ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Tεχνικά θέματα - SATLEO FORUM
 • Ιανουάριος 23, 2021, 07:40:17 πμ
Like us on our Facebook page "https://www.facebook.com/Satleo"
Email επικοινωνίας του Satleo Forum: "forum@satleo.gr"

Αποστολέας Θέμα: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  (Αναγνώστηκε 4864 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Αρχή θέματος: Φεβρουάριος 07, 2012, 05:50:53 μμ »
Θέλω να πάρω έναν ενισχυτη με την καλύτερη δυνατη ενίσχυση (είμαι χαλκιδικη, ο αναμεταδότης είναι μακριά) και να την στείλω σε μόνο τρείς πριζες(τερματικες).
Αυτο που ενδιαφέρει είναι το μεγεθος της ενίσχυσης στην είσοδο ή στην έξοδο;
π.χ. υπάρχει ο GAS που έχει έως 35db στην είσοδο UHF και έξοδο 131db. Άλλοι έχουν στην είσοδο μέχρι 45 ή 50db και έξοδο 121db. Τι πρέπει να επιλέξω;

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #1: Φεβρουάριος 09, 2012, 07:39:14 μμ »
121dbμV "πραγματικά" όμως, όχι επειδή το εγραψε ο κατασκευαστής, ειναι στάθμη ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρη πολυκατοικία.
50 db ειναι θα έλεγα υπερβολικά σαν κέρδος, αν δεν ειναι "μεγάλος" εγκατάστασης στο δώμα (εσωτερικου χώρου) με πολλαπλές εξοδους ο αναφερόμενος ενισχυτής.

3 τηλεοράσεις καλύπτονται και με το παραπάνω.

Αν όμως υπάρχει ενα, (1), ΕΝΑ κανάλι που να παιζει "καλά" και τα υπόλοιπα παιζουν μέτρια, τότε θέλοντας και μή πας σε αυτόν με την μεγαλύτερη έξοδο υποχρεωτικά, και ας έχει συνολικά μικρότερο κέρδος.

Αυτό διότι ο ενισχυτής με τα 45 και τα 50db αν δεί ενα δυνατό κανάλι, θα το βάλει μεσα σε όλα τα υπόλοιπα αν εχει χαμηλή στάθμη εξόδου.


Να σου πω μια γνώμη;

Αν εχεις πρόβλημα σε ολα τα κανάλια, βαλε όπωδήποτε εναν ενισχυτή ιστου.

Μην βάλεις 10-15 μέτρα καλώδιο απο την κεραία να κατέβει "εκει που ερχονται οι αναμονές προς τις τηλεοράσεις" γιατι αν δεν εχεις αρκετά δυνατό σήμα αυτό που θα ενισχύσεις θα ειναι... ο θόρυβος του ενισχυτή.

Ενισχυτή Ιστου, λοιπόν, και ειδικά αν εκεί που σου έρχεται τώρα το καλώδιο απο την κεραία τα κανάλια (σε μιά μικρή τηλεόραση που θα συνδέσεις για δοκιμή) ερχονται με χιόνι.

Ειναι κανεις απο τους 2 που περιγράφεις ενισχυτής ιστου;
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #2: Φεβρουάριος 10, 2012, 10:04:17 μμ »
Ιστού όχι.
Μερικά κανάλια έχουν καλό σήμα και μερικά έχουν χιόνια.
 Σε κάποιο κατάστημα που ρώτησα, μου είπαν ότι σημαντικότερη είναι η ενίσχυση στην είσοδο και δευτερευόντος στην έξοδο (με σχέση περίπου 75%-25%). Επίσης όπως συμβαίνει στα περισσότερα αναλογικά υπάρχουν και περιπτώσεις παρεμβολών από κοντινά κανάλια.
Για προγραμματιζόμενο ενισχυτή το θεωρώ υπερβολικό, είναι και ακριβοί.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #3: Φεβρουάριος 11, 2012, 01:49:24 πμ »
Ισχύουν τα άνω. Δεν υπάρχει "ποσόστωση" σχετικά με το αν παίζει το συνολικό κέρδος* του ενισχυτή σημασία ή η μέγιστη στάθμη εξόδου. Αυτά τα νουμερα υποτίθεται οτι ειναι για να βοηθήσουν τον τεχνικό με το πεδιόμετρο να κάνει εναν υπολογισμό, ωστε συνάρτησει των εξασθενήσεων στις μπρίζες, να δώσει ενα σωστό συνολικό αποτέλεσμα χωρίς μπουκώματα και τα λοιπά. Ο προγραμματιζόμενος ειναι "μεταξωτό" και δεν ειναι καιροι για τέτοια**.

Αν μερικά κανάλια εχουν καλό σήμα και άλλα εχουν χιόνια, αυτό σημαινει οτι θές εναν ενισχυτή με μεγάλη σταθμη εξόδου. Η τηλεόραση μπορεί να ανταπεξέλθει σε μεγαλες διαφορές σταθμών εξόδου του ενισχυτή, συνήθως σε παράλογα ισχυρές στάθμες (χάρη στο κύκλωμα AGC που εχει περιοχή περίπου 45db ΚΑΙ ΑΝΩ, απο 50dbμV μεχρι και πάνω απο 100 dbμV (δρά μειώνοντας το κέρδος της ωστε να δειχνει αδύναμα και δυνατά κανάλια το ίδιο εντός αυτής της περιοχής). Αρα η τηλεόραση θέλει ισχυρό σήμα για να δείξει τα κανάλια σωστά, αφου "σκέφτεται" προς τα "κάτω".****

Αν πιάνεις 10 πομπους η μέγιστη εξοδος του ενισχυτή ειναι π.χ. 120dbμV - 30db (10 X -3db) = 90dbμV για το καθένα, αν όλα εχουν ίδια στάθμη.

Τι άλλο γίνεται; Αφαίρεσε απο την ενίσχυση ανα κανάλι (π.χ. 90dbμV) το κέρδος (π.χ. 30db) και καταλήγεις με 60dbμV. Βγάλε και άλλα 20 (η δυναμική περιοχή της 1ης βαθμίδας - τρέχα γύρευε τωρα τι ειναι αυτό) και καταλήγεις με 40dbμV. Βάλε κι άλλα 3db θόρυβο της 1ης βαθμίδας (το low noise που γράφουν όλοι πάνω) και θα καταλήξεις με 43dbμV.

Που σημαίνει οτι αν ο ενισχυτής του παραδείγματος (κεντρικός) λάβει σήματα κάτω απο 43dbμV σε κάποιο κανάλι η εικόνα που θα δείξει θα εχει χιόνια, μακάρι να την ενισχύσεις μετά την έξοδό του με τον κεντρικό πομπό του Mega στο 25 του Υμηττου!!!!!! Απλά γιατι θα ενισχύεις και τα... χιόνια, ήτοι τον θόρυβο της 1ης ενισχυτικής βαθμίδας! Καταλήγεις λοιπόν με ενα σήμα π.χ. 40dbμV ως εξής: 43 κατώφλι -40 το σήμα θα εχουμε 3 db θόρυβο. 40 +3 + 30 κέρδος = 73dbμV@75Ω. Η εικόνα όμως αν και 73 dbμV θα ειναι πίτα στα χιόνια, αφου η μισή ενέργεια της (-3db) θα ειναι θόρυβος! Ειναι τρελό, αλλά ακριβό και οδυνηρό να το πάθει κανείς. Και ειναι και ο λόγος για τον οποιο, οσα db ενίσχυση και να εχεις, αν δεν υπάρχει τίποτε να ενισχύσεις, πάλι χιόνια θα βλέπεις. Αλλοιως θα βαζαμε εναν ενισχυτη 200db και θα πιάναμε με.. ανάκλαση απο το φεγγάρι!


Ειναι ο λόγος για τον οποιο μιλάμε στα δορυφορικά για LNB 0,3db και κάτω.

Για να πετύχεις τέτοιες στάθμες στην εισοδο του ενισχυτή πρέπει να εχεις την κατάλληλη κεραία για την περίπτωση, και το μικρότερο δυνατό μήκος καλωδίου απο την κεραία στον ενισχυτή***


Αν δοκιμάσεις απλά να τον "γκαζώσεις" ωστε να φύγουν τα χιόνια, (και επειδή όντας μή προγραμματιζόμενος θα ενισχύσεις και τα ισχυρά) θα περάσεις τα 90dbμV ανα κανάλι και θα μπουν τα ισχυρότερα κανάλια στα ασθενή και θα δεις τον επίφοβο "σταυρό" της εικόνας του ισχυρου στο αδύνατο που ειχε χιόνια! Θα αναγκαστείς να μειώσεις πάλι την ενίσχυση για να φύγει ο σταυρός, να σου τα πάλι τα χιονάκια! Για τα ψηφιακά βεβαια δεν συζητάμε κάν, οπου "σταυρός" βάλε "No signal" ή αν προτιμάς σε μπάρες,

[highlight=#3366ff]Signal:100% =====================[/highlight]

[highlight=#3366ff]Quality: 0% ................................................ [/highlight]

Οπότε, η λύση;

Γι αυτους τους λόγους θέλεις μια πολύ καλη κεραία, εναν ενισχυτή ΙΣΤΟΥ με καλή (μεγαλύτερη απο 115dbμV) στάθμη εξόδου, τοποθετημένο 2 μέτρα κάτω απο την κεραία, να κατεβείς κάτω στο δώμα ή στο σημείο διακλάδωσης οπου θα μπεί το τροφοδοτικό του, και να διακλαδώσεις σε εκείνο το σημείο με εναν διακλαδωτή 1 προς 3 (αφου εχεις τρείς τηλεοράσεις) με εισόδο κι εξόδους τυπου F (f-type, τα "δορυφορικά" φισάκια) για να εισαι σίγουρος οτι κάθε ευρώ σου θα πιάσει τόπο.

(που μάλλον με τον ιστου θα σου ερθει και φθηνότερα, καθώς οι Κεντρικοι ενισχυτές δώματος προορίζονται για Πολυκατοικιες που εχουν την κεραία ακριβώς απο πάνω απο το δώμα, και ειναι ΉΔΗ ψηλά ωστε να βλέπουν το απέναντι κέντρο εκπομπής -
διαφορετικά όλοι οι κεντρικοι απαιτουν προενισχυτή ΙΣΤΟΥ για να μην ενισχυουν τον ιδιο τους τον θόρυβο αντί για τον αγώνα της αγαπημένης μας ομάδας.)

Κώδικας: Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Και αυτά απο εναν "τυπά" που, ενίοτε και όταν βαριέται να ψάχνει την αγορά, σχεδιάζει και κατασκευάζει τους ενισχυτές που βάζει κατα περίπτωση... με τον αναλυτη φάσματος του και τα λοιπά. Αναγκάζομαι να γράψω σεντόνι, διότι εχει καταντήσει παράξενο το φαινομενο, να ζητάει κάποιος σε ενα μαγαζί "καλό" ενισχυτή και να του πασάρουν ο'τι ακριβότερο εχουν, μεχρι και ενισχυτή διανομής για ενα ολοκληρο ξενοδοχείο δωσανε σε κάποιον άμοιρο που ηθελε να δει τηλεόραση σε κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι του Ηρακλείου. Τι να του πεις τωρα, οτι ο ενισχυτης των 200ων ευρώ ειναι αχρηστος και οτι πρέπει να δώσει ακόμα 30 για να δει τηλεόραση σαν τον άνθρωπο, αλλά θα του μείνει ο ενισχυτής των 200ων ευρώ στην άκρη για οταν θα κάνει τον μεγαλοοικοδόμο, τον μεγαλοξενοδόχο και τον εισοδηματία;!;!;!;!;!

(Δεν τα γράφω ετσι για να με παρεξηγήσεις, τα γράφω όχι μόνο για σένα αλλά για τον οποιοδήποτε κάνει αναζήτηση στο ιντερνετ, και για να σου σώσω τα λεφτουδάκια σου τα πολύτιμα!!!)

(Καταλαβαίνεις το λοιπόν τι εγκλημα κάνουν όσοι ζητάνε απο τον "ηλεκτρολόγο" να βάλει την κεραία και δεν ψάχνουν να βρουν Ηλεκτρονικό, ε; Αυτό το λάθος γίνεται μόνο στην Ελλάδα! Μετα απορουν γιατι σκάσανε τόσα λεφτά και εικόνα δεν ειδανε. Μακάρι όλοι οι ηλεκτρολόγοι που βάζουνε και κεραίες να διάβαζαν αυτό το "αρθράκι" οπως κατάντησε - μόνο να κερδίσουνε θα ειχανε.)

* (ακου εισοδος - εξοδος, τι άλλο θα ακουσω, Συνάρτηση ειναι, δεν λέω αλλα το παρα-ορισαμε)

**(Αν και για την Ελλάδα ο προγραμματιζόμενος ειναι η μόνη ΛΥΣΗ με κεφαλαία (οπως και ειναι οπουδήποτε τα κανάλια δεν εκπέμπονται με συχνοτικό πολυπλέκτη (duplexer) απο ενα κεντρικό πύργο εκπομπής αλλά χρησιμοποιουν το καθένα διαφορετικό κεραιοσύστημα και ισχύ), το κόστος του και δή τον καιρό που διανυουμε ειναι απαγορευτικό. επίσης απαιτεί συνήθως την "κονσόλα" του και ενα πεδιόμετρο για τις ευθυγραμμίσεις, τρεχα γυρευε).

***διατηρώντας όμως μια κάποια απόσταση 2μ τουλάχιστο μεταξύ κεραίας και ενισχυτή, ωστε να αποφύγεις την περιπτωση ο ενισχυτής να λάβει απο την κεραία τον ίδιο του τον θόρυβο και να νομίζει οτι ειναι πομπός τηλεόρασης ξεκινώντας τις αυτοταλαντώσεις
(ολοι οι πομποι ειναι αρχικά ενισχυτές που ενισχύουν τον ίδιο τους τον θόρυβο, λέγεται θετική ανάδραση και, ω, δουλέυει)
****(η επιστήμη μας λέει οτι για να μην υπάρχει κανένα ψεγάδι ο λόγος S/N στην αναλογική έγχρωμη εκπομπή Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε Ναι, αυτό ειναι μια τεράστια στάθμη, 400.000 φορές πάνω απο τον θόρυβο ή οτι ο ιδανικός τηλεοπτικός δέκτης πρέπει να δείχνει τέλεια εικόνα με 56dbμV. Οι πραγματικές τηλεοράσεις εχουν περίπου 3db θόρυβο, οπου και η εικόνα γίνεται τέλεια στα 59dbμV εισοδο. Εισοδο βέβαια στο φίς της κεραίας, υπάρχουν παντου απώλειες, κάθε φις τηλεόρασης βάζει απο 0,7 μέχρι και 4db απώλειες, αναλογα με την συχνότητα μετρησης και την ποιότητα του φίς. Και τα καλώδια (το τυπικό RG-6, o "μπαμπάς" κάθε άσπρου καλωδίου τηλεόρασης, περίπου 20db ανα 100μ. στο υψηλότερο τηλεοπτικό κανάλι.) Για αναφορά, οι διαμορφωτές των αποκωδικοποιητών ψηφιακής επίγειας, των βίντεο, των δορυφορικών δεκτών, εχουν "στάνταρ" έξοδο τα 70dbμV )
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος mcelliot_g

 • Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
 • Μηνύματα: 15718
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #4: Φεβρουάριος 11, 2012, 01:18:19 μμ »
:hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Δέκτες: Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB: Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο: MABO 130X144 on Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο: 45W - 95E

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #5: Φεβρουάριος 13, 2012, 04:07:34 μμ »
Να προσθέσω και εγω

:lmao [font=Courier:27os1cso]respect[/font:27os1cso] :lmao

μετά τον συμπατριώτη μου.

Αν βάλω ενισχυτή ιστού, δεν ξέρω αν έχω τα >2 μέτρα. Ο ιστός είναι περίπου 2,5 μέτρα. Πάνω ψηλά έχει κεραία UHF (προς Θάσο) και χαμηλά έχει VHF (για την ΕΤ1 από Παγγαίο). Για να έχω πάνω από 2 μέτρα (και από τις δυο) πρέπει να φύγω απο τον ιστό και να στερεώσω τον ενισχυτή κάπου αλλού πχ στην βάση του ηλιακού (δεν ξέρω αν επιτρέπεται) ή με καλώδιο περίπου 5 μέτρων να τον τοποθετήσω κάτω από κεραμοσκεπή όπου έχω και πρίζα για το τροφοδοτικό. Εκεί επειδή είναι στεγασμένο μέρος, φαντάζομαι μπαίνει και κανονικός.

Θέλω όμως και κάτι ακόμα:
Στο κανονικό μου σπίτι στην Θεσσσαλονίκη, με εξυπηρετεί το ότι μοιράζω στις τηλεοράσεις του σπιτιού μου δορυφορικό σήμα από το RF out του δεκτη μέσω 2ης εισόδου UHF του ενισχυτή.
Αυτό με ενισχυτή ιστού δεν γίνεται. Αν βάλω μετά έναν διακλαδωτή 2UHF σε 1UHF θα έχω καλή εικόνα; Το λέω γιατί το σήμα απο την κεραια θα είναι με ενίσχυση ενω του δορυφορικού όχι.

