ΨΗΦΙΑΚΗ Ρίχνουν… μαύρο στον ανταγωνισμό
Σε άλλη… συχνότητα η αντιμετώπιση του ΡΙΚ από το κράτος
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών έκανε δεκτό αίτημα της κρατικής τηλεόρασης, όπως συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά σε μεγάλη γεωγραφική έκταση της Κύπρου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών να κάνει αποδεκτό αίτημα του ΡΙΚ για παροχή παράτασης σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του αναλογικού του σήματος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, έρχεται να ρίξει… μαύρο στον ανταγωνισμό εν όψει της εισόδου της κυπριακής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή. Δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των ιδιωτικών καναλιών, το κράτος, μέσω του Υπουργείου Συγκοινωνιών, παρέχει, ουσιαστικά, τη δυνατότητα στο ΡΙΚ να λειτουργήσει σε καθεστώς μονοπωλίου, σε μια μεγάλη πληθυσμιακή και γεωγραφική έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Κύπρου έναντι της Ε.Ε. να εγκαταλείψει το αναλογικό σύστημα τηλεόρασης και να χρησιμοποιεί, πλέον, το ψηφιακό σύστημα, με απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής, αποφασίστηκε όπως όλες οι αναλογικές συχνότητες τερματιστούν τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου 2011, και αντικατασταθούν από το επίγειο ψηφιακό σήμα. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι θα δίνονταν δύο άδειες λειτουργίας δικτύου για εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος. Τη μία άδεια έλαβε το ΡΙΚ με απευθείας ανάθεση το Μάρτιο του 2010, ενώ η άλλη, μέσω διαδικασίας πλειστηριασμού, δόθηκε στη Velister (όπου μετέχουν με ίσα ποσοστά συμμετοχής οι έξι παγκύπριοι τηλεοπτικοί σταθμοί και δύο παροχείς Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών).
Το αίτημα
Παρόλα αυτά, το ΡΙΚ σε επιστολή του (ημερομηνίας 24 Μαΐου 2011), προς το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υπουργείου Συγκοινωνιών, διαβίβαζε πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, «η ψηφιακή κάλυψη θα ολοκληρωθεί μέχρι τη 31η Οκτωβρίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία θα τερματιστούν όλες οι αναλογικές μεταδόσεις παγκύπρια, πλην του ΡΙΚ 1 στο Τρόοδος από το κανάλι CH6 VHF». Στην ίδια επιστολή, υπέβαλλε αίτημα για συνέχιση αναλογικών εκπομπών μετά τις 30 Ιουνίου 2011 για κάλυψη αριθμού κοινοτήτων μέχρις ότου, όπως υποστήριζε, υλοποιήσει το δίκτυο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, που θα καλύπτει όλες τις κοινότητες και δήμους που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε στην επιστολή, το ΡΙΚ θα εξακολουθήσει να εκπέμπει αναλογικά τις εκπομπές ΡΙΚ1 και ΡΙΚ 2 από 59 συγκεκριμένους σταθμούς, αλλά και από σταθμούς που τροφοδοτούν ορισμένους από τους εν λόγω υποσταθμούς, ανάμεσα στους οποίους το Τρόοδος και η Βαβατσινιά.
Η καταφατική απάντηση
Στο αίτημα του ΡΙΚ απάντησε καταφατικά το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών, με επιστολή του ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2011, όπου, στην παράγραφο 2, αναφέρεται επί λέξει: «Σε σχέση με το αίτημά σας για τη συνέχιση εκπομπής του τηλεοπτικού προγράμματος ΡΙΚ 2 από το Τρόοδος στη συχνότητα UHF 31 για σκοπούς αναμετάδοσης από τις 59 κοινότητες που το ΡΙΚ δεν θα καλύπτει από το δίκτυο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μέχρι την 1η Ιουλίου 2011, σας πληροφορώ ότι η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων έχει κάνει αποδεκτό το αίτημά σας. Το ΡΙΚ υποχρεούται να τερματίσει την υπό αναφορά εκπομπή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία έχετε δεσμευτεί ότι θα καλύψετε ψηφιακά τις υπό αναφορά 59 κοινότητες. Σημειώνουμε, επίσης, τη δέσμευσή σας προς την κ. Υπουργό, όπως ενημερώσετε πλήρως τις κοινότητες αυτές, ώστε η μετάβαση και αυτών των κοινοτήτων στο ψηφιακό περιβάλλον να πραγματοποιηθεί ομαλά».
Οι επιπτώσεις
Ενόψει των πιο πάνω, ένα 70% της επικράτειας της Κύπρου -και συνεπώς των τηλεθεατών- από τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου θα μπορεί να παρακολουθεί χωρίς αποκωδικοποιητές το ΡΙΚ, όχι, όμως, και τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εκπέμψουν ψηφιακά από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται, δηλαδή, για εξέλιξη η οποία συνιστά δυσμενή διάκριση έναντι των ιδιωτικών σταθμών και πλήττει εν τη γενέσει του τον ανταγωνισμό στο νέο τηλεοπτικό πεδίο, με το καλημέρα της ψηφιακής εποχής στην κυπριακή τηλεόραση. Και αυτό, με απλά λόγια, καθώς το ΡΙΚ διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι όλων των υπολοίπων ιδιωτικών καναλιών, αφού ο μη τερματισμός της εκπομπής αναλογικού σήματος σημαίνει πως όλοι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν χωρίς αποκωδικοποιήτες μόνο το ΡΙΚ.
Προσπαθεί να τα… διορθώσει η Ερατώ
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες μας, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία έγινε χθες αποδέκτρια της αντίδρασης των ιδιωτικών καναλιών, ανέλαβε πρωτοβουλία διόρθωσης της κατάστασης. Βάσει των ίδιων πληροφοριών μας, η κ. Μαρκουλή φαίνεται να εξασφάλισε για την ώρα δέσμευση του ΡΙΚ για τερματισμό του αναλογικού του σήματος την 1η Ιουλίου, σε ό,τι αφορά το ΡΙΚ 2, όχι όμως και για το σήμα του ΡΙΚ 1. Μείζον ερώτημα, ωστόσο, αποτελεί το πώς και με ποια λογική οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, και συγκεκριμένα το Κέντρο Πληροφόρησης για την Ψηφιακή Τηλεόραση, ενημερώνουν ότι μετά την 1η Ιουλίου, κάποιοι θα συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά ΡΙΚ. Αυτό προκύπτει μέσα από χθεσινή επικοινωνία δημοσιογράφου του «Σίγμα», υπό την ιδιότητα του τηλεθεατή, στον οποίο σε σχετική «απορία» που υπέβαλε, του δόθηκε η απάντηση ότι το ΡΙΚ θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά και μετά την 1η Ιουλίου σε συγκεκριμένες περιοχές.
Πηγή:sigmalive