Ισχύουν τα άνω. Δεν υπάρχει "ποσόστωση" σχετικά με το αν παίζει το συνολικό κέρδος* του ενισχυτή σημασία ή η μέγιστη στάθμη εξόδου. Αυτά τα νουμερα υποτίθεται οτι ειναι για να βοηθήσουν τον τεχνικό με το πεδιόμετρο να κάνει εναν υπολογισμό, ωστε συνάρτησει των εξασθενήσεων στις μπρίζες, να δώσει ενα σωστό συνολικό αποτέλεσμα χωρίς μπουκώματα και τα λοιπά. Ο προγραμματιζόμενος ειναι "μεταξωτό" και δεν ειναι καιροι για τέτοια**.
Αν μερικά κανάλια εχουν καλό σήμα και άλλα εχουν χιόνια, αυτό σημαινει οτι θές εναν
ενισχυτή με μεγάλη σταθμη εξόδου.
Η τηλεόραση μπορεί να ανταπεξέλθει σε μεγαλες διαφορές σταθμών εξόδου του ενισχυτή, συνήθως σε παράλογα ισχυρές στάθμες (χάρη στο κύκλωμα AGC που εχει περιοχή περίπου 45db ΚΑΙ ΑΝΩ, απο 50dbμV μεχρι και πάνω απο 100 dbμV (δρά μειώνοντας το κέρδος της ωστε να δειχνει αδύναμα και δυνατά κανάλια το ίδιο εντός αυτής της περιοχής). Αρα η τηλεόραση θέλει ισχυρό σήμα για να δείξει τα κανάλια σωστά, αφου "σκέφτεται" προς τα "κάτω".****
Αν πιάνεις 10 πομπους η μέγιστη εξοδος του ενισχυτή ειναι π.χ. 120dbμV - 30db (10 X -3db) = 90dbμV για το καθένα, αν όλα εχουν ίδια στάθμη.
Τι άλλο γίνεται; Αφαίρεσε απο την ενίσχυση ανα κανάλι (π.χ. 90dbμV) το κέρδος (π.χ. 30db) και καταλήγεις με 60dbμV. Βγάλε και άλλα 20 (η δυναμική περιοχή της 1ης βαθμίδας - τρέχα γύρευε τωρα τι ειναι αυτό) και καταλήγεις με 40dbμV. Βάλε κι άλλα 3db θόρυβο της 1ης βαθμίδας (το low noise που γράφουν όλοι πάνω) και θα καταλήξεις με 43dbμV.
Που σημαίνει οτι αν ο ενισχυτής του παραδείγματος (κεντρικός) λάβει σήματα κάτω απο 43dbμV σε κάποιο κανάλι η εικόνα που θα δείξει θα εχει χιόνια, μακάρι να την ενισχύσεις μετά την έξοδό του με τον κεντρικό πομπό του Mega στο 25 του Υμηττου!!!!!! Απλά γιατι θα ενισχύεις και τα... χιόνια, ήτοι τον θόρυβο της 1ης ενισχυτικής βαθμίδας! Καταλήγεις λοιπόν με ενα σήμα π.χ. 40dbμV ως εξής: 43 κατώφλι -40 το σήμα θα εχουμε 3 db θόρυβο. 40 +3 + 30 κέρδος = 73dbμV@75Ω. Η εικόνα όμως αν και 73 dbμV θα ειναι πίτα στα χιόνια, αφου η μισή ενέργεια της (-3db) θα ειναι θόρυβος! Ειναι τρελό, αλλά ακριβό και οδυνηρό να το πάθει κανείς. Και ειναι και ο λόγος για τον οποιο, οσα db ενίσχυση και να εχεις, αν δεν υπάρχει τίποτε να ενισχύσεις, πάλι χιόνια θα βλέπεις. Αλλοιως θα βαζαμε εναν ενισχυτη 200db και θα πιάναμε με.. ανάκλαση απο το φεγγάρι! Ειναι ο λόγος για τον οποιο μιλάμε στα δορυφορικά για LNB 0,3db και κάτω.
