Βρέθηκα και εγώ στο ραδιοφωνικό Λονδίνο του Νότου (που λέει και ο thanost) και σας στέλνω το ραπόρτο μου κατά σειρά συχνότητας:
• 87.5: Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός που δικτυώνεται με τον Blackman και μεταδίδει λαϊκή μουσική συστήνεται πλέον μέσω του RDS του ως Ράδιο Ωμέγα. Ο «πλανητάρχης των FM» δεν ξεχνάει την αγροτική Μεσσηνία, στην οποία εκπέμπει αδιάλειπτα από τη δεκαετία του '90 έχοντας περάσει μέσα στα χρόνια και από τους 99.1 και τους 106.5. Ο τοπικός σταθμός διαθέτει πλέον εδώ και λίγο καιρό RDS και έχει βελτιώσει την ποιότητα ήχου. Το σήμα είναι πιο ισχυρό στα δυτικά της πόλης, αλλά και στην Εθνική Οδό προς Μεγαλόπολη, μέχρι και τη διασταύρωση για Πύργο. Αντίθετα η λήψη εξασθενεί σημαντικά στον ανατολικό συνοικισμό και στο δρόμο προς Μάνη. Το όνομα «Ράδιο Ωμέγα» το είχαμε συναντήσει τελευταία στην Πελοπόννησο στην Πάτρα στους 90 των FM (και για μια μικρή περίοδο με αναμετάδοση στην Τρίπολη) ως ραδιόφωνο του ομίλου της εφημερίδας "Πελοπόννησος".
90.0: Ο πρώτος ερασιτέχνης της μπάντας με ένα σποτάκι «σαν Jukebox σαν παλιό ραδιόφωνο», θα έλεγα ότι είναι καινούργιος αν και υπήρχαν στο παρελθόν και άλλοι ερασιτέχνες στην ίδια συχνότητα, μπορεί και ίδιος. Μεταδίδει ελληνική μουσική που κυμαίνεται από νέο κύμα έως παλιά λαϊκά. Στις 26 Δεκέμβρη είχε και ζωντανή εκπομπή στην οποία έδωσε ένα κινητό που τελειώνει σε 766. Τις υπόλοιπες ώρες έπαιζε λίστες. Εξαιρετικά ισχυρό σήμα και εμβέλεια εφάμιλλη των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, με κάλυψη σε ολόκληρη την πόλη αλλά και στην Εθνική προς Μεγαλόπολη. Η συχνότητα ανήκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε έναν από τους λίγους ελληνικούς ροκ σταθμούς της Ελλάδας το «Ράδιο Αντίδραση».
• 92.7 & 100.7: Ο πιο ισχυρός ίσως ερασιτέχνης, ο οποίος μάλιστα διαθέτει και δεύτερη συχνότητα στους 100,7. Σε προηγούμενες αναφορές είχε αναφερθεί ως «Μουσικός ερασιτέχνης», πλέον μέσω του RDS του συστήνεται ως “Radio GR” και εύχεται και «Χρόνια Πολλά». Για αρκετές ώρες σήμερα και ίσως και χτες μετέδιδε μόνο κενό. Θα συμφωνήσω με παλιότερη αναφορά ότι οι 100,7 έχουν καλύτερη λήψη μέσα στην πόλη και οι 92,7 προς τα Βόρεια, παρόμοια με τον Αετό. Ο συγκεκριμένος ερασιτέχνης περνάει πολύ άνετα κατά καιρούς και στη Σπάρτη και τη Μεγαλόπολη.
• 93.0: Παραμένει εκτός αέρα για πάνω από ένα χρόνο το Ράδιο Μεσσήνη, παρότι αναφέρεται ακόμη ως ενεργό στη λίστα του ΕΣΡ. Τη σκυτάλη της αναμετάδοσης του αθηναϊκού Σκάι έχει πάρει το Ράδιο Νίκη στους 96,4.
• 93.6: Εδώ και χρόνια έχει κλείσει ο αναμεταδότης του Ράδιο Κυπαρισσία στην Καλαμάτα, ωστόσο πιθανότατα ακούγεται με τοπικό αναμεταδότη στην Κυπαρισσία και τη Νότια Ηλεία.
• 97.3: Τον ματιάξαμε τον πιλότο του RDS του Best. Δεν ξέρω πώς βγαίνει στις άλλες πόλεις αλλά στις σημερινές μου μετρήσεις δυσκολεύτηκα πολύ να λάβω κείμενο PS από τον εν λόγω σταθμό μέσα στο κέντρο και μάλιστα σε ταράτσα.
• 97.7: Φέρον. Νομίζω εδώ είχαμε έναν ερασιτέχνη.
• 98.5: Φέρον για μεγάλο κομμάτι της μέρας στις 26 και 27/12, σήμερα το απόγευμα κάποια στιγμή επανήλθε. Όπως γράφτηκε και στα άλλα νήματα, πρόκειται για σταθμό της Τρίπολης, ο οποίος ωστόσο αναμεταδίδεται μόνο στην Καλαμάτα και την Κόρινθο μετά από βλάβες που έπαθαν οι πομποί της Αρκαδίας.
• 98.8: Συνεχίζει κανονικά ο Music FM. τα σποτάκια του μου θυμίζουν το Cosmic Radio
• 100.0 & 106.5: Και στη σημερινή μέτρηση άφαντος ο συμπαθής μου Up Town 100 με την ηλεκτρονική μουσική, ο οποίος ωστόσο μέσα στις δεκαετίες μια εξαφανίζεται μια εμφανίζεται, ανάλογα την περίπτωση και τη σεζόν. Στη συχνότητα για κάποιο περίεργο λόγο μεταδίδεται το πρόγραμμα του Γαλαξία 101 (Ευαγγελική Εκκλησία “Χριστιανισμός”). Ο τελευταίος έπαιζε και στους 106,5 στα βόρεια της Μεσσηνίας, πιθανότατα από Αετό.
• 101.7: άφαντος ο Rat FM
• 102.5: Επιβεβαιώνω τον ερασιτεχνικό «Έλληνας FM» με RDS (πρώτη φορά τον πιάνω εγώ, φρέσκος) και επίσης διευρυμένη εμβέλεια στα πέριξ της πόλης. Όλη μέρα ήταν κλειστός και άνοιξε περί τις 7 το βράδυ με ζωντανή εκπομπή και μουσική από 45άρια.
• 102.8: άφαντος ο Σκάι Αρκαδίας που είχε εμφανιστεί εδώ ένα φεγγάρι
• 103.3: άφαντος και ο «Πειρατικός Σταθμός» με τα σποτάκια από ελληνικές ταινίες
• 104.1: Με λαϊκή μουσική ο ερασιτέχνης που καμπανίζει στην Εθνική ανάμεσα στη Μεσσήνη και την Αφεία, και ασθενές σήμα και μέσα στην Καλαμάτα. Σε κάποιες σελίδες στο FB είχε στο παρελθόν αναφερθεί ως “Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο Μεσσηνίας”
• 104.8: Συνεχίζει ο ανώνυμος και χωρίς διαφημίσεις στους 104,8, του οποίου το μουσικό προφίλ ομοιάζει με αυτό του Melody, του οποίου του είχε ανακληθεί η άδεια πριν κάποια χρόνια.
• 105.8: Συνεχίζει να εκπέμπει φέρον, στη συχνότητα του συμπαθούς εναλλακτικού ραδιοφώνου “Σταθμός”, πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του. Ο σταθμός φέρεται να διαθέτει ακόμη ΒΝΛ στη λίστα του ΕΣΡ, ίσως γι’ αυτό.
• 106.1: Ερασιτέχνης με λαϊκή μουσική, με δυνατό σήμα μέσα στην πόλη (κέντρο και ανατολικός συνοικισμός).
• 106.3: Το Radio Fahrenheit δεν παίζει πια μέσα στην Καλαμάτα, αλλά στα Βόρεια, πιο πιθανό από την περιοχή του Αετού. Άλλος ένας ερασιτέχνεις που διαθέτει και RDS
• 107.5: Ερασιτέχνης με λαϊκά και εμβέλεια μέσα στην πόλη.