Μπορώ να κάνω και το εξής:
Να βάλω κατω απο την κεραμοσκεπή ενισχυτή με 2UHF (η απόσταση είπα πιο πριν είναι περίπου 5 μέτρα απο την κεραια)και να στείλω το δορυφορικό,στην 2η UHF του ενισχυτή. Το καλώδιο είναι έτοιμο, αλλα δεν μπορώ να φανταστώ το αποτέλεσμα γιατι το σήμα θα ανεβαίνει απο το ισόγειο που είναι ο δέκτης στην κεραμοσκεπή του 1ου και αφού περάσει από τον ενισχυτή θα ξανακατέβει για να μοιραστεί στις τηλεοράσεις (εκεί εχω τον διακλαδωτή με συνδέσεις τύπου F που μου πρότεινες). Εναλλακτικά ίσως είναι καλύτερα ο διακλαδωτής 2UHF σε 1UHF που είπα πριν.


:alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright :alright

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #6: Φεβρουάριος 13, 2012, 11:03:03 μμ »
Στα 5 μέτρα εισαι εντός για τον "Δώματος". Δές μόνο να "κάνεις τις πράξεις" για αυτόν με την μεγαλύτερη ενίσχυση.

 Αν κάποιος απο τους 2 εχει GaAsFET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου αρσενιδίου του γαλλίου) στην 1η βαθμίδα, θα εχει ενίσχυση 25db και πολυ χαμηλό θόρυβο.

 Δυστυχώς, όλοι λένε απλά low noise και σπάνια αναγράφουν τον NF - αν μπορεις να δεις προδιαγραφές ζητα αυτόν με το χαμηλότερο NF (noise figure). εχω δεί μέχρι και με 0.4db που ειναι πραγματικά καλή τιμή. Ενας ενισχυτής με 0,4db NF μπορεί με την ενίσχυσή του να δώσει εικονα κυριολεκτικά.. εκεί που δεν υπάρχει, φθάνει αν υπάρχουν δυνατά κανάλια να μπορεί να τα χειριστεί.

Οπότε πρέπει να δουμε με τί θα τον ταίσουμε.  Μιά καλή αναφορά ειναι μια μικρή φορητή τηλεόραση στην κεραμοσκεπή (14'') να δείς τι ψάρια πιάνεις εκεί οπως εισαι απο την κεραία. Αν βλέπεις τα κανάλια με λίγο χιονάκι, ειναι σεβαστή η πιθανότητα ενας ενισχυτής με χαμηλό θόρυβο να δει όλα τα κανάλια καλά.

Ενα πλεονέκτημα που προσδίδει η "τυχη" του να εχεις δώμα ακριβώς απο κάτω απο την κεραία ειναι οτι σε τέτοια περίπτωση, ο ενισχυτής μένει στεγνός και δυνάμει της ποιότητας κατασκευής του μπορεί να κρατήσει δυνητικά για πάντα, καθως δεν εκτίθεται σε υγρασία.

Τα VHF εχουν γενικά χαμηλότερες απώλειες απο τα UHF οποτε δεν τα φοβόμαστε σαν μήκος καλωδίου.

για τον διαμορφωτή κι εγω έτσι θα το έκανα. Ενα καλό καλώδιο να ανέβει στον ενισχυτή και απο κει και πέρα ευθυγραμμίζεις την σταθμη του με των υπολοιπων καναλιών.
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #7: Φεβρουάριος 14, 2012, 01:31:01 πμ »
Κλείνω σε αυτόν:
[font=Arial:f5w0f0sx]Ελληνικός ενισχυτής
για κεντρικές
εγκαταστάσεις.[/font:f5w0f0sx]
[font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Ο οποίος αποτελείται από θωράκιση για την[/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]ελαχιστοποίηση των παρεμβολών![/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας
GaAs MODULE,[/font:f5w0f0sx]
[/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλό θόρυβο[/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]και πολύ μεγάλη ισχύ εξόδου.[/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][/td][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Τύπος:[/font:f5w0f0sx][/td][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]GAS 251[/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Είσοδος:[/font:f5w0f0sx][/td][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]UHF, UHF,
VHF I, VHFIII, VHF(5-s32),[/font:f5w0f0sx]
[/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Ενίσχυση:[/font:f5w0f0sx][/td][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]2UHF 35db,
VHFI 34db, VHFIII 34db, VHF(5-s32) 34db[/font:f5w0f0sx]
[/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Θόρυβος[/font:f5w0f0sx][/td][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]<4,5[/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]Στάθμη εξόδου:[/font:f5w0f0sx][/td][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][td][font=Arial:f5w0f0sx]131dBμV[/font:f5w0f0sx][/td][/tr][font=Arial:f5w0f0sx][/font:f5w0f0sx][/table]


Ελπίζω να είναι πραγματικά αυτά που λέει.
Είναι καλός ή έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο;
:hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #8: Φεβρουάριος 14, 2012, 08:47:07 πμ »
Και μόνο που ειναι ΒΕΑΜ (Ελληνικός) αν μπορουσα θα τον προτιμούσα. Ειναι εντυπωσιακή η στεγανή, die cast aluminium θωράκιση, που μπορεί μεν να εκτοξέυει το κόστος του αλλά βεβαιώνεται οτι εξωγενεις περιβαλλοντικοι παράγοντες (ενα inverter ενός διπλανου δέκτη, μια κοντινή κεραία κινητής τηλεφωνίας) δεν πρόκειται να παρεμβληθει στην επεξεργασία του σήματος, ενώ προστατευει απο τυχουσες αυτοταλαντώσεις (ενώ οι πλαστικοι... ειδικευονται σε αυτές). Επίσης ετσι γίνεται απρόσβλητος απο την υγρασία, σιγουρευοντάς μας οτι θα αποσβέσει την επένδυσή μας σε βάθος χρόνου, ακόμα και αν το δώμα του κλιμακοστασίου (εκεί που συνήθως τοποθετείται) εχει υγρασίες.


ο αναγραφόμενος 4db θόρυβος ειναι κάπως υψηλός σε συγκριση με τους "ψηφιακής τηλεόρασης" νέας γενιάς (και το ίδιο ακριβους αν και σε υποδεέστερο σασί). Αν οπως σου ειπα μια τηλεόραση στην κεραμοσκεπή πιάνει καλά, τοτε ο ενισχυτάκος θα δώσει τα ρέστα του και θα τινάξει την μπάνκα.

Τωρα για τα 131dbμV εξοδο, η υποθεση ειναι λίγο "κολπατζήδικη" με τους ενισχυτές, ήτοι μετρουν την μέγιστη έξοδο σε ενα κανάλι οπως προείπα. Γιατί φαντάζει σχιζοφρενές; Απλά διότι 131dbμV ειναι... 12mW τηλεοπτικής ισχύος, αν τον τροφοδοτήσεις με εναν διαμορφωτή 95dbμV χαμηλά στην μπάντα ΙΙΙ και συνδέσεις... την έξοδο στην κεραία θα καλύψεις μιά γειτονιά με σήμα!!! Ωραια όλα αυτά, αλλά ισχυουν για ένα κανάλι. Οχι για πολλά, οπως ειπαμε.

Αν τελικά τον πάρεις, βγάλτον μιά φωτογραφία να δώ ποιό module φοράει, ετσι απο απορία.
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #9: Φεβρουάριος 14, 2012, 11:13:22 πμ »
Σε ευχαριστώ πολύ Olorin. Απ ότι είδα στο site τους είναι και σαλονικιός, οπότε θα τον προτιμήσω κυρίως βέβαια για την θωράκισή του. Έχουμε πολύ υγρασία εκεί.

Μόλις τον έχω θα ανεβάσω μια κοντινή φωτογραφία.

 :mrgreen: :mrgreen: :thumbup: :thumbup: :D :D

Αποσυνδεδεμένος Petros Electron

 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιαν 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 1093
  • http://www.stopclimatechange.gr & http://www.stopcartel.gr/gr/en.php
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #10: Φεβρουάριος 15, 2012, 12:42:37 πμ »
:hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail :hail
parabol dish 2.40m (Cband - KU) Pauxis & Sharp LNB\'s ,motor superjack 36" heavy [95E-30W]
Emitor Combolook spectrum alalyzer & Horizon Hdsm [Hot!]

Tecatel Alg 1,20cm 9,0E & Telesystem

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #11: Φεβρουάριος 15, 2012, 01:05:14 πμ »
:oops: :oops: :oops: αφήστε βρε τους τεμενάδες, "Ελληνες ειμαστε, εμεις και στους Θεους ορθοί μιλουμε"
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος george_65

 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Σεπ 2011
 • Μηνύματα: 909
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #12: Φεβρουάριος 15, 2012, 01:32:22 πμ »
γιαννη τα "προσκυνω" μια χαρα σου ειναι, αν κ λιγα... καθε φορα που γραφεις εδω (κ αλλου) καταθετεις γνωση κ πειρα. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! ο aris αν δεν του εφτασαν τα παραπανω, να παρει ενα τηλ στην ΒΕΑΜ, να ζητησει τον βαλαβανη κ να του πει που ειναι.τιποτε αλλο. κ να του δωσει κ χαιρετισμους απο καποιον παλιο του ακροατη οταν ηταν πειρατης στα fm.

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #13: Φεβρουάριος 25, 2012, 07:57:45 μμ »
Ορίστε και το εσωτερικό του. Αν δεν φαίνεται καλά πείτε μου να το ξανανεβάσω.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #14: Φεβρουάριος 27, 2012, 02:36:41 πμ »
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

μια χαρά φαίνεται...

ΠΟΛΥ καλή κατασκευή!

>Διπλής όψης με πυκνότατα "γεφυρώματα" της γής ανάμεσα στις όψεις
>band-pass με δοσμένη απόκριση, σαν διακριτό φίλτρο, για να "πετάει έξω" τις σαβουρες της κινητής.
>35db module αρσενιδιου του γαλλίου με 127dbuV μέγιστη έξοδο και ωραίες στάθμες ενδοδιαμόρφωσης. Την παλευει υπέροχα για την ψηφιακή.
>Αντικεραυνική προστασία προς τις τηλεοράσεις για να "σωθουν" ακόμα και απο ισχυρά στατικά. Προστατευεται επίσης ο ενισχυτής απο Transients που εφαρμόζονται στην έξοδο του ετσι.

Υποθέτω οτι αντίστοιχα (ισως ή ορατά) varistor θα εχουνε και οι εισόδοι (αλλά προσθέτουν θόρυβο αν υπάρχουν ισχυρά πεδία στην είσοδο, οπως και κάθε αντίσταση, οποτε ειναι στην διακριτική ευχέρεια του κατασκευαστή αν θα τα τοποθετήσει ή όχι).

Πολύ καλή δουλειά!

Τον έβαλες πάνω? Πώς έρχονται τα κανάλια με δαυτονε;
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Re: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
« Απάντηση #15: Φεβρουάριος 27, 2012, 09:02:23 πμ »
Δεν τον δοκίμασα ακόμα. Οταν κατέβω πάλι στο εξοχικό θα το συνδέσω.

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Μόλις επέστρεψα από την Χαλκιδική. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος απο τον ενισχυτή.
 
'Εχω μόνο δύο παρατηρήσεις:

Δεν έπιασα την ET1 απο Παγγαίο. Αν θυμάμαι βγαίνει στο c07. Την κεραία που βλέπει Παγγαίο την σύνδεσα στο ΒΙΙΙ. Αυτό δεν είναι τα vhf; Αν δεν είχε κάποια διακοπή ο αναμεταδότης, τότε μήπως έχει κάποιο πρόβλημα ο ενισχυτής στα VHF; Να πώ επίσης ότι στο 08 έχω εικόνα από βουλγάρικο κανάλι!
 
Στην δεύτερη uhf σύνδεσα το rf out απο τον δορυφορικό δέκτη. Όταν το ενίσχυσα πολύ για να καθαρίσει τελείως, παρατήρησα διαγώνιες γραμμές στο mega.To περίεργο είναι οτι το σήμα απο το δέκτη το έχω στο κανάλι 54 και το mega είναι στο 34 ή 35. Όταν μείωσα την ενίσχυση οι διαγώνιες έσβησαν.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Στην σωστή εισοδο το συνδεσες. Τσεκαρε αν φίλικός γείτονας με VHF κεραία την βλέπει - μπορεί να εχει βραχυκύκλωμα το φίς των VHF αν όχι, δες την κεραία απευθείας στην έξοδο του ενισχυτη αν την πιάνει, εστω και τίγκα στο χιόνι. Αν ναι, και αφου επιβεβαιώσεις οτι ο ενισχυτής ειναι στην μέγιστη ευαισθησία στα VHF, μάλλον τον βλέπω για βόλτα στην Θεσσαλονίκη.

Οι διαμορφωτές δινουν ισχυρότατη στάθμη στην έξοδό τους. Αν το παράκανες στην 2η εισοδο, απλά ο ενισχυτής ενδοδιαμόρφωσε. Φαντάζει λογικότατο να βλέπεις μιά χαρά εικόνα στο επίπεδο που το ρύθμισες τώρα, με το μεγκα καθαρό. Αν όχι, μήπως τελικά οι πρίζες σου ειναι Legrand? Στην Ελλάδα εχουμε μια τάση να "αλυσιδώνουν" οι ηλεκτρολογοι τις μπρίζες των τηλεοράσεων, με αποτέλεσμα να βάζουν 40db εξασθένηση στην 3η μπρίζα μαζί με τα καλώδια.
Επειδή οι 9ρες (9 db εξασθένηση) legrand καταλήγουν να ειναι φθηνότερες (μια και αυτοι που ξέρουν σπάνια τις ζητάνε - προορίζονται κανονικά για ρετιρέ 10όροφης πολυκατοικίας!!) λόγω υπεροπροσφοράς, τις "μαζευουν" οι ηλεκτρολόγοι και τις βάζουνε σαν φθηνότερες (ειδες; εγω τις μπρίζες μου της έβαλα, τωρα αν θα δεις ποτέ εικόνα γράψε μου) και λόγω άγνοιας.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, ίσως θα ήθελες να άλλαζες τις πρίζες σου με άλλες που ΡΗΤΑ να γράφουν εξασθένηση διελευσης 3db.
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος mcelliot_g

 • Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
 • Μηνύματα: 15718
Το Παγγαίο απ' όσο ξέρω έχει διακοπή εδώ και μερικές εβδομάδες! Δεν λαμβάνεις ΕΤ1 στο 39?
Και μόνο πάντως που λαμβάνεις το βουλγάρικο στο 9 (ανάμεσα σε 8 και 9) αυτό δείχνει ότι δεν έχεις θέμα με την κεραία, και μάλιστα ίσως όταν επανέλθει η ΕΤ1 να σου μπουκώσει τα UHF! Λογικά θα πρέπει να λαμβάνεις και ένα βουλγάρικο στο 38! Περιοχή δεν μας είπες!
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Δέκτες: Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB: Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο: MABO 130X144 on Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο: 45W - 95E

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Είμαι κοντά στον Άγιο Νικόλαο στην Σιθωνία.
Αν έχει διακοπή από Παγγαίο ακόμα καλύτερα(όχι φυσικά να είναι μόνιμη). Αν έχει θέμα το καλώδιο ή ο ενισχυτής δεν με ανησυχεί, θα βρω άκρη. Τον ενισχυτή τον πήρα από την πηγή και ο ιδιοκτήτης εκεί ήταν άψογος.

Θέλω να ρωτήσω για την ενδοδιαμόρφωση κάτι. Το ίδιο φαινόμενο πρέπει να έχω και στην Θεσσαλονίκη (με άλλον ενισχυτή). Εδώ όμως τα σήματα είναι ψηφιακά και δεν επηρεάζονται. Μάλιστα για να έχω από το δορυφορικό καθαρή εικόνα στα 26 της εισόδου έχω προσθέσει με προ ενίσχυση άλλα 12.
Στα λίγα αναλογικά που έχουν μείνει δεν επηρεάζεται η εικόνα.
Με χαμηλή ισχύ στο δορυφορικό εμφανίζονται κύματα στην εικόνα. Αυτό δεν το θεωρώ σημαντικό αρκεί να μην κάνει κάποια ζημιά στον ενισχυτή.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Τα ψηφιακά σήματα οπως σου έγραψα ήδη, ειναι ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ στην ενδοδιαμόρφωση απ'  ότι τα αναλογικά! Μάλιστα, απο τα μεγαλύτερα προβλήματα της "μεταβατικής" περιόδου ειναι οτι ενώ για τα ψηφιακά απαιτείται χαμηλότερη ένταση πεδίου, τα αναλογικά καλά κρατουν με τις απαιτήσεις τους για ισχυρό, σαν αποτέλεσμα δυναμώνουμε τον ενισχυτη για να βλέπουμε τα αναλογικά και χάνουμε τα ψηφιακά!

Βεβαια αν όντως τα ψηφιακά ειναι πολλά και ισχυρά και τα αναλογικά ασθενή, εκεί η κατάσταση αλλάζει με τον ενισχυτή να παράγει πολυ "θόρυβο" πλευρικά των ψηφιακών, οπου αν κάποιο αναλογικό χαμηλής ισχυος ειναι δίπλα σε ισχυρό ψηφιακό, μάυρο φίδι που το εφαγε στην κυριολεξία!

Ζημιά στον ενισχυτή δεν μπορείς να κάνεις αν δεν τον τροφοδοτήσεις με 140dbuV, τιμή που φτάνεις δύσκολα. Πρίν απο αυτήν, θα εχει μπουκώσει τόσο που δεν θα βλέπεις τίποτε, σε πολυ χαμηλότερες στάθμες.
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Ευχαριστώ Olorin. Πάντως στην Θεσσαλονίκη δεν έχω εμφανή προβλήματα ενδο διαμόρφωσης. Για την Χαλκιδική μάλλον θα κρατήσω χαμηλά το σήμα από τον διαμορφωτή. Το σημαντικό είναι να έχω καλό σήμα στα κανάλια. Διότι έτσι όπως καταλαβαίνω από το χάλι μας, ψηφιακή από Θάσο ή Παγγαίο, θα δούμε του αγίου ... ανήμερα.
Το μόνο που έχω προς διευκρίνηση είναι αν είναι σωστή η πληροφορία του mcelliot_g περί διακοπής του σήματος από το Παγγαίο.

Αποσυνδεδεμένος mcelliot_g

 • Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
 • Μηνύματα: 15718
Ο Βούλγαρος DXer Georgi έχει εδώ και δυο βδομάδες να λάβει τα πανίσχυρα σήματα του Παγγαίου!
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Δέκτες: Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB: Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο: MABO 130X144 on Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο: 45W - 95E

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Ποιος είναι αυτός βρε πατριώτη;

Αποσυνδεδεμένος aris

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Αύγ 2007
 • Μηνύματα: 76
Μόλις ήρθα απο Χαλκιδική. Η ΕΤ1 απο Παγγαίο καμπάνα. Για να μην εμφανίζει οριζόντιες γραμμές, την είσοδο την ρύθμισα αρκετά χαμηλά. 'Ολα καλά τώρα.

Αποσυνδεδεμένος mcelliot_g

 • Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
 • Μηνύματα: 15718
Μια χαρά! Στο είπα ότι δεν γινόταν να πιάνεις το Βουλγάρικο και να μην λαμβάνεις ΕΤ1!  8-)
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Δέκτες: Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB: Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο: MABO 130X144 on Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο: 45W - 95E

Αποσυνδεδεμένος pstratos

 • Νέο Μέλος
 • *
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2005
 • Μηνύματα: 47
Ωραίος ο ενισχυτάκος. Ποιος καλ´ος άνθρωπος τους εμπορεύεται στην Αθήνα. Και ναι να κάνουμε διαφήμιση! Έχω βαρεθεί να τα σκάω στην IKUSI και εδώ βλέπω ότι ο "μπαρμπα_κώστας" μπορεί να τους χτυπάει στα ίσια, ας έχει και 0,1dB μεγαλύτερο NF

Αποσυνδεδεμένος Petros Electron

 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιαν 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 1093
  • http://www.stopclimatechange.gr & http://www.stopcartel.gr/gr/en.php
@pstraros αν κοιταξεις καλα την photo που διχνει την πλακετα θα δεις και το ονομα που ψαχνεις.. απο εκει και περα μετα ειναι θεμα "google" :wtg
parabol dish 2.40m (Cband - KU) Pauxis & Sharp LNB\'s ,motor superjack 36" heavy [95E-30W]
Emitor Combolook spectrum alalyzer & Horizon Hdsm [Hot!]

Tecatel Alg 1,20cm 9,0E & Telesystem

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Παράθεση από: "Olorin"

Αν πιάνεις 10 πομπους η μέγιστη εξοδος του ενισχυτή ειναι π.χ. 120dbμV - 30db (10 X -3db) = 90dbμV για το καθένα, αν όλα εχουν ίδια στάθμη.


Στα πολύ σωστά που λες σε όλο το μεγάλο κείμενο Γιάννη, θα πρέπει να κάνω μια παρατήρηση-διόρθωση:
Η μείωση της στάθμης των ενισχυτών στις κεντρικές εγκαταστάσεις γίνεται με ένα διαφορετικό τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναφέρεις (30 db για 10 αναλογικά κανάλια).

Επειδή έχω γράψει πρόσφατα ένα σχετικό άρθρο στα Δορυφορικά Νέα με τίτλο Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα που νομίζω ότι δίνει μια σωστή εικόνα σε όσους θέλουν να ξέρουν με ακρίβεια πόσο πρέπει να μειώσουν την ονομαστική τιμή της στάθμης εξόδου των ενισχυτών, ανάλογα με τον αριθμό των αναλογικών καναλιών ή των ψηφιακών streams που θα κληθεί να ενισχύσει ο ενισχυτής τους, έτσι ώστε να κρατήσουν την ενδοδιαμόρφωση μέσα στις προδιαγραφές του κατασκευστή.

Παράθεση
Έστω ότι η κεραία μας δίνει στάθμη ψηφιακού σήματος 80 dbμV και με αυτό το σήμα θέλουμε να τροφοδοτήσουμε ενισχυτή κεντρικής. Για μια μεσαίου μεγέθους κεντρική κεραία, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ενισχυτή με ονομαστική στάθμη εξόδου ~112 dbμV.

Οι ονομαστικές τιμές στάθμης εξόδου στους ενισχυτές αναφέρονται συνήθως στην τυποποίηση IMD3=-60 dB (DIN 45004 B). Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ένας ενισχυτής με στάθμη εξόδου 112 dbμV θα έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ενδοδιαμόρφωσης εάν τον τροφοδοτήσουμε με δύο αναλογικά κανάλια και το ρυθμίσουμε στα 112 dbμV και στα δύο κανάλια.
Στην πραγματικότητα όμως, θα τον τροφοδοτήσουμε με πολύ περισσότερα κανάλια, οπότε θα πρέπει να μειώσουμε τη στάθμη εξόδου που θα ρυθμίσουμε την έξοδό του. Το πόσο πρέπει να το μειώσουμε, δίνεται από τον τύπο: 10*log(n-1), όπου n είναι ο αριθμός των καναλιών.

Πρακτικά, με 10 κανάλια θα πρέπει να το ρυθμίσουμε 7 db πιο κάτω από την ονομαστική τιμή του και με τα τουλάχιστον 20 κανάλια που έχουμε συνήθως στις αστικές περιοχές, θα πρέπει να το ρυθμίσουμε 10 db χαμηλότερα. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ρυθμίσουμε τον ενισχυτή του παραδείγματος στα 102 dbμV.

Πρέπει να δούμε τι γίνεται όμως όταν έχουμε ψηφιακά σήματα…
Σε αυτή την περίπτωση η στάθμη εξόδου αναφέρεται στην τυποποίηση: IMD3=-35 dB (EN 50083-3) και αφορά στην περίπτωση όπου ενισχύεται ένα μόνο ψηφιακό stream (QPSK ή COFDM). Γενικά - και αν δεν αναφέρεται κάτι άλλο - μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η στάθμη εξόδου κατά EN 50083-3 είναι ανάλογη με το κατά DIN 45004 B.
Επομένως, ο ενισχυτής του παραδείγματος έχει στάθμη εξόδου 112 dbμV κατά EN 50083-3 και αυτό ισχύει για ένα ψηφιακό stream.
Στην περίπτωση όπου ενισχύουμε περισσότερα ψηφιακά κανάλια με τον ενισχυτή, θα πρέπει να μειώσουμε τη στάθμη εξόδου κατά 7,5*log(n-1) db.
Σε μια τυπική περίπτωση με 8 ψηφιακά streams (π.χ. Αθήνα), θα πρέπει να μειώσουμε τη στάθμη εξόδου κατά 9 db – δηλαδή θα πρέπει να ρυθμίσουμε τον ενισχυτή του παραδείγματός μας στα 103 dbμV.

Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίζουμε απ' έξω πόσα db χαμηλότερα από την ονομαστική τιμή του πρέπει να ρυθμίσουμε ένα ενισχυτή, είναι να θυμόμαστε ότι με κάθε διπλασιασμό καναλιών (ή streams) πρέπει να αφαιρούμε 3 db - και μάλλον αυτό ήθελε να γράψει ο Γιάννης.

Προς συμπλήρωση των παραπάνω, παραθέτω και το σχετικό πίνακα περιορισμού της εξόδου όπως δημοσιεύεται στους καταλόγους όλων των εταιρειών του χώρου.

Σχετικά με τον ενισχυτή που αναφέρθηκε στη συνέχεια του νήματος, ο οποίος έχει στάθμη εξόδου ... 131 dbμV :shock: , θέλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχουν ενισχυτές με τέτοιες στάθμες εξόδου και προορισμό τις εγκαταστάσεις κτιρίων.
Αυτή η στάθμη είναι υπερβολικά μεγάλη για οποιοδήποτε ενισχυτή ιστού ή κεντρικής κεραίας και εγώ δεν έχω δει ποτέ προδιαγραφές ενισχυτών κεντρικής με στάθμη πάνω από 125 dbμV.
Είναι προφανές ότι ο κατασκευαστής δεν αναφέρεται στη διεθνή τυποποίηση IMD3=-60 dB (DIN 45004 B), αλλά σε κάτι άλλο. Άλλωστε και η φωτογραφία δεν παραπέμπει σε κατασκευή για πολύ μεγάλο ενισχυτή.

Κλείνοντας, να συγχαρώ το Γιάννη για τα σωστά τοποθετημένα ποστ, που δίνουν και σε αυτό το νήμα μια πραγματική εικόνα των μεγεθών σε όλους τους αναγνώστες του φόρουμ.
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
Σωστά Θανάση. Ο διπλασιασμός της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ενέργειας στην εξοδο του ενισχυτή συνεπάγεται άυξηση 3db.
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."


 


* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: bill82 Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (06:26)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στη ΛΕΥΚΑΔΑ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (04:19)
* Απ: Ανάπτυξη δικτύων ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης  Μέλος: ANDREASSAT Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 23/01/2021 (02:08)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: ANDREASSAT Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (01:53)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (01:32)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (01:26)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (01:12)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (01:03)
* Απ: ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ WINDOWS 10  Μέλος: christos1414 Φόρουμ: Υπολογιστές - Διαδίκτυο - Τηλεφωνία - Παιχνιδομηχανές 23/01/2021 (00:36)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (00:28)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: deepbluesky Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (00:27)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (00:16)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: Latinsoapsfever Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (00:05)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: mcelliot_g Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/01/2021 (23:54)
* Απ: ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ WINDOWS 10  Μέλος: mcelliot_g Φόρουμ: Υπολογιστές - Διαδίκτυο - Τηλεφωνία - Παιχνιδομηχανές 22/01/2021 (23:51)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: johnpapad24 Φόρουμ: COSMOTE TV 22/01/2021 (23:47)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 22/01/2021 (23:37)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: ANDREASSAT Φόρουμ: COSMOTE TV 22/01/2021 (23:32)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: johnpapad24 Φόρουμ: COSMOTE TV 22/01/2021 (23:23)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: arva Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/01/2021 (22:50)
* Απ: ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ WINDOWS 10  Μέλος: christos1414 Φόρουμ: Υπολογιστές - Διαδίκτυο - Τηλεφωνία - Παιχνιδομηχανές 22/01/2021 (22:49)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 22/01/2021 (22:47)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: cocu Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/01/2021 (22:35)
* Απ: Η Ε.Ρ.Τ. σε ψηφιακή μετάδοση  Μέλος: apostolos05 Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 22/01/2021 (22:22)
* Απ: Intelsat 17 @ 66E  Μέλος: johnpapad24 Φόρουμ: Δορυφορικές λήψεις γενικά 22/01/2021 (22:10)
* Απ: Κέντρα εκπομπής: Εισάγετε όλες τις νέες πληροφορίες εδώ   Μέλος: vasilisp Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Τηλεόραση 22/01/2021 (22:09)
* Απ: Intelsat 17 @ 66E  Μέλος: ch10 Φόρουμ: Δορυφορικές λήψεις γενικά 22/01/2021 (21:57)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: vasilisp Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 22/01/2021 (21:52)
* Απ: Κέντρα εκπομπής: Εισάγετε όλες τις νέες πληροφορίες εδώ   Μέλος: Valuable Inform Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Τηλεόραση 22/01/2021 (21:50)
* Απ: Η Ε.Ρ.Τ. σε ψηφιακή μετάδοση  Μέλος: ch10 Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 22/01/2021 (21:48)