Στην πλειψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ο πάροχος δικτύου είναι ένας και είναι είτε ο κρατικός φορές ραδιοτηλεόρασης, είτε κοινοπραξία του κρατικού φορέα με κάποιους άλλους φορείς.
Στα περισσότερα μεγάλα Κέντρα Εκπομπής η ΕΡΤ έχει ήδη την υποδομή που περιγράφει ο Γιάννης ή κάτι αρκετά κοντά σε αυτήν. Είναι οι μεγάλοι πύργοι που βλέπουμε.
Άρα, μια τέτοια εγκατάσταση, στις πιο πολλές περιπτώσεις
δεν θα κόστιζε τίποτα ...
Αρκεί να μην είχαμε 2 και 3 και 4 παιδιά - συγνώμη παρόχους ήθελα να πω.
Όλοι ξέρουμε φυσικά ότι η ΕΡΤ ξεκίνησε δυνατά το 2006 και αν δεν την φρέναραν αυτοί που με τη δύναμη της εικόνας εξουσιάζουν τους εκάστοτε πολιτικούς, το switch off θα είχε ήδη χαλαρά ολοκληρωθεί.
Θα κόστιζε πολύ λιγότερο από τώρα με τους πολλούς & διάφορους παρόχους με τις διπλές & τριπλές υποδομές, ενώ ο ενιαίος πάροχος (ΕΡΤ ή κοινοπραξία) θα εισέπρατε ενοίκιο από τις υπηρεσίες που θα προσέφερε σε πανελαδικά & περιφεριακά κανάλια και το κράτος ήδη θα εισέπρατε αυτά που πρέπει από τη χρήση των συχνοτήτων.
Πάντα η ΕΡΤ λέει ότι είναι έτοιμη για όλα αλλά δεν την αφήνουν, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια ζητούν από το κράτος να καλύψει το κόστος της ψηφιακής μετάβασης (ή εναλλακτικά να τους χαριστούν οι φόροι που τους αναλογούν από το νομοθετημένο ποσό της διαφήμισης που πρέπει να καταβάλουν).
Δηλαδή, έτσι και αλλιώς το κράτος (δηλαδή εμείς) θα πληρώσουμε τελικά το κόστος του δικτύου των αναμεταδοτών της ιδιωτικής τηλεόρασης (ένα μέρος του οποίου υφίσταται), αλλά παρ' όλα αυτά ο εξοπλισμός θα ανήκει στην ιδιοκτησία τους.
Με απλά λόγια: ενώ δεν θα υπήρχε κόστος υποδομών αν ο ενιαίος πάροχος δικτύου ήταν η ΕΡΤ ή κοινοπραξία (ένα μόνο σοβαρό κτίριο, ένας μόνο σοβαρός πυλώνας - που στις περισσότερες περιπτώσεις υφίσταται από την ΕΡΤ), τωρα κόστος θα υπάρχει, οι νέες υποδομές θα είναι πολλαπλές και 2ης ποιότητας.
Αυτό το πρόσθετο κόστος θα το πληρώσουμε εμείς, αλλά θα ανήκει στους ιδιώτες.
Ωραίο κόλπο, ε?
Αυτά λέει η κοινή λογική και η πρακτική άλλων χωρών.
Γιατί εμείς κάναμε πάλι τις δικές μας εξυπνάδες, ενώ το πετυχημένο μοντέλο υπάρχει & εφαρμόζεται διεθνώς, μπορούμε να το συμπεράνουμε κάνοντας πολύυυυ απλές σκέψεις ...
Γιατί δεν τους κράζουμε όλους μαζί, είναι άλλο ένα σοβαρό ερώτημα.