Τα DVB-S/S2 -> DVB-T multistream transmodulators για λήψη από δορυφόρο, έχουν πολύ μικρή διάδοση σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες και αποτελούν εξαιρετικά ακριβότερη λύση, με μια σχέση κοντά στο 4πλάσιο ή 5πλάσιο κόστος.
Αφορούν συνήθως κεντρικές εφαρμογές για ένα πάροχο με λίγες λήψεις (πχ μεγάλα καλωδιακά δίκτυα) και σε αυτή την περίπτωση το κόστος δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Για μικρές εφαρμογές όπως τα πολλά gap Fillers που χρειάζεται μια χώρα, αποτελούν μια λύση με δυσανάλογο μεγάλο κόστος.
Αν συγκριθεί με τη διαφορά κόστους ενοικίασης bandwidth στο δορυφόρο για απλά streams σε σχέση με multistreams, θα δούμε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την απόσβεση του κόστους για τον αρχικό εξοπλισμό multistream.
Αν κάνουμε μια συνολική τεχνικοοικονομική προσέγγιση, των δύο λύσεων, χωρίς να πάρουμε υπ' όψη μας ποιός θα πληρώσει το κάθε επιμέρους κόστος (δηλαδή τα Gap Fillers οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό), είναι σαφές των η λύση των απλών streams έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτή των multistreams.
Πολύ ενδιαφέρουσα, κ. Θανάση, η οικονομική σύγκριση απλών streams και multistreams. Εύχομαι, οι λόγοι που αναφέρετε να είναι αρκετοί ώστε να έχουμε για αρκετά χρόνια τα υπάρχοντα απλά streams της Digea στον Eutelsat 3, καθώς και τα αναμενόμενα της ΝΕΡΙΤ.