Για να λύσω το πρόβλημα που έχω αναφέρει παλιότερα, αλλά και επειδή ήθελα να το ψάξω, έκανα αρκετούς πειραματισμούς και μάλλον θα κάνω κάποιους ακόμα.
1. Η βασική λύση συστοιχίας, υλοποιήθηκε με
2 FlasHD, έτσι όπως φαίνεται στην 1η φώτο.
2. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι θα έκαναν
2 nano FlasHD, έτσι έστησα τη συστοιχία που φαίνεται στη 2η φώτο.
Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά όσο αφορά την εξουδετέρωση της παρεμβολής.
3. Επειδή έχω σοβαρό πρόβλημα συμβολής με ανακλάσεις από την θάλασσα, θέλησα να περιορίσω και τον κατακόρυφο λοβό.
Για αυτό το λόγο υλοποίησα και τη λύση με
4 FlasHD, έτσι όπως φαίνονται στην 3η φώτο, με τις οποίες χρειάστηκε να παίξω και με τις διαφορετικές γωνίες στους ανακλαστήρες (90 & 120 μοίρες) για να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα στο συνολικό κατακόρυφο λοβό.
Φυσικά εδώ είχα τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις πλευρες, με το
MER να ξεπερνά τα
29 db, την ώρα που με μία κεραία δεν μπορούσα να ανέβω πάνω από τα 8,5-9,0 db.
Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορώ να γράψω, για τον υπολογισμό της οριζόντιας απόστασης των κεραιών ώστε να εξουδετερωθεί η παρεμβολή, για όλες τις μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την κατασκευή της συσστοιχίας, ακόμα και για τον προσδιορισμό της απώλειας διάδοσης σε σχέση με το σοβαρό εμπόδιο που μου αποκλείει την οπτική επαφή με τον Υμηττό (Fresnel - ελλειψοειδές εκ περιστροφής - σημαντικός όγκος ραδιοεκπομπής κλπ).
Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να κάτσω να το φτιάξω και να το σηκώσω - ίσως σε ένα νέο τοπικ, μια που απ' ότι φαίνεται υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου τα ψηφιακά φτάνουν κάπου μακρυά από τον πομπό τους, αλλά παρεμβάλονται από τοπικά ή άλλα κανάλια (ανατολική Αττική από Εύβοια, Πελοπόννησος, νησιά στο Αιγαίο, Κρήτη, το Βουλγάρικο (ή Σκοπιανό) στο 25 στη Μακεδονία κλπ).
Η λύση που αναφέρω εδώ, είναι η μόνη που μπορεί να διώξει το ένα από τα δύο κανάλια που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, είναι εύκολη στην υλοποίηση της και δουλεύει καλά - πολύ καλά ...