Eξουδετέρωση αναλογικών παρεμβολών στην ψηφιακή λήψη
  • Παρ 22 Νοε 2024, 15:18
Like us on our Facebook page "https://www.facebook.com/Satleo"
Email επικοινωνίας του Satleo Forum: "forum@satleo.gr"

Αποστολέας Θέμα: Eξουδετέρωση αναλογικών παρεμβολών στην ψηφιακή λήψη  (Αναγνώστηκε 20602 φορές)

0 μέλη και 9 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://www.ikusi.gr
Παράθεση από: "Thanassis"
.....

Τέλος πάντων, επειδή έβγαλα ικανοποιητικά την Digea, αν βρω χρόνο και όρεξη θα στήσω μια ζεύξη για να εξαφανίσω το 48.
Όταν το κάνω θα σηκώσω φώτο, screenshots κλπ.
Η μέθοδος έχει περιγραφτεί αναλυτικά σε Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε και στηρίζεται στην μεταφορά της φάσης του καναλιού που παρεμβάλει κατά 180 μοίρες.
Υλοποιείται με δύο όμοιες κεραίες σε οριζόντια σύζευξη και σε συγκεκριμένη απόσταση η μία από την άλλη.
Δουλεύει αποτελεσματικά και για όποιον θέλει να το ψάξει, οδηγίες, σχέδια και τύποι βρίσκονται σε ένα Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε που έχω σηκώσει ....

Μεταξύ άλλων, έχω γράψει τα παραπάνω πριν από 2 μήνες.

Θέλω να ενημερώσω ότι υλοποίησα τη συστοιχία κεραιών που αναφέρω και ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Εξαφάνισα την ισχυρή αναλογική παρεμβολή στο 48 από τα Γεράνεια και πλέον έχω άψογα το 48 της ERT Digital με MER της τάξης των 29 db.

Το έψαξα αρκετά, μια που είχα αρκετά χρόνια να υλοποιήσω μια τέτοια διάταξη ζεύξης και φυσικά δεν την είχα δοκιμάσει σε συνδιασμό αναλογικου & ψηφιακού καναλιού που λειτουργούν στο ίδιο κανάλι.
Σε γενικές γραμμές και ανάλογα με την φυσική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, μπορούμε να επιτύχουμε μέιωση από 25 έως 40 db στο ανεπιθύμητο κανάλι.

Έχω αρκετό υλικό από την υλοποίηση (φωτογραφίες, screenshots από το πεδιόμετρο σε διαγράμματα, φάσμα κλπ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την σύνταξη τεχνικών άρθρων στον ειδικό τύπο, στο site μου και στις παρουσιάσεις των μελλοντικών σεμιναρίων, αλλά αν υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα (εξουδετέρωση παρεμβολής στο ίδιο κανάλι), ζητήστε μου να σας πω περισσότερα ...
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος MCelliotG

• Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
  • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #1: Κυρ 29 Αυγ 2010, 02:57 »
Φυσικά και μας ενδιαφέρει Θανάση και όσον αφορά το δικό μου το κομμάτι με ενδιαφέρουν κάποια screencaps από λήψεις σε σύγκριση της συστοιχίας με μια συμβατική κεραία!
Όπως επίσης ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής!
Δέκτες:Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB:Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο:MABO 130X144/Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο:45W - 95E

Αποσυνδεδεμένος xaniamike

• Τακτικό Μέλος
  • **
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαρ 2007
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #2: Κυρ 29 Αυγ 2010, 14:53 »
χρησιμη και ενδιαφερουσα θα ηταν μια παρουσιαση...

Αποσυνδεδεμένος anastazio

• Διαγραμμένο Μέλος
  • SatLeo Legend
  • Τόπος: Ιωάννινα
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #3: Κυρ 29 Αυγ 2010, 18:18 »
Σαφώς και μας ενδιαφέρει κ. Θανάση !

Αποσυνδεδεμένος Petros Electron

• SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Ιαν 2006
    • http://www.stopclimatechange.gr & http://www.stopcartel.gr/gr/en.php
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #4: Κυρ 29 Αυγ 2010, 18:48 »
+1  :)
parabol dish 2.40m (Cband - KU) Pauxis & Sharp LNB\'s ,motor superjack 36" heavy [95E-30W]
Emitor Combolook spectrum alalyzer & Horizon Hdsm [Hot!]

Tecatel Alg 1,20cm 9,0E & Telesystem

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #5: Δευ 30 Αυγ 2010, 04:54 »
Στην 1η εικόνα (κάτω) είναι το φάσμα με μία κεραία. Φαίνονται τα χαμηλότερα 46/47, το 48 που έχει ισχυρή παρεμβολή από την ΕΤ3 στα Γεράνεια, τα 49 & 50 από Υμηττό, αλλά και το ισχυρότατο 51 (ΝΕΤ) από Γεράνεια
Στην 2η εικόνα (ρπάνω) φαίνεται το φασμα μετά την απαλοιφή του αναλογικού που δημιουργούσε την παρεμβολή στο 48.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #6: Δευ 30 Αυγ 2010, 05:02 »
Γαι να φανεί καλύτερα η μείωση της στάθμης, έχω πάρει και 2 sreenshots σε ένα καθαρό κανάλι:
Στην 3η εικόνα φαίνεται το 51 από τα Γεράνεια με την συστοιχία στραμένη στα Γεράνεια.
Στην 4η φαίνεται η στάθμη του (~76 dbμV) με την συστοιχία στραμένη στον Υμηττό, δηλαδή 12,5 μοίρες αριστερά.

Οι στάθμες που φαίνονται στις εικόνες, είναι μετά από ενίσχυση 25 db - δηλαδή το 51 φέρνει πάνω από 80 dbμV με σκέτη κεραία.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #7: Δευ 30 Αυγ 2010, 05:53 »
Για να λύσω το πρόβλημα που έχω αναφέρει παλιότερα, αλλά και επειδή ήθελα να το ψάξω, έκανα αρκετούς πειραματισμούς και μάλλον θα κάνω κάποιους ακόμα.
1. Η βασική λύση συστοιχίας, υλοποιήθηκε με 2 FlasHD, έτσι όπως φαίνεται στην 1η φώτο.
2. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι θα έκαναν 2 nano FlasHD, έτσι έστησα τη συστοιχία που φαίνεται στη 2η φώτο.
Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά όσο αφορά την εξουδετέρωση της παρεμβολής.
3. Επειδή έχω σοβαρό πρόβλημα συμβολής με ανακλάσεις από την θάλασσα, θέλησα να περιορίσω και τον κατακόρυφο λοβό.
Για αυτό το λόγο υλοποίησα και τη λύση με 4 FlasHD, έτσι όπως φαίνονται στην 3η φώτο, με τις οποίες χρειάστηκε να παίξω και με τις διαφορετικές γωνίες στους ανακλαστήρες (90 & 120 μοίρες) για να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα στο συνολικό κατακόρυφο λοβό.
Φυσικά εδώ είχα τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις πλευρες, με το MER να ξεπερνά τα 29 db, την ώρα που με μία κεραία δεν μπορούσα να ανέβω πάνω από τα 8,5-9,0 db.

Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορώ να γράψω, για τον υπολογισμό της οριζόντιας απόστασης των κεραιών ώστε να εξουδετερωθεί η παρεμβολή, για όλες τις μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την κατασκευή της συσστοιχίας, ακόμα και για τον προσδιορισμό της απώλειας διάδοσης σε σχέση με το σοβαρό εμπόδιο που μου αποκλείει την οπτική επαφή με τον Υμηττό (Fresnel - ελλειψοειδές εκ περιστροφής - σημαντικός όγκος ραδιοεκπομπής κλπ).

Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να κάτσω να το φτιάξω και να το σηκώσω - ίσως σε ένα νέο τοπικ, μια που απ' ότι φαίνεται υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου τα ψηφιακά φτάνουν κάπου μακρυά από τον πομπό τους, αλλά παρεμβάλονται από τοπικά ή άλλα κανάλια (ανατολική Αττική από Εύβοια, Πελοπόννησος, νησιά στο Αιγαίο, Κρήτη, το Βουλγάρικο (ή Σκοπιανό) στο 25 στη Μακεδονία κλπ).
Η λύση που αναφέρω εδώ, είναι η μόνη που μπορεί να διώξει το ένα από τα δύο κανάλια που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, είναι εύκολη στην υλοποίηση της και δουλεύει καλά - πολύ καλά ...    :)
Θανάσης Κυριακόπουλος

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #8: Δευ 30 Αυγ 2010, 05:55 »
Για να λύσω το πρόβλημα που έχω αναφέρει παλιότερα, αλλά και επειδή ήθελα να το ψάξω, έκανα αρκετούς πειραματισμούς και μάλλον θα κάνω κάποιους ακόμα.
1. Η βασική λύση συστοιχίας, υλοποιήθηκε με 2 FlasHD, έτσι όπως φαίνεται στην 1η φώτο.
2. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι θα έκαναν 2 nano FlasHD, έτσι έστησα τη συστοιχία που φαίνεται στη 2η φώτο.
Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά όσο αφορά την εξουδετέρωση της παρεμβολής.
3. Επειδή έχω σοβαρό πρόβλημα συμβολής με ανακλάσεις από την θάλασσα, θέλησα να περιορίσω και τον κατακόρυφο λοβό.
Για αυτό το λόγο υλοποίησα και τη λύση με 4 FlasHD, έτσι όπως φαίνονται στην 3η φώτο, με τις οποίες χρειάστηκε να παίξω και με τις διαφορετικές γωνίες στους ανακλαστήρες (90 & 120 μοίρες) για να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα στο συνολικό κατακόρυφο λοβό.
Φυσικά εδώ είχα τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις πλευρες, με το MER να ξεπερνά τα 29 db, την ώρα που με μία κεραία δεν μπορούσα να ανέβω πάνω από τα 8,5-9,0 db.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι σχετικές κεραίες FlasHD που φαίνονται στις φώτο, καλώδιο πολύ καλής ποιότητας (CCI-175) και οι νέοι μεταλλικοί (θωρακισμένοι) και στεγανοί ζεύκτες τύπου EAS-102. Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούμε και στην εκπομπής για ισχύ μέχρι 10 Watt, αλλά φυσικά κάνουν και για λήψη.

Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορώ να γράψω: για τον υπολογισμό της οριζόντιας απόστασης των κεραιών ώστε να εξουδετερωθεί η παρεμβολή, για όλες τις μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την κατασκευή της συστοιχίας, ακόμα και για τον προσδιορισμό της απώλειας διάδοσης σε σχέση με το σοβαρό εμπόδιο που μου αποκλείει την οπτική επαφή με τον Υμηττό (Fresnel - ελλειψοειδές εκ περιστροφής - σημαντικός όγκος ραδιοεκπομπής κλπ).

Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να κάτσω να το φτιάξω και να το σηκώσω - ίσως σε ένα νέο τοπικ, μια που απ' ότι φαίνεται υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου τα ψηφιακά φτάνουν κάπου μακρυά από τον πομπό τους, αλλά παρεμβάλονται από τοπικά ή άλλα κανάλια (ανατολική Αττική από Εύβοια, Πελοπόννησος, πολλά νησιά στο Αιγαίο, η Κρήτη, η Μακεδονία με το Βοσνιακό στο 25 κλπ).
Η λύση που αναφέρω εδώ, είναι η μόνη που μπορεί να διώξει εντελώς το ένα από τα δύο κανάλια που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, είναι εύκολη στην υλοποίηση της και δουλεύει καλά - πολύ καλά ...    :)
Θανάσης Κυριακόπουλος

Anonymous

• Επισκέπτης
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #9: Δευ 30 Αυγ 2010, 15:20 »
Κόστος?

Αποσυνδεδεμένος xaniamike

• Τακτικό Μέλος
  • **
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαρ 2007
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #10: Δευ 30 Αυγ 2010, 16:04 »
ωραια παρουσιαση. Μηπως να γινει ξεχωριστο θεμα για να μην χαθει εδω;

να ρωτησω γιατι εγινε η επιλογη της συγκεκριμενης κεραιας και αν θα μπορουσε να γινει με καποια αλλη πχ μια λογαριθμικη;

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #11: Τρι 31 Αυγ 2010, 01:45 »
Τα ψηφιακά της Digea έρχονται από τον Υμηττό με λιγότερο από 30 dbμV σε μία κεραία. Τα αναλογικά από Υμηττό παίζουν από 25 έως 40 dbμV, ενώ τα 2 αναλογικά από Γεράνεια χτυπάνε πάνω από 80 dbμV.
Ο Υμηττός είναι στα 74 χιλιόμετρα και δεν υπάρχει οπτική επαφή, ενώ τα Γεράνεια είναι απέναντί μου στα 13 χιλιόμετρα με άριστη οπτική επαφή και σε γωνία μόνο 12,5 μοίρες μεταξύ τους.
Όπως καταλαβαίνεις το πρώτο δύσκολο κομμάτι μιας τέτοιας εγκατάστασης, αφορά τη διαχείριση των σημάτων έτσι ώστε να μην ενδοδιαμορφώσει ο ενισχυτής που θα χρησιμοποιηθεί.
Το κομμάτι αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο, πριν φτάσουμε στο θέμα της παρεμβολής, το οποίο επίσης ήθελα να λύσω.

Είναι φανερό ότι σε αυτή την περίπτωση οι λογαριθμικές κεραίες δεν θα μου έδιναν ούτε τον μικρό οριζόντιο λοβό που ήθελα, ούτε την μεγάλη απολαβή που χρειαζόμουν.
Οι FlasHD μου δίνουν 17,5 db η κάθε μια τους και η συστοιχία των τεσσάρων ξεπερνάει τα 23 db καθαρής (χωρίς θόρυβο) απολαβής.
Αυτό ήταν απαραίτητο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένης της πολύ χαμηλής στάθμης που έχουν τα κανάλια από τον Υμηττό και της ανάγκης να κρατήσω το συντελεστή θορύβου (C/N) σε όσο καλύτερα επίπεδα γίνεται.

Η περιοχή έχει ιδαίτερες δυσκολίες στη λήψη από Υμηττό και για να πάρεις μια ιδέα, ρίξε μια ματιά στην εικόνα του παρακάτω link:
Πρόσεξε τη μηκοτομή στο κάτω μέρος και πόσο μεγάλο είναι το εμπόδιο που μου στερεί την οπτική επαφή ...

Γενικότερα βέβαια ζεύξη κεραιών μπορεί να γίνει μια χαρά και με λογαριθμικές - αν οι γενικότερες συνθήκες δεν επιβάλουν άλλες λύσεις.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά μάλλον πρέπει να βρω χρόνο να το φτιάξω σαν ξεχωριστό τόπικ, μια που υπάρχουν αρκετά που αξίζει να αναφέρω και πραγματικά σε αυτό το τοπικ θα χαθούν ...
Όταν το κάνω, θα δώσω και μια εκτίμηση και για τα κοστολόγια, θέλω να πω όμως ότι δεν είναι απαγορευτικά: Περισσοτερο αξίζει η εξειδικευμένη εργασία και οι απαιτούμενες γνώσεις, παρά τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Παράθεση από: "SOKRATES"
Κόστος?
Μάλλον περισσότερο κόστισε η σιδηροκατασκευή που έκανα παραγγελία, παρά τα ηλεκτρονικά μέρη.  :)
Οι κεραίες είναι 10 μέτρα από τη θάλασσα και ενώ αυτές δεν έχουν ανάγκη από την οξείδωση, τα σίδερα της κατασκευής θα ήθελα να μην παρουσιάσουν σύντομα σοβαρό πρόβλημα οξείδωσης.
Θανάσης Κυριακόπουλος

Αποσυνδεδεμένος Olorin

• M.T
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Ιουν 2006
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #12: Τρι 31 Αυγ 2010, 10:20 »
Θανάση, σε λίγο μας βλέπω να γυρίζουμε στις παλαι ποτε συντονισμένες μονοκάναλες κεραίες (που ποτέ δεν ηταν ακριβώς μονοκάναλες, αλλά τεσπα... )

Απλός και σίγουρος τρόπος για τεράστιο Gain και πλευρικές απορρίψεις με ελάχιστο αλουμίνιο, εξαιρετικά εξυπηρετικό για εκει που η Digea δεν φτάνει παρα μόνο με τρελό gain.

Επίσης, θα γλύτωνες την ενδοδιαμόρφωση, αφου το gain εκτός bandwidth ειναι πολύ χαμηλό.

Εχεις ετσι τα ιδιωτικά με μιά κίνηση.

20dbd απο μιά κεραία με ανακλαστήρα ενα αλουμινάκι, χαλάνε κανένα; :lol:

Συγχώρα με αν δεν το κατάλαβα, αλλά απο το σημείο της φωτό, δεν ειναι πιό ευκολη η Αιγινα απο τον Υμηττό;

και ειναι πλέον και εκτός λοβού τα Γεράνεια..
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #13: Τρι 31 Αυγ 2010, 18:26 »
Παράθεση από: "Olorin"
Συγχώρα με αν δεν το κατάλαβα, αλλά απο το σημείο της φωτό, δεν ειναι πιό ευκολη η Αιγινα απο τον Υμηττό;
και ειναι πλέον και εκτός λοβού τα Γεράνεια..
Όχι Γιάννη μου. Η Αίγινα είναι εντελώς νότια από μένα και έχω μπροστά μου όλο τον όγκο των Γερανείων. Δεν έχω ούτε ψήγμα σήματος από εκεί.

Παράθεση από: "Olorin"
Θανάση, σε λίγο μας βλέπω να γυρίζουμε στις παλαι ποτε συντονισμένες μονοκάναλες κεραίες (που ποτέ δεν ηταν ακριβώς μονοκάναλες, αλλά τεσπα... )

Απλός και σίγουρος τρόπος για τεράστιο Gain και πλευρικές απορρίψεις με ελάχιστο αλουμίνιο, εξαιρετικά εξυπηρετικό για εκει που η Digea δεν φτάνει παρα μόνο με τρελό gain.

Επίσης, θα γλύτωνες την ενδοδιαμόρφωση, αφου το gain εκτός bandwidth ειναι πολύ χαμηλό.
Ακριβώς αυτό είχα κάνει φίλε μου ... :)
Συντονισμένη κεραία είχα μέχρι πριν λίγες μέρες.
Την είχα τοποθετήσει πριν 13 χρόνια και την κατεβασα την περασμένη βδομάδα - σε άριστη κατάσταση και λειτουργικότητα, παρά το γεγονός ότι για 13 χρόνια ήταν δίπλα στη θάλασσα!!!

Ήταν η καλύτερη επιλογή που είχα στην προ ψηφιακών εποχή, όταν όλα τα σοβαρά αναλογικά του Υμηττού βρισκόντουσαν από το 21 μέχρι το 38.
Κατόρθωσα έτσι να μειώσω τα αναλογικά των Γερανείων στα κανάλια 48 & 51 και να βάλω τον ενισχυτή υψηλής απολαβής (40 db) με πολύ χαμηλό συντελεστή θορύβου (< 2 db) που ήθελα (τύπος SBA-100), χωρίς να ενδοδiαμορφώσει, παρά τη σχετικά χαμηλή στάθμη εξόδου (105 dbμV) και χωρίς να αναγκαστώ να μειώσω την απολαβή του (αν θα έπρεπε να το κάνω θα χειροτερευα το ήδη κακό C/N των αναλογικών που όπως έγραψα έφταναν με πολύ χαμηλές στάθμες 25 - 40 dbμV).

Για την ιστορία βάζω μερικές φώτο της συντονισμένης κεραίας - ο τύπος της είναι SG-2136/14 και δυστυχώς δεν παράγεται πλέον ....
Στην 1η φαίνεται η φυσική θέση της κεραίας δίπλα στη θάλασσα.
Στη 2η φαίνεται η κεραία και στο βάθος δεξιά τη ο πύργος των Γερανείων.
Στην 3η είναι μια κοντινή φωτογραφία των συνήθως ευαίσθητων μετάλλων στις ενώσεις και φαίνεται καθαρά η πολύ καλή κατάσταση τους μετά από 13 χρόνια και 14 καλοκαίρια δίπλα στη θάλασσα (τοποθετήθηκε την άνοιξη του 1997).
Θανάσης Κυριακόπουλος

Συνδεδεμένος nektarios 1451

• Διαχειριστής
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2007
  • Τόπος: Αρτα
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #14: Τρι 31 Αυγ 2010, 18:40 »
Πιστευω ολη αυτη η προσπαθεια του Θαναση επρεπει να γινει ξεχωριστο θεμα γιαυτο και το διαχώρισα απο τα αλλα.
GATE 7
Rock Tuesdays στον Αμβρακια fm στις 21:00 Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Δεκτης Octagon SF8008
Clarke Tech 4100HD Plus αραχτος
LNB Mti λευκό
Hirschmann αλουμινιου 85Χ90
μοτερ SG 2100A 76.5E - 5E
Ραδιοφωνικοι δέκτες: Sencor SRD 6600, Fujitsu

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #15: Τρι 31 Αυγ 2010, 19:04 »
έκανες πολύ καλά Νεκτάριε.
Μια που ήδη γράψαμε κάποια πράγματα, είχα σκεφτεί να το ζητήσω από τη διαχείριση. Το έκανες λοιπόν όπως είχα σκεφτεί - πριν το ζητήσω ...  :)

Θα ξεκινήσω από τις επόμενες μέρες να σηκώνω σιγά σιγά περισσότερες πληροφορίες.
Γενικές πληροφορίες για τους τρόπους υλοποίησης, αλλά και τις μικρές λεπτομέριες που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την κατασκευή της συστοιχίας.

Μία μόνο παρατήρηση:
Επειδή στην πράξη το πρακτικό ενδιαφέρον σήμερα βρίσκεται στην εξουδετέρωση αναλογικών εκπομπών που παρενοχλούν τις μακρυνές λήψεις στις νέες εκπομπές των ψηφιακών, νομίζω ότι ο φυσικός του χώρος είναι κάτω από την ενότητα "Ψηφιακή λήψη (DVB-T, DAB)" αντί για την ενότητα "Αναλογική λήψη - Τηλεόραση".
Οπότε, αν συμφωνείς, κάνε του μια μεταφορά.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• Διαγραμμένο Μέλος
  • SatLeo Legend
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #16: Τρι 31 Αυγ 2010, 19:43 »
Με πρόλαβε ο Νεκτάριος ...
Αλλαξα λίγο τον τίτλο για να είναι ποιό σαφής η Θεματολογία του νήματος.
Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή θέλετε να γίνει πείτε το κ.Θανάση

Αποσυνδεδεμένος Serafeim Karakostas

• SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαρ 2006
  • Τόπος: Άρτα
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #17: Τρι 31 Αυγ 2010, 19:44 »
Παράθεση από: "anastazio"
Με πρόλαβε ο Νεκτάριος ...
Μπα, εγώ. :)
Φιλικά, Άκης

Αποσυνδεδεμένος noti30

• Νέο Μέλος
  • *
  • Ημερομηνία εγγραφής: Ιουν 2007
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #18: Τετ 1 Σεπ 2010, 00:22 »
Olorin καλημερα τι ενοεις με αυτο και πως γινεται? αν εχεις φωτογραφια να το δουμε, (Απλός και σίγουρος τρόπος για τεράστιο Gain και πλευρικές απορρίψεις με ελάχιστο αλουμίνιο, εξαιρετικά εξυπηρετικό για εκει που η Digea δεν φτάνει παρα μόνο με τρελό gain.
Επίσης, θα γλύτωνες την ενδοδιαμόρφωση, αφου το gain εκτός bandwidth ειναι πολύ χαμηλό)
 ευχαριστω για την βοηθεια

Αποσυνδεδεμένος pan.nl

• Τακτικό Μέλος
  • **
  • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
  • Τόπος: Amsterdam, NL
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #19: Τετ 1 Σεπ 2010, 00:40 »
Τί εστί "συντονισμένη" κεραία; Ποιά η διαφορά της κεραίας (της παλιάς, όχι των Flash HD) στις φωτογραφίες με τις εν λόγω "χελιδόνες";

Υποθέτω πως με το νέο κεραιοσύστημα βελτιώθηκαν και τα αναλογικά; Η τοποθεσία όντως δύσκολη φαίνεται και νομίζω σας αξίζουν συγχαρητήρια για την όλη υλοποίηση!

Συνδεδεμένος nektarios 1451

• Διαχειριστής
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2007
  • Τόπος: Αρτα
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #20: Τετ 1 Σεπ 2010, 01:02 »
Το απογευμα κατα τις 6μιση εκανα τους διαχωρισμους εκτός και αν το καναμε ταυτοχρονα.

Το αναλογικο σημα μπορουμε να το εξουδετεροσουμε για να δουμε το ψηφιακο.Το ψηφιακο μπορτουμε να το απομονοσουμε για να δουμε το αναλογικο καθαρα?

Στο ΚΑναλι στην Πρεβεζα το 31 και 48 ερχονται απο Ιταλια ισχυρα ψηφιακα σηματα και πνιγουν την εικονα απο αντεενα και μεγκα
GATE 7
Rock Tuesdays στον Αμβρακια fm στις 21:00 Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Δεκτης Octagon SF8008
Clarke Tech 4100HD Plus αραχτος
LNB Mti λευκό
Hirschmann αλουμινιου 85Χ90
μοτερ SG 2100A 76.5E - 5E
Ραδιοφωνικοι δέκτες: Sencor SRD 6600, Fujitsu

Αποσυνδεδεμένος MCelliotG

• Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
  • SatLeo Legend
  • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #21: Τετ 1 Σεπ 2010, 02:49 »
Θανάση, αυτό το σύστημα πρέπει όπως είναι αυτούσιο να το βάλεις στην ΑΠΟΛΥΤΗ πρόκληση!
Δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης! :shock:  :shock:
Αν δεν το έχεις δει αυτό το πράγμα, δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί μιλάμε (ο Τάσος είδε εν μέρει)! 8)
Δέκτες:Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB:Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο:MABO 130X144/Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο:45W - 95E

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #22: Τετ 1 Σεπ 2010, 04:20 »
Παράθεση από: "pan.nl"
Τί εστί "συντονισμένη" κεραία; Ποιά η διαφορά της κεραίας (της παλιάς, όχι των Flash HD) στις φωτογραφίες με τις εν λόγω "χελιδόνες";

Υποθέτω πως με το νέο κεραιοσύστημα βελτιώθηκαν και τα αναλογικά;
Φυσικά βοηθάει και τα αναλογικά, αφού η συστοιχία βελτιώνει την απολαβή σε μια τοποθεσία που τα αναλογικά σήματα έρχονται πάρα πολύ χαμηλά. Δηλαδή στο τελικό κεραιοσύστημα με τις 4 κεραίες έχω καθαρή απολαβή 6 db μεγαλύτερη από την απολαβή μίας κεραίας, επομένως ο τελικός συντελεστής C/N είναι 6 db καλύτερος από αυτόν της μίας κεραίας.
Δεν ξέρω αν είναι σαφές πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω ...
Πραγματικά η “καθαρή απολαβή” ενός κεραιοσυστήματος, δεν έχει καμία σχέση με την απολαβή που μπορούμε να πάρουμε από μια ενισχυτική διάταξη, δεδομένου ότι οποιοσδήποτε ενισχυτής προσθέτει θόρυβο στο σήμα μας, με εμφανή αποτελέσματα στον τελικό συντελεστή C/N και φυσικά στην ποιότητα της εικόνας που θα δούμε.
Αν υπάρχουν απορίες πάνω σε αυτό, μπορούμε να το συζητήσουμε διεξοδικότερα.

Ένα σημαντικό πρόσθετο στοιχεία για τα αναλογικά, είναι το πρόβλημα που δημιουργείται με την ανάκλαση στη θάλασσα. Αυτό εξαρτάται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες: κυματισμός νερού, υγρασία, θερμική διαστρωμάτωση του αέρα κλπ.
Η εμφάνιση του προβλήματος γίνεται με μια αστάθεια στην εικόνα των αναλογικών καναλιών, με εμφανιζόμενα είδωλα και κυρίως με αυξομείωση της στάθμης του σήματος. Αυτή η αστάθεια στη στάθμη, μπορεί να δώσει μέχρι και 6 db αύξηση σήματος (στην σπάνια περίπτωση συμφασικής πρόσπτωσης στο δίπολο του απευθείας σήματος και αυτού που ανακλάται στο νερό - στην ακόμα πιο σπάνια περίπτωση όπου έχουν ίσο πλάτος), το συνηθισμένο όμως είναι η μείωση του σήματος, μερικές φορές πολλά db χαμηλότερα.
Αυτό συμβαίνει πολύ τακτικά, όταν τα σήματα έχουν διαφορά φάσης που πλησιάζει τις 180 μοίρες.
Διευκρινίζω ότι όταν αναφέρομαι σε διαφορά φάσης, εννοώ τις καθυστερήσεις χρόνου που προέρχονται από την μεγαλύτερη απόσταση που διανύει το ανακλώμενο κύμα στη διαδρομή πομπός-ήρεμο νερό-δίπολο, σε σχέση με αυτό που προσπίπτει απ' ευθείας στο δίπολο.

Το πρακτικό αποτέλεσμα των παραπάνω (και όχι μόνο) ήταν η μείωση της στάθμης των λαμβανόμενων σημάτων ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Επειδή μάλιστα η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες εξαρτιόταν από πολλές παραμέτρους, η μείωση της στάθμης δεν ήταν σταθερή σε κάποια κανάλια, αλλά ρολάριζε ανάλογα με τη μέρα: άλλες φορές για παράδειγμα την "άκουγε" το Mega στο 25 το οποίο την επόμενη μέρα μπορεί να ήταν μια χαρά - άλλες φορές το πρόβλημα εμφανιζόταν περισσότερο πχ στο Star του 29 και το Mega μπορεί να μην είχε κάποια αλλοίωση.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί μια που αναφέρεται σε πολλές παραμέτρους και πολλά κανάλια, είναι δυνατό όμως να ελαχιστοποιηθεί περιορίζοντας τη γωνία ημισείας ισχύος στο κατακόρυφο διάγραμμα ακτινοβολίας.
Αυτό γίνεται εύκολα με δύο κεραίες σε κατακόρυφη σύζευξη ...

Επειδή εγώ είχα πρόβλημα με την παρεμβολή του αναλογικού 48 στο ψηφιακό 48, χρειαζόμουν μία οριζόντια συστοιχία με τις δύο κεραίες σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους, για να μηδενίσω την παρεμβολή του αναλογικού. Το παραπάνω ισχύει για μία μόνο συχνότητα.
Επειδή όμως είχα και το πρόβλημα ανακλάσεων στο νερό, χρειαζόμουν και μία κατακόρυφη συστοιχία για να περιορίσω την γωνία του κατακόρυφου λοβού σε όλο το φάσμα των UHF.
Αυτό που υλοποίησα εν τέλει, ήταν δύο όμοιες οριζόντιες συστοιχίες, σε κατακόρυφη ζεύξη μεταξύ τους.
Με αυτό τον τρόπο πέτυχα και τους δύο στόχους μου, έτσι λοιπόν εκτός από το ότι κατάφερα να δω εικόνα από το stream του ψηφιακού 48, κατάφερα να βελτιώσω την ποιότητα και σταθερότητα της εικόνας και σε όλα τα αναλογικά του Υμηττού.

Για τις συντονισμένες κεραίες να σου πω ότι μακροσκοπικά δεν έχουν κάποια διαφορά από τις απλές, αν τις δεις όμως προσεκτικά θα διαπιστώσεις ότι όλα τα μεγέθη (δίπολο, κατευθυντήρες, απόσταση μεταξύ τους κλπ), είναι μεγαλύτερα από τις απλές.
Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο:
Όταν αναφερόμαστε στην απολαβή μιας κεραίας UHF και λέμε ότι αυτή είναι πχ 16 db, στην πραγματικότητα μιλάμε για την μέγιστη απολαβή της. Στις περισσότερες κεραίες UHF η μέγιστη απολαβή παρατηρείται (ανάλογα με τον κατασκευαστή) κάπου στα κανάλια 50 έως 65.
Όμως η ίδια κεραία έχει πολύ χαμηλότερη απολαβή σε χαμηλότερες συχνότητες - για το παράδειγμά μας της κεραίας των 16 db, θα έλεγα ότι στο κανάλι 21 η απολαβή της δεν θα είναι πάνω από 10-11 db.
Αυτό γενικά είναι αποδεκτό, μια που συνήθως χρειαζόμαστε κεραίες για ολόκληρη την μπάντα των UHF, αλλά και επειδή οι απώλειες διάδοσης στις χαμηλές συχνότητες είναι μικρότερες από τις απώλειες διάδοσης στις ψηλές συχνότητες και έτσι αντισταθμίζεται η μικρότερη απολαβή της κεραίας, από την μικρότερη απώλεια σήματος στη διάδοση - έρχεται δηλαδή "μια η άλλη".

Έχουμε όμως κάποιες περιπτώσεις όπου δεν ενδιαφερόμαστε για ολόκληρη τη μπάντα, αλλά μόνο για ένα συνεχόμενο τμήμα της ή για ένα μόνο κανάλι.
Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να κατασκευαστούν (και κατασκευάζονται) κεραίες, οι οποίες έχουν τη μέγιστη απολαβή στις συγκεκριμένες συχνότητες.
Δηλαδή για το παράδειγμά μας, να έχουν απολαβή 16 db σε όλα κανάλια για τα οποία είναι συντονισμένες.
Δηλαδή η κεραία SG-2129/16 έχει 16 db στα κανάλια 21 έως 29, η κεραία SG-2436/16 έχει 16 db στα κανάλια 24 έως 36 κλπ.
Αυτές λοιπόν είναι οι συντονισμένες κεραίες και για τους λόγους που περίγραψα παραπάνω σωστά έγραψε ο Γιάννης νωρίτερα “συντονισμένες μονοκάναλες κεραίες (που ποτέ δεν ήταν ακριβώς μονοκάναλες, αλλά τεσπα... )”.
Επειδή λοιπόν είναι κεραίες που γενικά προορίζονται να κάνουν λήψη σε ένα χαμηλότερο τμήμα του φάσματος από τις απλές (broadband), δηλαδή λειτουργούν σε μεγαλύτερο μήκος κύματος, έχουν και τις αντίστοιχα μεγαλύτερες φυσικές διαστάσεις.
Τυχαίνει να έχω εδώ κεραία ίδιου σχεδόν τύπου με την συντονισμένη. Αν μπορέσω τις επόμενες μέρες, θα βγάλω και θα σηκώσω μια φώτο με τις δύο κεραίες δίπλα-δίπλα για να δεις τις διαφορές τους.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #23: Τετ 1 Σεπ 2010, 04:43 »
Παράθεση από: "nektarios 1451"
Το αναλογικο σημα μπορουμε να το εξουδετεροσουμε για να δουμε το ψηφιακο.Το ψηφιακο μπορτουμε να το απομονοσουμε για να δουμε το αναλογικο καθαρα?

Στο ΚΑναλι στην Πρεβεζα το 31 και 48 ερχονται απο Ιταλια ισχυρα ψηφιακα σηματα και πνιγουν την εικονα απο αντεενα και μεγκα
Φυσικά και μπορούν.  :)  8)
Με την μόνη παρατήρηση ότι ο πλήρης μηδενισμός του σήματος για το ανεπιθύμητο κανάλι, μπορεί να γίνει μόνο για μία συχνότητα και όχι για ολόκληρο το φάσμα.
Βέβαια και στο υπόλοιπο φάσμα θα βελτιωθεί η κατάσταση, μια που με την οριζόντια συστοιχία κεραιών στενεύουμε πολύ το οριζόντιο διάγραμμα και εξασθενούμε ότι βρίσκεται εκτός της στενής κατεύθυνσης λήψης, αλλά πλήρη εξάλειψη της παρεμβολής μπορείς να έχεις μόνο σε ένα κανάλι.

Εκτός βέβαια αν πρόκειται για μεγάλη εγκατάσταση που αξίζει τον κόπο και το κόστος (ή αν είναι κάποιος πολύ ... μερακλής).
Μπορεί να στήσει τότε δύο συστοιχίες - μια για το κάθε κανάλι - και να τις αναμίξει σε κάποιο HeadEnd (ή ακόμα και σε κάποιο οικονομικό ενισχυτή - mini HeadEnd σαν αυτά της σειράς Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε).   8)
Θανάσης Κυριακόπουλος

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #24: Τετ 1 Σεπ 2010, 04:55 »
Παράθεση από: "mcelliot_g"
Θανάση, αυτό το σύστημα πρέπει όπως είναι αυτούσιο να το βάλεις στην ΑΠΟΛΥΤΗ πρόκληση!
Δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης! :shock:  :shock:
Αν δεν το έχεις δει αυτό το πράγμα, δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί μιλάμε (ο Τάσος είδε εν μέρει)! 8)
Σου έχω υποχεθεί Ηλία μου ότι στο επόμενο ταξίδι μου επάνω, θα φροντίσω να έχω μια μέρα ελεύθερη για να παίξουμε με αυτά και να κάνουμε το χόμπυ μας.

Στο μεταξύ πειραματίζομαι με πολύ μικρές κεραίες (με τις mini Flash) για να δω αν ισχύει αυτό που σου είχα πει να κάνεις με τον Τάσο: να δοκιμάσετε μια ζεύξη στις μετρήσεις σας με μικρές κεραίες, τις INU-F09 με το μικρό μέγεθος που είναι ότι πρέπει για "κινητές" μετρήσεις.
Είμαι ακόμα στο εξοχικό με διάθεση για "παιχνίδια" στην ταράτσα, έτσι τις επόμενες μέρες θα σου πω περισσότερα για τη ζεύξη με τις μικρές κεραίες.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• Διαγραμμένο Μέλος
  • SatLeo Legend
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #25: Τετ 1 Σεπ 2010, 09:54 »
Παράθεση από: "Thanassis"
...για να δω αν ισχύει αυτό που σου είχα πει να κάνεις με τον Τάσο: να δοκιμάσετε μια ζεύξη στις μετρήσεις σας με μικρές κεραίες, τις INU-F09 με το μικρό μέγεθος που είναι ότι πρέπει για "κινητές" μετρήσεις.
Την έχω ζητήσει εδώ και καιρό την INU-F09 απο τον τοπικό dealer της IKUSI αλλά δεν την είχε stock
Ελπίζω να την έφερε πλέον ...

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #26: Τετ 1 Σεπ 2010, 22:47 »
Από ότι βλέπω Τασο δεν έχει πάραγγείλει τέτοιες κεραίες τους τελευταίους μήνες.
Όμως η INU-F09 είναι υπό κατάργηση, μια που ήδη κυκλοφόρησε η nano FlasHD σε αντίστοιχη τιμή, με ανάλογα χαρακτηριστικά και πολύ πιό "μουράτη".

Θα σου πρότεινα λοιπόν να κάνεις μια δοκιμή με αυτή, την οποία θα την έχει διαθέσιμη ο Νίκος σε 10 περίπου μέρες.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• Διαγραμμένο Μέλος
  • SatLeo Legend
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #27: Πεμ 2 Σεπ 2010, 18:56 »
Ok , μόλις την φέρει θα αγοράσω μια και θα κάνω και τις συγκρίσεις !

Αποσυνδεδεμένος ikulias

• Νέο Μέλος
  • *
  • Ημερομηνία εγγραφής: Φεβ 2010
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #28: Τρι 14 Σεπ 2010, 12:35 »
Μια ωραία πρόταση που είχα κάνει  για τον Ηλία και τον Τάσο για της πολύ καλές αναφορές  τους στην απάντηση 10.

Αποσυνδεδεμένος ikulias

• Νέο Μέλος
  • *
  • Ημερομηνία εγγραφής: Φεβ 2010
(Χωρίς τίτλο)
« Απάντηση #29: Τρι 14 Σεπ 2010, 12:39 »
Θανάση άψογη η παρουσίαση σου.

* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ [ΠΖ 04]  Μέλος: mostwebradio Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/11/2024 (15:17)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [ΠΖ 02-03]  Μέλος: eliascomtest Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/11/2024 (14:07)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΑΤΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟ & ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 09]  Μέλος: paksat Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/11/2024 (13:57)
* Απ: Ειδήσεις - Νέα σχετικά με τη Nova  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: NOVA 22/11/2024 (13:08)
* Απ: Λήψη Yamal 402 @ 54.9° East  Μέλος: MCelliotG Φόρουμ: Δορυφορικές λήψεις γενικά 22/11/2024 (12:43)
* Απ: Ειδήσεις - Νέα σχετικά με τη Nova  Μέλος: MCelliotG Φόρουμ: NOVA 22/11/2024 (12:41)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο νομού ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  Μέλος: giannis 6 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (12:32)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο νομού ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (12:20)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο νομού ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  Μέλος: thanost Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (11:57)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο νομού ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  Μέλος: giannis 6 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (10:34)
* Απ: Λήψη Yamal 402 @ 54.9° East  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Δορυφορικές λήψεις γενικά 22/11/2024 (10:02)
* Απ: Ειδήσεις - Νέα σχετικά με τη Nova  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: NOVA 22/11/2024 (10:00)
* Απ: Ποδοσφαιρο σε FΤΑ μεταδοση  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 22/11/2024 (09:46)
* Απ: Λήψη Yamal 402 @ 54.9° East  Μέλος: adonis1 Φόρουμ: Δορυφορικές λήψεις γενικά 22/11/2024 (09:45)
* Απ: Αθλητικές μεταδόσεις ΣΗΜΕΡΑ  Μέλος: maarinos Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 22/11/2024 (09:38)
* Απ: Old satellite viewing cards  Μέλος: Hugocz Φόρουμ: General Questions 22/11/2024 (08:17)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: mariosblackman Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (07:39)
* Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: mariosblackman Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (07:21)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: aorguru Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (05:17)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: Chris_S Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (03:40)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (02:47)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: a66fm Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (02:07)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: aorguru Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (02:03)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΑΙΤΩΛΙΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, ΚΥΘΗΡΑ [ΠΖ 06]  Μέλος: mostwebradio Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/11/2024 (01:39)
* Απ: Ειδήσεις - Νέα σχετικά με τη Nova  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: NOVA 22/11/2024 (01:33)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 22/11/2024 (00:09)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΑΙΤΩΛΙΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, ΚΥΘΗΡΑ [ΠΖ 06]  Μέλος: eliascomtest Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 21/11/2024 (23:49)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: aorguru Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 21/11/2024 (23:44)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΑΙΤΩΛΙΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, ΚΥΘΗΡΑ [ΠΖ 06]  Μέλος: nogyo.exe Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 21/11/2024 (23:15)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΑΙΤΩΛΙΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, ΚΥΘΗΡΑ [ΠΖ 06]  Μέλος: eliascomtest Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 21/11/2024 (22:24)