Για να πετύχεις τέτοιες στάθμες στην εισοδο του ενισχυτή πρέπει να εχεις την κατάλληλη κεραία για την περίπτωση, και το μικρότερο δυνατό μήκος καλωδίου απο την κεραία στον ενισχυτή*** Αν δοκιμάσεις απλά να τον "γκαζώσεις" ωστε να φύγουν τα χιόνια, (και επειδή όντας μή προγραμματιζόμενος θα ενισχύσεις και τα ισχυρά) θα περάσεις τα 90dbμV ανα κανάλι και
θα μπουν τα ισχυρότερα κανάλια στα ασθενή και θα δεις τον επίφοβο "σταυρό" της εικόνας του ισχυρου στο αδύνατο που ειχε χιόνια! Θα αναγκαστείς να μειώσεις πάλι την ενίσχυση για να φύγει ο σταυρός, να σου τα πάλι τα χιονάκια! Για τα ψηφιακά βεβαια δεν συζητάμε κάν, οπου "σταυρός" βάλε "No signal" ή αν προτιμάς σε μπάρες,
[highlight=#3366ff]Signal:100% =====================[/highlight][highlight=#3366ff]Quality: 0% ................................................ [/highlight]Οπότε, η λύση;
Γι αυτους τους λόγους θέλεις μια πολύ καλη κεραία, εναν ενισχυτή ΙΣΤΟΥ με καλή (μεγαλύτερη απο 115dbμV) στάθμη εξόδου, τοποθετημένο 2 μέτρα κάτω απο την κεραία, να κατεβείς κάτω στο δώμα ή στο σημείο διακλάδωσης οπου θα μπεί το τροφοδοτικό του, και να διακλαδώσεις σε εκείνο το σημείο με εναν διακλαδωτή 1 προς 3 (αφου εχεις τρείς τηλεοράσεις) με εισόδο κι εξόδους τυπου F (f-type, τα "δορυφορικά" φισάκια) για να εισαι σίγουρος οτι κάθε ευρώ σου θα πιάσει τόπο.
(που μάλλον με τον ιστου θα σου ερθει και φθηνότερα, καθώς οι Κεντρικοι ενισχυτές δώματος προορίζονται για Πολυκατοικιες που εχουν την κεραία ακριβώς απο πάνω απο το δώμα, και ειναι ΉΔΗ ψηλά ωστε να βλέπουν το απέναντι κέντρο εκπομπής - διαφορετικά όλοι οι κεντρικοι απαιτουν προενισχυτή ΙΣΤΟΥ για να μην ενισχυουν τον ιδιο τους τον θόρυβο αντί για τον αγώνα της αγαπημένης μας ομάδας.)
Και αυτά απο εναν "τυπά" που, ενίοτε και όταν βαριέται να ψάχνει την αγορά, σχεδιάζει και κατασκευάζει τους ενισχυτές που βάζει κατα περίπτωση... με τον αναλυτη φάσματος του και τα λοιπά. Αναγκάζομαι να γράψω σεντόνι, διότι εχει καταντήσει παράξενο το φαινομενο, να ζητάει κάποιος σε ενα μαγαζί "καλό" ενισχυτή και να του πασάρουν ο'τι ακριβότερο εχουν, μεχρι και ενισχυτή διανομής για ενα ολοκληρο ξενοδοχείο δωσανε σε κάποιον άμοιρο που ηθελε να δει τηλεόραση σε κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι του Ηρακλείου. Τι να του πεις τωρα, οτι ο ενισχυτης των 200ων ευρώ ειναι αχρηστος και οτι πρέπει να δώσει ακόμα 30 για να δει τηλεόραση σαν τον άνθρωπο, αλλά θα του μείνει ο ενισχυτής των 200ων ευρώ στην άκρη για οταν θα κάνει τον μεγαλοοικοδόμο, τον μεγαλοξενοδόχο και τον εισοδηματία;!;!;!;!;!
(Δεν τα γράφω ετσι για να με παρεξηγήσεις, τα γράφω όχι μόνο για σένα αλλά για τον οποιοδήποτε κάνει αναζήτηση στο ιντερνετ, και για να σου σώσω τα λεφτουδάκια σου τα πολύτιμα!!!)(Καταλαβαίνεις το λοιπόν τι εγκλημα κάνουν όσοι ζητάνε απο τον "ηλεκτρολόγο" να βάλει την κεραία και δεν ψάχνουν να βρουν Ηλεκτρονικό, ε; Αυτό το λάθος γίνεται μόνο στην Ελλάδα! Μετα απορουν γιατι σκάσανε τόσα λεφτά και εικόνα δεν ειδανε. Μακάρι όλοι οι ηλεκτρολόγοι που βάζουνε και κεραίες να διάβαζαν αυτό το "αρθράκι" οπως κατάντησε - μόνο να κερδίσουνε θα ειχανε.)
* (ακου εισοδος - εξοδος, τι άλλο θα ακουσω, Συνάρτηση ειναι, δεν λέω αλλα το παρα-ορισαμε)
**(Αν και για την Ελλάδα ο προγραμματιζόμενος ειναι η μόνη ΛΥΣΗ με κεφαλαία (οπως και ειναι οπουδήποτε τα κανάλια δεν εκπέμπονται με συχνοτικό πολυπλέκτη (duplexer) απο ενα κεντρικό πύργο εκπομπής αλλά χρησιμοποιουν το καθένα διαφορετικό κεραιοσύστημα και ισχύ), το κόστος του και δή τον καιρό που διανυουμε ειναι απαγορευτικό. επίσης απαιτεί συνήθως την "κονσόλα" του και ενα πεδιόμετρο για τις ευθυγραμμίσεις, τρεχα γυρευε).
***
διατηρώντας όμως μια κάποια απόσταση 2μ τουλάχιστο μεταξύ κεραίας και ενισχυτή, ωστε να αποφύγεις την περιπτωση ο ενισχυτής να λάβει απο την κεραία τον ίδιο του τον θόρυβο και να νομίζει οτι ειναι πομπός τηλεόρασης ξεκινώντας τις αυτοταλαντώσεις (ολοι οι πομποι ειναι αρχικά ενισχυτές που ενισχύουν τον ίδιο τους τον θόρυβο, λέγεται θετική ανάδραση και, ω, δουλέυει)****(η επιστήμη μας λέει οτι για να μην υπάρχει κανένα ψεγάδι ο λόγος S/N στην αναλογική έγχρωμη εκπομπή Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε Ναι, αυτό ειναι μια τεράστια στάθμη, 400.000 φορές πάνω απο τον θόρυβο ή οτι ο ιδανικός τηλεοπτικός δέκτης πρέπει να δείχνει τέλεια εικόνα με 56dbμV. Οι πραγματικές τηλεοράσεις εχουν περίπου 3db θόρυβο, οπου και η εικόνα γίνεται τέλεια στα 59dbμV εισοδο. Εισοδο βέβαια στο φίς της κεραίας, υπάρχουν παντου απώλειες, κάθε φις τηλεόρασης βάζει απο 0,7 μέχρι και 4db απώλειες, αναλογα με την συχνότητα μετρησης και την ποιότητα του φίς. Και τα καλώδια (το τυπικό RG-6, o "μπαμπάς" κάθε άσπρου καλωδίου τηλεόρασης, περίπου 20db ανα 100μ. στο υψηλότερο τηλεοπτικό κανάλι.) Για αναφορά, οι διαμορφωτές των αποκωδικοποιητών ψηφιακής επίγειας, των βίντεο, των δορυφορικών δεκτών, εχουν "στάνταρ" έξοδο τα 70dbμV )