EBU: Στρατηγική υποδομών για τη διασφάλιση της διανομής περιεχομένου σε περιόδους κρίσης
Γενεύη – Μάιος 2022
Αυτή η σύσταση έχει προωθηθεί από τις επιπτώσεις πρόσφατων φυσικών καταστροφών και της εξελισσόμενης κρίσης στην Ουκρανία. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη της EBU και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.
Σύσταση
Η EBU, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
1) Η καθολική διαθεσιμότητα έγκαιρων και αξιόπιστων πληροφοριών είναι πάντα απαραίτητη για την κοινωνία και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
2) Σε περιόδους κρίσης, όπως και σε κανονικούς καιρούς, θα παρέχεται στον πληθυσμό πρόσβαση σε πληροφορίες.
3) Η υποδομή διανομής μπορεί να υποστεί ζημιά από φυσική καταστροφή και αποτελεί στρατηγικό στόχο σε περιόδους πολέμου, όπως αποδεικνύεται ευρέως στην τρέχουσα ουκρανική κρίση.
4) Μόνο ένας συνδυασμός πολλαπλών, διαφορετικών υποδομών διανομής μπορεί να διασφαλίσει την κάλυψη του 100% του πληθυσμού και της περιοχής. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα δίκτυα εκπομπής όσο και τα ευρυζωνικά δίκτυα.
5) Τα δίκτυα εκπομπής, τόσο δορυφορικά όσο και επίγεια, μπορούν να παρέχουν σχεδόν καθολική κάλυψη προσεγγίζοντας αποτελεσματικά πολύ μεγάλο κοινό, επομένως αποτελούν ουσιαστικό μέρος της εθνικής υποδομής επικοινωνιών, παράλληλα με τα ευρυζωνικά και καλωδιακά δίκτυα.
6) Στην τρέχουσα ουκρανική κρίση, υποδομές εκπομπής και τηλεπικοινωνιών προοδευτικά διακόπτονται ή καταλαμβάνονται. Η σημασία των πομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και FM αποτελούν βασικούς στόχους του στρατού εισβολής. Ως αποτέλεσμα, επίγειες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές καθώς και πόροι του διαδικτύου και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι λειτουργικά σε μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας.
7) Οι ουκρανικές αρχές και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες υφιστάμενες και παλαιού τύπου τεχνολογίες εκπομπής, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, FM, μεσαίων και βραχέων κυμάτων (DTT, FM, MW, SW) και, σε μεγάλο βαθμό, δορυφορικές τεχνολογίες, οι οποίες βοηθούν στην προσέγγιση του πληθυσμού ανεξάρτητα από τις τοπικές υποδομές.
Συνιστά ότι:
1) Τα μέλη της EBU, μαζί με τις εθνικές αρχές και άλλους φορείς στα μέσα ενημέρωσης και τους τομείς τηλεπικοινωνιών, θα σχεδιάσουν, θα αναπτύξουν και θα λειτουργήσουν ανθεκτικές υποδομές διανομής που θα περιλαμβάνουν πολλαπλές τεχνολογίες και δίκτυα που συνεργάζονται και είναι βιώσιμα.
2) Αυτή η υποδομή συνεργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο δίκτυα εκπομπής όσο και ευρυζωνικά δίκτυα, με χαρακτηριστικά υψηλής αξιοπιστίας, ανθεκτικότητας και ασφάλειας.
3) Η ίδια ανθεκτική προσέγγιση, που συνδυάζει μια πληθώρα υποδομών που βασίζονται σε πολλαπλές τεχνολογίες και διαμορφώσεις δικτύου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και για την παραγωγή περιεχομένου.
4) Η υποδομή διανομής θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών στο 100% του πληθυσμού και το 100% της επικράτειας, αξιοποιώντας τα αντίστοιχα δυνατά σημεία διαφορετικών τεχνολογιών και δικτύων.
5) Αυτή η υποδομή διανομής θα θεωρείται κρίσιμο εθνικό περιουσιακό στοιχείο και στρατηγικός πόρος που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε πολλαπλές και αξιόπιστες πηγές εκπαίδευσης και πληροφοριών, υποστηρίζοντας την ασφάλεια και δημοκρατική ζωή των πολιτών. Αποτελεί, επίσης, ένα στρατηγικό πλεονέκτημα κατά της αναταραχής και της παραπληροφόρησης.
6) Η υποδομή διανομής συνεχίζει να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων αλλά και καθημερινά στις κανονικές περιόδους για τους σκοπούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αποσκοπώντας στην πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία ολόκληρου του πληθυσμού, καθώς και στην κινητοποίησή του σε έκτακτα γεγονότα.
7) Τα μέλη της EBU συνεχίζουν να εργάζονται με ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών κανονισμών και συνθηκών αγοράς για την υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής των προηγμένων συνεταιριστικών λύσεων διανομής που περιγράφονται εδώ.
8) Το ρυθμιστικό πλαίσιο παρέχει σταθερότητα και μακροπρόθεσμη βεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε επαρκείς πόρους φάσματος για τη συνεχή ανάπτυξη των τεχνολογιών εκπομπής και δικτύων.
9) Η κρίσιμη υποδομή δικτύου πρέπει να αξιοποιήσει τα γνωστά πλεονεκτήματα της μετάδοσης, όπως ευρωστία και ικανότητα ταυτόχρονης προσέγγισης μεγάλου κοινού, χωρίς τον κίνδυνο συμφόρησης ή καθυστερήσεων.
(σ.σ. Ας τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους, η διοίκηση της ΕΡΤ, η ελληνική κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές…)