Ευχαριστούμε πολύ για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες!
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου!
Τι προϋποθέσεις απαιτούνται για να στηθεί ένα SFN? Αρκεί να υπάρχει αδιάλειπτη λήψη του ψηφιακού σήματος ανάμεσα στα σημεία εκπομπής?
Δεν υπάρχει πρόβλημα αν σε κάποιο κέντρο εκπομπής κοπεί το σήμα που το τροφοδοτεί. Τα υπόλοιπα ΚΕ θα συνεχίσουν κανονικά. Θα "χάσουμε" βέβαια την κάλυψη της περιοχής του αντίστοιχου κέντρο εκπομπής.
Η βασική προϋπόθεση για SFN είναι οι αποστάσεις μεταξύ των σημείων εκπομπής. Αυτή η απόσταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους χρόνους που δίνει το χρησιμοποιούμενο Guard Interval.
Π.χ. για Guard Interval = 1/4 ο χρόνος είναι 224μS. Με ταχύτητα διάδοσης την ταχύτητα του φωτός, αν κάνουμε τον υπολογισμό μας δίνει μέγιστη απόσταση 67,2 χιλιόμετρα.
Για GI=1/8 η απόσταση πέφτει στο μισό, δηλαδή 33,6χιλιόμετρα.
Υπάρχουν "κολπάκια" που επιτρέπουν να δώσεις delay σε κάποιους πομπούς και να "ξεγελάσεις" τους δέκτες.
Ετσι έκανε η ΕΡΤ στην αρχή με τα Plus στην αττική, όπου έπαιζε με GI=1/8 ενώ η απόσταση Πάρνηθας-Αίγινας είναι περίπου 50km.
Η βασική ιδέα της λειτουργίας SFN είναι:
Κάθε χρονική στιγμή, από κάθε κεραία εκπομπής θα πρέπει να εκπέμπεται το ίδιο bit. Δηλαδή ΟΛΑ τα κέντρα εκπομπής παίζουν συγχρονισμένα.
Μάλιστα, τα exciter έχουν γίνει "έξυπνα", και ΔΕΝ δίνουν έξοδο αν δεν μπορούν να κάνουν align το εισερχόμενο bitstream με το ρολόι GPS!
Αν έδιναν έξοδο με λάθος χρονισμένο σήμα, τότε θα προκαλούσαν παρεμβολή (η γνωστή "τάπα"!) στα υπόλοιπα κέντρα εκπομπής.