Είδα τα 2 link που έβαλες Άγγελε, αλλά νομίζω πως κανένα από αυτά δεν οδηγεί σε σωστή για τις δικές σου ανάγκες λύση.
1. Κεραία.Για τις απομακρυσμένες λήψεις το πιο βασικό είναι η επιλογή της σωστής κεραίας.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε αυτή την περίπτωση είναι η
απολαβή, μια που αποτελεί το μόνο ηλεκτρικό χρακτηριστικό που ΔΕΝ μπορεί να υποκατασταθεί με τίποτα άλλο.
Επειδή απολαβή δίνουν και οι ενισχυτές, θα πρέπει να τονίσουμε πως η κεραία προσφέρει καθαρή απολαβή, ενώ κάθε ενισχυτής προσφέρει μεν απολαβή μαζί όμως με τον θόρυβο που εισάγει ο ίδιος (όπως και κάθε ενεργή ηλεκτρονική συσκευή).
Επομένως, το πρώτο που θα πρέπει να επιλέξεις είναι μια κεραία με
καλή απολαβή της τάξης των
17-18 dbi (ή 15-16 db).
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να επιλέξεις μια
οποιαδήποτε επώνυμη κεραία, αφού τα καλά χαρακτηριστικά της ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τις no name που γράφουν ότι
... φαντάζονται αυτοί που τις διακινούν.
Αγοράζοντας νέα κεραία τώρα, θα είναι σοφή επιλογή να διαλέξεις μία που θα έχει χαρακτηριστικά LTE, αφού έτσι θα αποφύγεις πιθανά προβλήματα του χρόνου που θα ξεκινήσει η χρήση των συχνοτήτων της μπάντας των 800 MHz από την κινητή τηλεφωνία.
2. Ενισχυτής ιστούΕίναι επίσης πολύ σημαντικός για την απομακρυσμένη λήψη.
Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του είναι ο
θόρυβος που εισάγει στο σήμα και αυτή η τιμή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερη για την εφαρμογή που θέλεις. Μια πολύ καλή θορύβου είναι τα 3 db, αλλά υπάρχουν προσιτοί ενισχυτές ιστού με τιμές μικρότερες και από
2 db.
Αντίθετα οι ενισχυτές κεντρικής - ακόμα και τα ακριβά μοντέλα - εισάγουν στο σήμα πολύ θόρυβο της τάξης των 7-8 db ή και ακόμα μεγαλύτερο, ενώ στις κινέζικες κατασκευές ο θόρυβος φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα. Βέβαια στις εγκαταστάσεις κεντρικής κεραίας αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όταν τα σήματα είναι αρκετά ισχυρά, ο θόρυβος που εισάγει ο ενισχυτής δεν δημιουργεί πρόβλημα, στις απομακρυσμένες λήψεις όμως δεν μπορούν να δώσουν καλό αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία, ο ενισχυτής που έβαλες στο link είναι ενισχυτής κεντρικής, οπότε ...
Δεύτερο σε σημασία χαρακτηριστικό είναι η
τεχνολογία κατασκευής. Πέρα από το χαμηλό θόρυβο, η τεχνολογία interstage δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να χρησιμοποιήσει τους ενσωματωμένους ενισχυτές, χωρίς να κάνει ζημιά στο C/N.
Τελευταία σε σημασία χαρακτηριστικό είναι η
απολαβή, αν και πολλοί
λαθεμένα το κοιτούν πρώτο.
Γενικά στην ψηφιακή εποχή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η απολαβή, έτσι μια απολαβή 25 db θεωρείται ικανοποιητική αν η λήψη δεν βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή (στον πάτο του πηγαδιού). Παρ' όλα αυτά πολλοί συνάδελφοι επιμένουν να χρησιμοποιούν ενισχυτές με απολαβή 40 db και στηρίζονται στην τεχνολογία interstage για να μην χαλάσουν το C/N.
Τέλος, στην ψηφιακή εποχή μας ενδιαφέρουν
μόνο τα UHF, έτσι
ενισχυτές με πολλές εισόδους στην BΙ την BIII, τα FM και την μπάντα S
δεν εχουν κανένα νόημα (πχ αυτός του link).
Χρειάζεσαι λοιπόν ένα ενισχυτή με μία μόνο είσοδο UHF αν θέλεις να βάλεις μόνο μία κεραία ή δύο εισόδους UHF, αν θέλεις να βάλεις μόνιμα 2 κεραίες για να έχεις σταθερά και την 2η κατεύθυνση από άλλο allotment για τα διαφορετικά περιφερειακά.
Σαν συμπέρασμα:
Αν στην περιοχή σου είχες ίχνος αναλογικών από τα μακρινά ΚΕ, στο ψηφιακό θα έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα με ένα καλό ενισχυτή και μια καλή κεραία. Όχι πανάκριβα, αλλά οπωσδήποτε επώνυμα.
Οι δύο κεραίες σε συμφασική ζεύξη είναι ίσως υπερβολή για την περίπτωση σου. Θα τις σκεφτείς μόνο αν είσαι σε οριακό επίπεδο και θέλεις σώνει και καλά να πιάσεις τα κανάλια που σου λείπουν. Αφορά επόμενο στάδιο όμως και μόνο αν η λήψη σου με μία κεραία είναι οριακή.
Αν έχεις όρεξη για διάβασμα, δες το σχετικό τόπικ: Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
ΣυνδεθείτεΠληρέστερα φαίνεται στο άρθρο μου στο Digital TV:
.
Μια συλλογή φώτο από μια 4πλή συμφασική ζεύξη που έκανα για να λύσω κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχουν στη Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε.
Γενικά, όποιος έχει όρεξη να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, στην τεχνική βιβλιοθήκη - Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε της ιστοσελίδας μου, έχω σηκώσει εκεί αρκετά από τα άρθρα μου που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά του χώρου - κυρίως στο Digital TV και τα Δορυφορικά Νέα.
πχ το
, έχει να κάνει με αυτά που με ρωτάς, ενώ το
, δίνει μια πρώτη εικόνα για την αξία αυτών των μεγεθών στις εγκαταστάσεις.