Το ότι θα βρεθούν κάποιοι ζημιωμένοι είναι λογικό.
Ελα μωρέ.... το οτι θα βρεθουν 300.000 ατομα ζημιωμένα ειναι λογικό.
Αναλαμβάνεις το κόστος? αν όχι, μην πετάς ο'τι σου ερχεται στο μυαλό, σε παρακαλώ.
Τα πράγματα λοιπόν θα καθοριστούν από την αγορά.
προσέξτε γιατι "αγορά" ειναι και οι περιφερειακοί. Και αν τα πανελλήνιας ξαφνικά μεινουν εξω απο τις λίστες σε ΠΟΛΛΕΣ τηλεοράσεις θα φταίει η ξεροκεφαλιά τους και μόνο. ΗΔΗ κάποιοι στην Θεσσαλονίκη ΔΕΝ εχουν λεφτά να αγοράσουν τον δέκτη, και ΗΔΗ κάποια τοπικά σκέφτονται πως να εκμεταλλευτουν την κατάσταση.
Η digea, αυτό το επιπλέον εύρος ζώνης που προσφέρει το mpeg4 σε σχέση με το mpeg2 σήμερα, ίσως στο μέλλον καταστεί απαραίτητο, και τότε να κλαιγόμαστε (αργήσαμε που αργήσαμε, γιατί πήραμε λάθος απόφαση -σε μια στιγμή που η διείσδυση στην αγορά ήταν πρακτικά μικρή- θα διερωτούνται πολλοί από μας).
ΔΕΝ ειναι μικρή. Ισοδυναμει με αριθμους συσκευών στο 15% των σπιτιών. Αν το εγχείρημα ξεκινουσε για 5 χρόνια παράλληλα με τα αναλογικά, θα ειχε πετυχει πρίν την υποχρεωτική αγορά λόγω switchover αυτά ακριβώς τα ποσοστά. Αλλά τα πολυκαταστήματα υποχρεωσαν τον κόσμο σε αγορά, και το MPEG2 το πέτυχε με μηδενικό πρόγραμμα, μονο και μόνο χάρη στην αγορά. Η αγορά ΗΔΗ αποφάσισε. Η Digea τα εχει μπερδέψει.
Και η γνώμη μου είναι η παραπάνω, παρόλο που έχω ήδη έναν δέκτη που θα καταστεί άχρηστος και μια τηλεόραση διετίας με mpeg2 δέκτη. Κανείς δεν με υποχρέωσε να πάρω δέκτη, και γνώριζα όταν τον πήρα ότι η εκπομπή της ΕΡΤ είναι ακόμη και σήμερα πιλοτική. Ακόμη δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις! Το ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ή προσφέρει συνεχώς νέες δυνατότητες είναι όμως μια πραγματικότητα, που την είχα λάβει υπόψη μου, ήξερα δηλαδή πως ίσως ήταν πεταμένα λεφτά. Που δεν ήταν δηλαδή, έχω παρακολουθήσει ουκ ολίγες ταινίες στο Cine+ , που πρακτικά έκανα απόσβεση στην αγορά του δέκτη δυο χρόνια πριν.
Ναι, θείο, αλλά στις περισσότερες περιοχές (γιατι Ελλάδα ΔΕΝ ειναι μόνο η αθήνα και η θεσ/νικη) οι αποκωδικοποιητές ουδέποτε δουλεψαν. Απλά κάαααθονται και περιμένουν το σήμα. Ποιό σήμα? το MPEG-4? Πότε θα κάνουν αυτά απόσβεση?
Οταν ανοιξε η ΕΡΤ εκανε μια καμπάνια για το "ψηφιακό πρόγραμμά της" που θα μπορουσαν να το παρακολουθήσουν (εκανε λεφτά, που ο κόσμος τα ειχε ήδη πληρωμένα μεσω ΔΕΗ) ΜΟΝΟ οσοι ειχαν τον δέκτη. η καμπάνια επαιζε το εξής μηνυμα. "Αθηνα - Πήλιο - Θεσσαλονίκη, και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα". Οι πομποί άλλωστε ειναι επάνω απο το 2007 τέλη, εδω στο Ηράκλειο.
Η καμπάνια αυτή μεταδιδόταν στα αναλογικά της ΕΡΤ και εφτασε παντου σε όλη την επικράτεια. Το "πιλοτικό" τότε, αναφερόταν στο οτι τα κανάλια θα ηταν άλλα απο αυτά που ξέραμε, θα ηταν άλλα, νέα κανάλια. ΠΙΛΟΤΙΚΟ, τότε εννοουσαν το θεματικό πρόγραμμα, ημουν εδω και τα θυμάμαι.
Επίσης, αν θέλω να γκρινιάξω, μπορώ να κατηγορήσω την ΕΡΤ που από μια αρχή σκέφθηκε "συντηρητικά" και επέλεξε το mpeg2 φορμά: Αν είχε επιλέξει mpeg4, τότε όλοι οι δέκτες (ενσωματωμένοι και stb) θα ήταν συμβατοί, και αυτή η κουβέντα δεν θα γινόταν σήμερα!
Εγω γκρινιάζω μόνο γιατι η διαπλεκόμενη ΕΡΤ αντί να υλοποιήσει την δεσμευση της για να καλύψει όλη την Ελλάδα μεσα στο 2007 με ψηφιακή τηλεόραση, πραγμα που ειχε
-ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
-ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
να το κάνει, δεν το εκανε αλλα περιιιιιιιιιιιμενε τους ιδιωτικους να πάρουν την σκυτάλη, κοντά 4 χρόνια μετά!
Τα λεφτά ομως δόθηκαν ήδη απο τους καταναλωτες για τον δεκτη της ΕΡΤ, και τώρα πια ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ.Όταν ήρθε το video στην Ελλαδα, αναρωτιέμαι, είχε επικρατήσει από μια αρχή το VHS φορμά; Αν θυμάμαι καλά - γιατί ήμουν μικρός - υπήρχαν και αλλες μορφές (BETA & 2000;) , αρχικά τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό. Αν με παρεμβάσεις και προσφυγές του οποιοδήποτε τελικά εμμέναμε σε αυτές τις μορφές, επειδή ήδη τις είχαν κάποιοι, θα νοιώθαμε σήμερα δικαιωμένοι; (Δεν ξέρω καλά τα πράγματα στον τομέα, τον τρόπο σκέψης μου προσπαθώ να ξετυλίξω εδώ με αυτό το παράδειγμα, και όχι τόσο να παραθέσω ακριβή στοιχεία, μην με βάλετε στο απόσπασμα!)
Αν ξέρεις την ιστορία των 2 συστημάτων, θα ξέρεις και οτι το ΒΕΤΑ ειχε σαφέστατα καλύτερη εικόνα απο το VHS (350 γραμμές στο BETA εναντι των 250-300 του VHS. Το δε κακόμοιρο 2000 εδινε τόσο καλή εικόνα, (400 γραμμες, ποιότητα broadcast) που για να το πετύχει επρεπε να σηκωθείς και να αλλάξεις πλευρά στην κασέτα στην μέση της ταινίας - αυτό το σκότωσε.)
Η μεγαλύτερη κοτσάνα που εκανε ποτέ, η SONY στην ιστορία της, ηταν που πουλησε το ALPHA στην JVC, που αφου εκείνη το "κουτωσε" σε κασέτα, το πούλησε σαν JVC. Το πόσο ανώτερο ειναι το BETA, το ξέρουν όσοι δουλευουν σε τηλεοπτικους σταθμους. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, κάποια περιφερειακά κανάλια μαζευουν τις ειδήσεις τους σε αυτό.
Ατυχές το παράδειγμά σου, φίλε μου, κι εδω.
Απ' ότι έχω καταλάβει, η αναλογική εκπομπή σταμάτησε ή σταματάει από ένα κέντρο εκπομπής στη Θεσσαλονικη, και σε λίγο καιρό θα συμβεί το ίδιο με την Αίγινα, απ όπου λαμβάνουν σήμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Αυτό θα οδηγήσει σε σαρωτική αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με σήμερα: Το ποσοστό δεκτών mpeg4 είναι πρακτικά θέμα λίγων μηνών να υπερσκελίσει συντριπτικά αυτό των mpeg2, και θα είναι τότε φανερό ότι η σημερινή κουβέντα δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
Η, καθως πιά αναμένεται να αφήσετε κανα εκατομμύριο πολίτες με τις επιλογές σας χωρίς τηλεόραση, τα πράγματα θα αλλάξουν αρδην με τα κανάλια να δεχονται βροχή επιθέσεων.
το "θα υπερσκελίσει συντριπτικά" που αναφέρεις, δεν λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα κόστους - απο οτι φαινεται εσυ νομίζεις οτι το πρωί "θα φυτρώσουν" αποκωδικοποιητές στις τηλεοράσεις σου, τι να πώ. Ή που το "φυσάς" αγρια, ή κάνει να παιρνεις απο την αλλάγη. Δεν το εχω πει τόσην ώρα, το λέω τώρα.
Εγω ειμαι αυτός που υπογράφω. ΕΣΥ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ?