Τωρα που εκλεισε πιά μπορουμε να πουμε τα εξής για τo αναλογικό IRDETO απο την multichoice South Africa, γενέτειρα του αναλογικου filmnet.
-Ξέρατε οτι στα πρώτα χρόνια λειτουργιας του το Filmnet το Ελληνικό τροφοδοτουσε τους πομπους του απο τον Eutelsat 1-F5 (τον "προπάππου" του Hotbird) στις 21'5 μοιρες αναλογικό μεχρι και την έλευση της NOVA το 1998, και οτι τα κέντρα εκπομπής του ειχαν σύστημα az-el για να παρακολουθουν τον "παππου" στα οχτάρια του στις 21 μοιρες; Αντίστοιχα μπορουσες να δείς αναλογικές εκπομπές του multichoice africa, στις 68,5 E του ιντελσατ 60-κάτι αν δεν κάνω λάθος. (και NTSC αναλογικό του ΝΗΚ στην πανίσχυρη ευρωπαική του δέσμη που εβγαινε το 97, ωραιες εποχές!!!)
-Ξέρατε οτι η κωδικοποιηση συνιστατο απο:
>Αντικατάσταση του παλμου Οριζοντίου συγχρονισμου απο τον ψηφιακό ήχο,
>Αντικατάσταση του παλμου κάθετου συγχρονισμός απο τις πληροφορίες τις πληροφορίες συνδρομής των συνδρομητών και
>Μειωση του κοντράστ στο 50% του "πλήρους"¨
>τυχαίες αναστροφές του σήματος εικόνας ως πρός την μέγιστη στάθμη εικόνας (το χρώμα σε τέτοιες περιπτώσεις την γλυτώνει)
>ο αποκωδικοποιητής "ακουγε" για περίπου 30 λεπτά να λάβει το "όνομά" του, και αν δεν τον λάμβανε κλείδωνε;
Ξέρατε οτι ο ψηφιακός ήχος (στέρεο ή δικάναλος) επέτρεπε στους τεχνικους εκπομπής να απενεργοποιήσουν το υποφέρον του ηχου του πομπου και να το αντικαταστήσουν με εικόνα, ουτως ώστε να μεταδίδουν εικόνα με μεγαλύτερη ανάλυση και συνολικά καλύτερη ποιότητα (στην λεπτομέρεια) απο τους συμβατικους τηλεοπτικους πομπους;
Ο ρυθμός μετάδοσης των δεδομένων ειχε υψηλή συχνότητα, με αποτέλεσμα τον σχετικά ευκολο διαχωρισμό της εικόνας απο τα δεδομένα. Ο φάκελος ισχύος των δεδομένων, ανορθωμένος, εδινε τους παλμους συγχρονισμου στην σωστή του φάση. Τα δεδομένα περιείχαν για τον οριζόντιο συγχρονισμό 63uS του ήχου του καναλιου, συμπιεσμένα ωστε να χωρουν στα 15μS του πλάτους του σήματος συγχρονισμου. Ο επεξεργαστής αποσυμπίεζε χρονικά τον ήχο και τον αναπαρήγαγε.
Ξέρατε οτι το λογισμικό του αποκωδικοποιητη ηταν φορτωμένο σε συμβατική RAM μνήμη η οποια αν τελειωνε η ενσωματωμένη μπαταρια CR2032 λιθίου 3V που περιείχε, απλά εχανε το λογισμικό αφήνοντας τον δέκτη άχρηστο; Αυτός ηταν ο τρόπος προστασίας απο πιθανή δημιουργία λογισμικου κλώνου σε τσίπ, που να επιτρέπει την παράνομη παρακολουθηση - αν ανοιγες το τσιπάκι, πάπαλα το πρόγραμμα, αν "σκάλιζες" το τσιπάκι, πάπαλα.
Ειχε γέλιο!
Τα δεδομένα αυτά εχουν συγκεντρωθεί απο μελέτη που εχω κάνει επι του θέματος, και το οτι ειναι για καθαρά εκπαοδευτικο σκοπό φαίνεται απο την στιγμή της κοινοποίησης. Οπότε παρακαλώ να μην με πρήξει κανεις με θέμα πειρατείας και τα λοιπά, ειναι αδυνατο να πειρατευσεις περιεχόμενο που δεν ειναι πλέον διαθέσιμο, πόσο μάλλον με αυτές τις γενικές πληροφορίες που ειναι λίγο-πολυ γνωστές σε οποιονδήποτε διαθέτει μάτια και παλμογράφο.