Θανάση το ίδιο ακριβώς νιώθω κι εγώ! Τις πρώτες μέρες της "απεργιακής" ΕΡΤ είδαμε μία τηλεόραση πρωτοφανή για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Μαχητική, ανεξάρτητη, αντικειμενική, πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου!
Μιας και άνοιξε αυτή η υποθετική κουβέντα ας πω κι εγώ τι θα ήθελα από τον δημόσιο φορέα:
Καταρχάς περισσότερες συχνότητες από τις δύο που τους πέταξαν.
Δεύτερον ρεαλιστική ονομασία. Θεωρώ ότι το Ελληνική Τηλεόραση και Ελληνική Ραδιοφωνία ήταν ό,τι έπρεπε σαν όνομα, και δεν καταλαβαίνω γιατί κόπτονταν κάποιοι να βάλουν το Νέα (λες και σε 10 χρόνια νέα θα είναι) και φυσικά το ξενόφερτο ίντερνετ που δεν έχει καμία υπόσταση, διαδικτυακή τηλεόραση έχουν όλοι οι φορείς πλέον! Όμως αν ανατρέξει κανείς και σε κρατικούς φορείς άλλων ευρωπαϊκών και μη χωρών υπάρχει ή μόνο το νούμερο 1,2,3 κλπ ή ένα λογότυπο και το νούμερο πχ η σλοβάκικη STV έχει :1 για λογότυπο, η τσέχικη CT ένα {}1 κλπ, ή ένα χαρακτηριστικό του θέματος. Φυσικά κινούνται σε θεματική τηλεόραση όλες οι σύγχρονες χώρες. Δεν μπορεί να παίζουν ανάκατο πρόγραμμα, εκτός και αν το μοιράζονται πχ. τα αθλητικά γεγονότα. Τέλος άλλοι βάζουν το όνομα της χώρας πχ Russia 1.
Και κάτι που θεωρώ σημαντικότατο. Στις σύγχρονες χώρες έχουμε πλέον τα μετασχηματιζόμενα λογότυπα. Δηλαδή λογότυπα που είναι αμφίδρομα και αλλάζουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυστηρά ημιδιαφανή, μικρά και διακριτικά. Ανάλογα με την εκπομπή μπορούν να γίνονται και έγχρωμα, και πιο αδιαφανή, να αλλάζουν όνομα πχ ΕΛΛΑΔΑ 1 να γίνεται 1 ή ΕΤ1 κλπ.
Κανάλια τηλεόρασης:
Ελλάδα 1 ή Ε1 ή ΕΤ1 ή 1 (γενική ψυχαγωγία, μίξη εμπορικού και μη προγράμματος, ταινίες, σειρές,)
Ε24 ή 24 αντί για Ε2 (αυστηρά ειδησεογραφικό, ζώνες ειδήσεων και ρεπορτάζ). Αντίστοιχα μπορούν να υπάρχουν και ώρες τοπικών εκδόσεων αν δεν φτάνουν οι ώρες όπως κάνει η αυστριακή τηλεόραση.
Ε3 ή 3 (ντοκιμαντέρ, πολιτισμός, τέχνες, εκπομπές λόγου αλλά με σύγχρονη παρουσίαση)
Ε chidren (6 το πρωί με 2 το μεσημέρι)/Ε sports (τις υπόλοιπες ώρες) με premium περιεχόμενο παιδικό και αθλητικό.
Ε Cosmos (δορυφορικό με εγχώριες επιλογές σε πραγματικό χρόνο από ΟΛΑ τα προηγούμενα και όχι πεταμένες παλιατζούρες από το απώτερο παρελθόν)
Ραδιόφωνα
Ράδιο 1 ή Πρώτο (ενημέρωση, γενική ψυχαγωγία)
Ράδιο 2 ή Δεύτερο (έντεχνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα, θεματικές ζώνες, τέχνες, πολιτισμός, εκπομπές λόγου)
Ράδιο 3 (κλασσική μουσική, θέατρο)
4 Sports (αμιγώς αθλητικό)
Kosmos (μουσικές του κόσμου)
και τοπικές εκδόσεις αλλά με δικό τους πρόγραμμα 100% και όχι αναμεταδόσεις για να καλύψουν τις ώρες. Και αντί να μιλάμε για πόλεις, ας μιλάμε για περιφέρειες (σε ψηφιακή μετάδοση αντίστοιχη των ΠΖ)
Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
Κεντρική Μακεδονία
Δυτική Μακεδονία
Ήπειρος και Νησιά Ιονίου
Πελοπόννησος
Αττική
Στερεά Ελλάδα και Εύβοια
Θεσσαλία
Βόρειο Αιγαίο
Κυκλάδες
Κρήτη
Νότιο Αιγαίο και Δωδεκάνησα
κάθε ραδιόφωνο ψηφιακά θα μεταδίδεται από τα αντίστοιχα Κ.Ε. της κάθε περιφέρειας, πχ στην ΠΖ1 θα μεταδίδεται το αντίστοιχο τοπικό ραδιόφωνο κ.ο.κ.
Ψηφιακά
Mux A
E1, E24, E1HD, E24HD
Ράδιο 1, Ράδιο 2, Ράδιο 3
Mux B
E3, Echildren/sports, E3HD, Echildren/sportsHD
4 Sports, Kosmos, Τοπική ραδιοφωνία
Mux C
TV5, Euronews, DW, BBC World, CNN, RIKsat
Διαδικτυακά κανάλια
Ε history (αρχείο της ΕΡΤ)
Ε websports1, E websports2
E children (24 ώρες)