Μέσα στον Φεβρουάριο υπολογίζει η διοίκηση της ΕΡΤ να παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα περιλαμβάνει και σχετικό οργανόγραμμα, για το οποίο σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει σχετική διαβούλευση.
Χθες, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της ΕΡΤ, με τον κ. Χυτήρη να παρουσιάζει σχετική εισήγηση. Σύμφωνα με αυτήν, στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσα στην επόμενη τριετία και η διαμόρφωση της ενημερωτικής λειτουργίας της, τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.
Τα οικονομικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο που ετοιμάζεται αντιμετωπίζει θέματα λειτουργίας της ΕΡΤ με κύριο άξονα τα οικονομικά. Οπως λέγεται, ήδη έχουν σχεδιαστεί οι προϋπολογισμοί της ΕΡΤ με σχετικές προβλέψεις μέχρι και το 2014. Προβλέπεται μάλιστα για όλες τις χρονιές πλέονασμα από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, στα οποία έχουν προϋπολογιστεί και έξοδα για μεταδόσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντιάλ, Μουντομπάσκετ κ.ά.
Ετσι στο επιχειρησιακό σχέδιο υπολογίζεται ότι οι συσσωρευμένες ζημίες μέχρι και το 2009, που ανέρχονταν σε 119 εκατομμύρια ευρώ και έπεσαν στα περίπου 90 εκατ. ευρώ το 2010, θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί το 2014. Παράλληλα, έχουν ήδη πληρωθεί ή ρυθμιστεί χρέη που είχε η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πηγές από τη διοίκηση της ΕΡΤ επισημαίνουν ότι όλα γίνονται πλέον με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, στα οποία μάλιστα τα πλεονάσματα που θα εμφανίζονται θα είναι μικρότερα από τα πραγματικά, καθώς για παράδειγμα προπληρώνονται ήδη δόσεις για αθλητικά γεγονότα, έξοδο όμως το οποίο εμφανίζεται συνολικά στον προϋπολογισμό της χρονιάς που αυτό πραγματοποιείται. Μέρος των πλεονασμάτων θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την αγορά νέων προγραμμάτων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΡΤ.
Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ αναμένεται να ξεκινήσει και η διαβούλευση για το νέο οργανόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Παράλληλα, εξετάζονται θέματα που αφορούν την ενίσχυση του τομέα ενημέρωσης, τη δορυφορική τηλεόραση, καθώς και ένας «ΕΡΤικός Καλλικράτης», κυρίως για τους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς και τα βραχέα, ενώ εξετάζονται σενάρια και για τα ψηφιακά κανάλια, μεταξύ των οποίων και η συνένωση ή και κατάργηση των Σινέ+ και Σπορ+ για να εκπέμπονται (σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον) συγκεκριμένα προγράμματα, όπως σημαντικά αθλητικά γεγονότα, με σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια τηλεόρασης, Λένα Χοϊδά, ανακάλεσε τελικά την παραίτησή της και παραμένει κανονικά στη θέση της. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τοποθετηθεί νέο πρόσωπο στη θέση της διεύθυνσης προγράμματος, από την οποία απομακρύνθηκε η Ευαγγελία Τσιλίκουνα, ενώ θα καλυφθούν και άλλες διευθυντικές θέσεις (Ενημερωτικών Εκπομπών, Πολυμέσων, Διοικητικής Μέριμνας και Μουσείου-Αρχείου), για τις οποίες έχει ήδη γίνει εσωτερική προκήρυξη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ / Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
πηγη: απο το enet.gr