Πάμε για περιφερειακά ραδιόφωνα αλλά και ερασιτεχνικά μικρής εμβέλειαςΩς γνωστόν η Ομάδα Εργασίας για τη ραδιοφωνία στήθηκε σύμφωνα με την απόφαση 1471/25.6.2021 της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τις εντολές του (τότε) αρμόδιου Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου και έχει κάνει έως τώρα, λίγο πριν καταθέσει τις προτάσεις της, επτά δίωρες συνεδριάσεις. Δεν τις λες και πολλές αλλά τέλος πάντων.
Θέλουν λοιπόν, μεταξύ άλλων, τα ραδιόφωνα να μπορούν να ακούγονται κι επισήμως σε περισσότερους από έναν νομούς (όπως ισχύει μέχρι σήμερα), ζητώντας να επιτραπεί σε ραδιόφωνα να γίνουν περιφερειακά. Πιστεύουν από τη συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας πως θα ευνοηθεί έτσι «η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχημάτων που θα είναι σε θέση να καλύψουν γεωγραφικές περιοχές μεγαλύτερες του ενός νομού που δεν θα υπερβαίνουν όμως τα όρια της Περιφέρειας, έχοντας ταυτόχρονα πιο σοβαρές προγραμματικές και οικονομικές υποχρεώσεις». Αποκλείουν πάντως τη πιθανότητα να στηθεί ένας ραδιοσταθμός εθνικής εμβέλειας λόγω έλλειψης συχνοτήτων.
Προτείνουν λοιπόν να φτιαχτούν οι εξής κατηγορίες ραδιοσταθμών ανάλογα με την εμβέλεια:
---) Τοπικοί που θα εκπέμπουν από μόνο ένα κέντρο εκπομπής.
---) Υπερτοπικοί που θα εκπέμπουν από δύο γειτονικά κέντρα εκπομπής, προφανώς για νομούς με μεγάλο πληθυσμό όπως η Αττική.
---) Περιφερειακοί που θα εκπέμπουν από τουλάχιστον τρία γειτονικά κέντρα εκπομπής ώστε να καλύπτουν μέρος τουλάχιστον δύο νομών (ζητά μάλιστα η Ομάδα Εργασίας η συγκεκριμένη κατηγορία να αφορά μόνο ενημερωτικούς σταθμούς, άγνωστο γιατί)
---) Μικροτοπικοί που θα εκπέμπουν από μία κεραία με περιορισμένη εμβέλεια (αφορά ερασιτεχνικούς και κοινωνικούς σταθμούς).
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
ΣυνδεθείτεΤρεις τύπους φορέων φαίνεται να προτείνει για τις ραδιοφωνικές άδειες η «Ομάδα Εργασίας»Στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας (δεν είναι ακόμα οι τελικές), σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται η άποψη ότι οι σταθμοί που θα είναι υποψήφιοι για να αδειοδοτηθούν θα πρέπει να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το εταιρικό τους σχήμα.
Εμπορικοί
Είναι εκείνοι που θα μπορούν, εκτός από το πρόγραμμά τους, να μεταδίδουν κανονικά διαφημίσεις και δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά την εμβέλειά τους. Ωστόσο οι ραδιοσταθμοί αυτής της κατηγορίας θα πρέπει, σύμφωνα με το κείμενο, να είναι μόνο Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) ή Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.). Αφήνοντας, έτσι, εκτός τα φυσικά πρόσωπα -ιδιαίτερα δημοφιλές καθεστώς λειτουργίας στην περιφέρεια-, τις Ι.Κ.Ε. μέσω των οποίων λειτουργούν οι αυτοδιαχειριζόμενοι σταθμοί και κάποιοι άλλοι περιφερειακοί, και άλλους εταιρικούς τύπους (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.).
Μη κερδοσκοπικοί
Εκεί θα υπάγονται τα δημοτικά ραδιόφωνα, ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού από τους εκάστοτε δήμους, αλλά και εκείνα που θα λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή από ΑΕΙ και Μητροπόλεις. Εκεί η «Ομάδα Εργασίας» θέτει περιορισμούς στη δραστηριότητά τους, καθώς προτείνει να μην γίνουν περιφερειακής εμβέλειας, δηλαδή να καλύπτουν πλήρως την περιοχή εξυπηρέτησής τους από τουλάχιστον τρία κέντρα εκπομπής, και να υπάρξει διαφήμιση «μέχρι ενός ορίου».
Κοινωνικοί-ερασιτεχνικοί
Πρόκειται για μια νέα κατηγορία, στην οποία θα μπορούν να λάβουν άδεια σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σχολικές μονάδες. Εκείνοι οι ραδιοσταθμοί θα εκπέμπουν μόνο «μικροτοπικά», δηλαδή «ταρατσάτα» και έξω από τα κέντρα εκπομπής, με περιορισμένη εμβέλεια και ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Παρόλο που γίνεται λόγος και για «ερασιτεχνικούς» σταθμούς, η παραπάνω πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει τους ραδιοερασιτέχνες.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε