Το χρησιμοποιώ χρόνια τώρα, δείχνει μόνο την οπτική επαφή αλλά σου δίνει μία καλή ιδέα της υποθετικής κάλυψης!
Στάλθηκε από το Xperia Z μου μέσω tapatalk.
Αν έχεις τα στοιχεία της εκπομπής (ισχυς πομπου,απωλειες ,κερδος κεραιας ,ακτινοβολούμενη ισχυ οριζόντια και κατακόρυφα) είναι εύκολο να υπολογίσεις το πεδίο σε συγκεκριμμένο σημείο λήψης αν αυτό έίναι σε οπτική επάφη με τον πομπό.
Το παραπάνω αποτέλεσμα είναι το πιο αισιόδοξο σε σχέση με την πραγματικότητα.Για πιο ακριβή σε σχέση με την πραγματικότητα αποτελέσματα στον υπολογισμό του λαμβανόμενου σήματος χρησιμοποιούνται μαθηματικά μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη το εδαφικό ανάγλυφο και υπολογίζουν για κάθε σημείο λήψης του χαρτη παράγοντες όπως σκίαση της πρώτης ζώνης fresnel,διαθλάσεις,ανακλάσεις κλπ.
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα είναι ο χάρτης οπτικής επαφής λαμβάνοντας υπόψη και την οικιστική δομή της περιοχής λήψης (πληροφορίες clutter όπως λέγονται...).
Για τους έμπειρους μόνο το google earth φτάνει.....