής και όχι εκεί που υπάρχει λήψη από ΚΕ ή από προηγούμενο αναμεταδότη.
Με απλά λόγια: πολλές θέσεις αναμετάδοσης άλλαξαν και πήγαν σε σημεία που κάλυπταν πιό σωστά την περιοχή, ανεξάρτητα αν είχαν επίγεια λήψη ή όχι. Αν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην επίγεια αναμετάδοση με Echo Cancellers, θα υπάρξουν πολλές ανάγκες για αλλαγή των σημείων εκπομπής σε σχέση με τα σημερινά και το ανάλογο κόστος, μαζί με αρκετά ακόμα μικρότερα προβλήματα που δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω εδώ.
Νομίζω λοιπόν πως τέτοιες λύσεις επίγειας αναμετάδοσης, θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.