Το Gap Filler σαν έννοια, είναι η διάταξη που "γεμίζει τα κενά" στη μετάδοση των ραδιοσυχνοτήτων. Που καλύπτει δηλαδή με σήμα τις περιοχές που δεν καλύπτονται από τα Κέντρα Εκπομπής.
Επειδή η Ελλάδα έχει πολύ ιδιόμορφο ανάγλυφο που εμποδίζει την διάδοση των ραδιοκυμάτων, εκτός από τα μεγάλα κέντρα εκπομπής που θα καλύψουν τις μεγάλες πόλεις και ευρύτερες περιοχές, θα χρειαστεί ένας μεγάλος αριθμός Gap Fillers για να καλυφθεί και το τελευταίο χωριό.
Επειδή η ψηφιακή εκπομπή δεν απαιτεί όπως η αναλογική ισχυρά σήματα στη λήψη, τα Gap Fillers μπορούν να έχουν ψηφιακή ισχύ πολύ μικρότερη από την ισχύ που είχαν οι αναλογικοί αναμεταδότες και συνήθως κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες milliwatt μέχρι λίγες δεκάδες watt.
Gap Fillers υπάρχουν ουσιαστικά
τριών ειδών:
1. Αυτά που λειτουργούν με
ψηφιακό μεταλλάκτη - στην ίδια λογική δηλαδή με τους αναλογικούς αναμεταδότες.
Χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις όπου το σήμα λήψης είναι άριστο - δηλαδή το MER και το CBER έχουν πολύ καλές τιμές στη λήψη. Η εκπομπή γίνεται σε διαφορετική συχνότητα από τη λήψη.
2. Αυτά που λειτουργούν με
αναγεννητή σήματος (regenerator).
Επειδή "αναγεννούν" το σήμα, διορθώνοντας τα όποια λάθη δημιουργούνται από κακές συνθήκες διάδοσης, παρεμβολές, αδύνατο σήμα κλπ - το κάνουν δηλαδή παρόμοιο με αυτό που βγήκε από τον αρχικό πομπό - χρησιμοποιούνται όταν το σήμα λήψης που φτάνει στους ψηφιακούς αναμεταδότες δεν έχει άριστα χαρακτηριστικά. Η εκπομπή γίνεται και εδώ σε διαφορετική συχνότητα από τη λήψη.
3. Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη νέα συχνότητα για την αναμετάδοση του ψηφιακού stream ή απλά δεν πρεπει να χρησιμοποιηθεί άλλη συχνότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί gap filler με
echo canceler.
Η μονάδα echo canceler επιτρέπει την αναμετάδοση ενός ψηφιακού stream στην ίδια συχνότητα με τη λήψη και το κρίσιμο σημείο αφορά την ηλεκτρική απομόνωση του σήματος που εκπέμπεται τοπικά από το σήμα που λαμβάνεται από την κεραία λήψης,
χωρίς να δημιουργείται
ανάδραση. Αυτή ακριβώς τη δουλειά κάνει το echo canceler ...
Οι παραπάνω περιπτώσεις Gap Fillers δεν χρησιμοποιούν σαν πηγή σήματος ζεύξη με οπτική ίνα, ούτε ψηφιακούς διαμορφωτές συγρονισμένους με GPS ώστε να δημιουργήσουν μονοσυχνοτικό δίκτυο (SFN).
Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το κοστολόγιο σε προσιτά επίπεδα -
πολύ πιο κάτω από το κόστος κανονικού πομπού με πηγή οπτική ίνα και συγρονισμό GPS.
Φυσικά το κόστος διαφοροποιείται σε κάθε μία από τις παραπάνω 3 περιπτώσεις, καθώς και από την απαιτούμενη ισχύ εκπομπής, το απαιτούμενο κεραιοσύστημα κλπ, οπότε
satrrstm δεν έχει νόημα η αναφορά κάποιου ποσού.
Αρκετά παραπάνω στοιχεία και τεχνικές λεπτομέρειες για αυτό το αντικείμενο υπάρχουν στα τελευταία άρθρα της ιστοσελίδας Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε.