[justify:2lk0dz1r]Για να καθίσει και να αναλύσει κανείς ένα ένα τα λάθη και τις προχειρότητες αυτής της μελέτης, θα σπαταλήσει άδικα τον χρόνο του, γράφοντας τουλάχιστον καμμιά εκατοστή σελίδες. Σε κάθε allotment που διάβαζα, ήταν αδύνατον να μην βρω και κάποιο λάθος.
Οι παρατηρήσεις που δώσαμε είναι συνοπτικές και ας ανασκουμπωθούν να τα διορθώσουν αυτοί που πληρώθηκαν για να φτιάξουν 2 φορές ανουσιουργήματα. Ασκήσεις επί Χάρτου από επίδοξους μελλοντικούς επιστήμονες που δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται το κάθε κέντρο εκπομπής και που ίσως να μην γνωρίζουν τι σχήμα έχει ένα panel κεραίας, υπό την επίβλεψη καθηγητών, που και αυτοί ίσως έχουν ελάχιστες γνώσεις από τις συνθήκες που διέπουν την ραδιοκάλυψη της ελληνικής Επικράτειας. [/justify:2lk0dz1r]
Οι συνοπτικές παρατηρήσεις της ΕΠΕΚ και της Digital Union είναι οι ακόλουθες:
ΠΡΟΣ: Το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων
Διεύθυνση Γραφείου Γενικού Γραμματέα
καν Σαμπράκου Ιωάννα
[right:2lk0dz1r]Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2012[/right:2lk0dz1r]
[center:2lk0dz1r]ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ[/center:2lk0dz1r]
[justify:2lk0dz1r]Το ένα λάθος φέρνει και άλλο λάθος, αφού δεν γίνεται εξ΄ αρχής ανακατάταξη, ακόμη και αλλαγή στα allotments που δεν συνορεύουν με γειτονικές χώρες, όπου το μόνο που απαιτείται είναι ενημέρωση της ITU.
Δυστυχώς, από την αρχή έπρεπε να έχει γίνει διαφορετική η κατανομή, όπως π.χ. τι σχέση μπορούν να έχουν τα Κύθηρα με την Κρήτη, η Λιβαδειά και το Δίστομο με την Κόρινθο ή ο Δομοκός με την Λάρισα.
Φαίνεται σαν μια άσκηση επί Χάρτου, χωρίς πραγματικά πυρά και χωρίς να έχουν οι μελετητές εκ του σύνεγγυς γνώση των Κέντρων Εκπομπής. Ίσως, χρησιμοποιήθηκαν ότι στοιχεία και συντεταγμένες έδωσε η ΕΡΤ, που έχοντας το μονοπώλιο και την λαϊκή επιχορήγηση έστηνε όπου την βόλευε.
Στην Πάτρα π.χ. ακολουθούν την πεπατημένη της κατωκημένης περιοχής της Αρόης, που έχει πολλά νεκρά σημεία, αντί να καταργηθεί η Αρόη και να χρησιμοποιηθεί από απέναντι (στην Αιτωλοακαρνανία) σαν Κέντρο Εκπομπής η Παλαιοβούνα, που με ελάχιστο κόστος μπορεί να φαρδύνει ο χωματόδρομός της και να μεταφερθεί η κοντινότερη παροχή ρεύματος. Σημείο, που όχι μόνο βλέπει αμφιθεατρικά την Πάτρα, αλλά περνά και προς την πλευρά της Αιγιαλείας. Τα έξοδα για την δημιουργία αυτού του Κέντρου, αντισταθμίζονται από την οικονομία αναμεταδοτών.
Οι Χάρτες εξυπηρετούν μόνο τους Πανελλήνιους Σταθμούς και σε ορισμένα σημεία, ούτε και αυτούς. Εντελώς προβληματικοί για περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς, όπου η Επικράτεια πρέπει να χωριστεί σύμφωνα με γεωπολιτικά κριτήρια των περιοχών και όχι μόνο με θεωρητικά τεχνικά. Εκεί να δούμε πως θα γίνει η κατανομή.
Δεν αναφέρεται ποιο υπολογιστικό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε και δεν αποσαφηνίζεται ποιο μοντέλλο Ραδιοκάλυψης έχουν ακολουθήσει οι μελετητές στους υπολογισμούς τους, όπως π.χ. ελευθέρου πεδίου, με την καμπυλότητα της γης ή με την μέθοδο του CCIR, τι είδους βιβλιοθήκη κεραιών χρησιμοποίησαν για να πετύχουν αυτά τα διαγράμματα, που πολλά εξ αυτών αντί τηλεοπτικών, ομοιάζουν με ραδιοφωνικά, όπως δεν αναφέρονται και τα κριτήρια με τα οποία καθορίζονται τα ύψη των ιστών των κεραιών, όπως και το είδος αυτών των ιστών (Δικτύωμα, μονοσωλήνιος κ.λ.π.).
Σε ορισμένες περιοχές παίρνουν σαν σημείο εκπομπής την κορυφή του βουνού και υπολογίζουν βάσει αυτού, ενώ στην πραγματικότητα το κέντρο Εκπομπής βρίσκεται χαμηλότερα, είτε σε εξώστη είτε στην πλαγιά του βουνού ή σε ακραίο σημείο πεπλατυσμένης κορυφής που δεν έχει οπτική επαφή με τις εγγύς περιοχές της άλλης πλευράς της πλατείας, όπως π.χ. στα Ακαρνανικά όρη.
Χρησιμοποιούν για την αποτύπωση των διαγραμμάτων το Google, που έχει μεγάλες ανοχές στις ισοϋψείς και τα περισσότερα διαγράμματα είναι αδύνατον να επιτευχθούν στην πράξη, αφού υπεισέρχονται ένα σωρό άλλοι παράμετροι, όπως ανακλάσεις και επιδράσεις από άλλα εμπόδια, από ιστούς κεραιών, από δάση και από την υφή του εδάφους.
Εντοπίστηκαν λανθασμένα Κέντρα Εκπομπής με κραυγαλέα περίπτωση το Φιλίππειο Θεσσαλονίκης, που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ποια σχέση έχει με το allotment της Χαλκιδικής.
Αρκετές συχνότητες γειτονικών allotments συμπίπτουν μεταξύ των, όπως π.χ. στην Βόρεια Εύβοια που έχει ορατότητα και με το Πήλιο και με το Ξεροβούνι Παρνασσού, συμπίπτουν πέντε (5) συχνότητες του Ξεροβουνίου και του Πηλίου.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως θα είναι λάθος αν ακολουθήσει άμεσο νομοθέτημα με βάση αυτήν την μελέτη και προτείνουμε να δοθεί ένα χρονικό διάστημα, όπου από κοινού με την μελετητική ομάδα, οι παλαιοί και έμπειροι μελετητές των τηλεοπτικών σταθμών, που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα Κέντρα Εκπομπής και έχουν την γνώση αυτών επί της εφαρμογής, να επανεξετάσουν τους Χάρτες, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε έτσι να επιτύχουμε την δυνατόν αρτιότερη κάλυψη και την απαραίτητη, για τους περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς, κατανομή των περιφερειών και των συχνοτήτων.[/justify:2lk0dz1r]
[center:2lk0dz1r]Με εκτίμηση για την ΕΠΕΚ
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ε. Πανταζόπουλος
Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών D.Sc.[/center:2lk0dz1r]