Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ιδρύθηκε το 1952 από τον τότε σπουδαστή της «Ραδιοηλεκτρολογίας» Σπύρο Μπεράτη, από ενθουσιασμό και μεράκι θέλοντας να προσφέρει κάτι στο τόπο του και να κάνει κυρίως γνωστή τη μικρή μας πόλη σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός λειτούργησε εν γνώσει του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ), εκπέμποντας στους 1620 χιλιόκυκλους, καλύπτοντας την Δυτική Ελλάδα από Καλαμάτα έως Πάτρα και Ζάκυνθο έως Κέρκυρα.
Το 1955 έγινε πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου και διοικήθηκε από το νεοϊδρυθέν Σωματείο υπό την επωνυμία «Όμιλος Φίλων Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας» όπου και δωρίθηκε ο σταθμός. Τότε η συχνότητα εκπομπής από τους 1620 χιλιόκυκλους αλλάζει στους 1385 χιλιόκυκλους.
Εν συνεχεία, η συχνότητα αυτή δίνεται στο Β’ Πρόγραμμα του τότε Ε.Ι.Ρ ενώ στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, παραχωρείται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών η συχνότητα των 1584 χιλιοκύκλων που λειτουργεί έως σήμερα.
Το οικόπεδο όπου χτίστηκε το μεγαλοπρεπές κτήριο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣπου κοσμεί την πόλη της Αμαλιάδας, αγοράστηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τα έσοδα του Ραδιοφωνικού Σταθμού από μουσικές αφιερώσεις (δίσκοι κατ’ εκλογή των ακροατών), διαφημίσεις και χοροεσπερίδες, κ.λ.π.
Στις 22-12-1959 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας παραχωρείται στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ).
Η Αμαλιάδα πρωτοπόρα και πάλι το 1968 εκπέμπει στην μπάντα των FM για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, στις συχνότητες 91 και 97,9 MHZ μέχρι και σήμερα. Τα κέντρα εκπομπής για μεν τα μεσαία κύματα βρίσκονται στη περιοχή Παπακασελά και για δε τα FM στις περιοχές Κάστρου και Φραγκοπηδήματος. Από τον πομπό των μεσαίων κυμάτων η φωνή της Αμαλιάδας έγινε γνωστή και στο εξωτερικό και αποτέλεσε συντροφιά των Ελλήνων της διασποράς και των ναυτιλλομένων.
Το 1993 ο Σταθμός μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αμαλιάδας.
Ο σκοπός του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας ήταν και είναι ψυχαγωγικός, ενημερωτικός με θέματα επικαιρότητας τοπικού χαρακτήρα και σε συνεργασία με την ΕΡΤ μεταδίδονται ειδήσεις Πανελλήνιου χαρακτήρα.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας διαθέτει αίθουσες εκπομπής – υποδοχής – συνεδριάσεων Δ.Σ – εκδηλώσεων και γραφεία προγράμματος κ.λ.π. Διαθέτει δε μια από τις μεγαλύτερες και σπανιότερες δισκοθήκες της Ελλάδας σε δίσκους των 75 – 45 – 33 στροφών, μαγνητοταινίες με σπάνιες ηχογραφήσεις, καθώς επίσης και CD’s. Αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κατοίκων της πόλης και πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες για να φθάσει στη σημερινή του μορφή, όπου και προσαρτήθηκε στην Αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Αμαλιάδας. Αποτέλεσε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το κέντρο της εκπολιτιστικής ζωής του τόπου όπου συνεχίζει και σήμερα να συμβάλλει σ’ αυτή διαθέτοντας πλέον ισχυρά και σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα, καθώς ικανό και έμπειρο προσωπικό.